Oulu

Opiskelijat moittivat Oulu-lisän poistamista

Oulu 30.8.2012 18:42
Kaleva

Oulun yliopiston ylioppilaskunta ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ovat pettyneitä harkinnanvaraisen kotihoidontuen eli Oulu-lisän poistamissuunnitelmiin.

Oulu-lisän poistaminen kävisi erityisesti pienituloisten lapsiperheiden kukkarolle, joista monet ovat opiskelijaperheitä. Noin kymmenen prosenttia oululaisopiskelijoista on perheellisiä, ja heistä puolella on alle 2-vuotias lapsi.

Oulu-lisä on mahdollistanut joustavan opiskelun ja lasten kotihoidon yhdistämisen.

Opiskelijoiden tiedotteessa arvioidaan, että Oulu-lisän poistaminen voi lisätä päivähoidon tarvetta, joka tulisi kaupungille todennäköisesti Oulu-lisää kalliimmaksi.

Oulu-lisän poistaminen luo lisäksi kehnoa mielikuvaa Euroopan nuorimmasta kaupungista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kaiken maailman ihmeellisesti nimetyt tuet on poistettava. On oltava yksi tuki, josta maksetaan kaikki tarvittava tuki. Sama menettely kaikille asuupa Oulussa tai Muhoksella. Nyt meillä on ihmeellisiä lisätukia siellä täällä, jotka epätasa-arvoistaa asuinpaikan tai muun perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimin aikoinani opiskelijakunnan sosiaalipoliittisena vastaavana ja silloin eteeni tuli usean sorttisia opiskelijoiden talousongelmia. Opintotuessahan ei ole tätänykyä lapsikorotusta, vaikka se on vaihtelevin väliajoin noussut keskusteluun. Kaupungin maksama kuntakohtainen tuki on ollut monelle opiskelevalle perheelle kriittinen, mutta ei siinä silti leveästi eletä.
Lisäksi äityis-, isyys- ja vanhempainpäivärahoissa opiskelijat vähätuloisina saavat usein minimikorvausta. Nykyinen järjestelmä suosii hankkimaan lapset vasta opiskelujen jälkeen. Vanhemmuuden ajankohta ei liene yhteiskunnan asia ja jos on niin ainakaan myöhemmän vanhemmuuden suosiminen ei ole sen etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän monesta kommentista saa sen kuvan, että Oulussa poistettaisiin lasten kotihoidontuki kokonaan. Näinhän ei ole, vaan kysymys on "ylimääräisen" kuntakohtaisen 110 euron lisätuen poistosta. Tätä on siis maksettu Kelan maksaman lakisääteisen kotihoidontuen päälle Oulussa asuville. Mitenhän ne lapsiperheet muissa kunnissa ovat tähän asti pärjänneet ilman Oulu-lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän on siitä, että se pitää poistaa, kun tulee suur-Oulu. Nykyisissä naapurikunnissa eli tulevissa Oulun esikaupungeissa ei tätä etua ole. Joten otetaan kaikilta pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aborttia vain masinoimaan ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi 24-vuotiaille opiskelijanaisille. Muutenhan jää ilman ylimääräisiä tukia opinnot kesken. Sama se jos suomalaisten lisääntyminen laskee alle nykyisen 1,7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se opiskeluaika ole jo rajattu käytännössä kun saat tietyn määrän opintotukea + lainaa? Vai meinaatko että pyhällä hengellä sen jälkeen eletään? Ja opiskelija on kyllä halvempi yhteiskunnalle kuin työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulu-lisään ole olleet oikeutettuja vain Oululaiset työelämästä äitiyslomalle jääneet ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijoiden saamat erilaiset tuet vaan laiskistavat ja passivoivat opiskelijan... opinnot venyvät ja yhteiskunta maksaa laskun. Opintoaikaa pitäisi rajata. Jos ei valmistuminen kiinnosta niin sitten ulos yliopistosta ilman mitään jatkojatkonjatkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan se opintoaika on rajattukin - 5 vuotta saa korkeintaan opiskella ja siihen voi ottaa max. 2 vuotta taukoa. Hyvästä syystä voi anoa jatkoaikaa. Opintotukikin varmasti passivoi, sinäkin varmaan elelisit kuin kroisos 200e/kk tulolla (mikä jää käytännössä käteen kun vuokra on maksettu).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemän vuotta on tutkinnon suorittamiseen myönnetty maksimiaika ilman erityistoivomuksia. Ei viisi. Ja opintotuen olennaisena osana on opintolaina, jota eivät nykyopiskelijat kuitenkaan ota. Opintolainaa on pitänyt aikoinaan ottaa täydet määrät, kun opintoraha oli huomattavasti nykyistä pienempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemän vuotta kyllä, niistä seitsemästä vuodesta kaksi on käytännössä välivuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän se arvata. Jokainen sentti kiskotaan pois. No, hankkikaapa sitten lisää niitä päiväkoteja, hoitotätejä ja vielä hoitopaikkojakin. Sekö tulee edullisemmaksi?! Nykyiset pienet lapset ovat myös tuelvaisuuden veronmaksajia kuin myös tällä hetkellä opintojen parissa puurtavat pienten lasten vanhemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varttuneemmat lukijat muistavat syksyn 1992, leikkauksia ja heikennyksiä alkoi tipahdella kiihtyvään tahtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen elättäjöön lapsensa omilla rahoillaan. Lapsilisät ovat jo olemassa tukemiseksi. Ei tarvita tukea tuen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisitko minulle, kuinka 4 henkinen perhe tulee toimeen 900e/kk ?

Vastaus - jotenkuten... paljonko siinä on liikaa, montako sataa vielä voidaan ottaa pois? Toki vaihtoehtona on jättää opinnot kesken ja mennä hanttihommiin, kun ei kultalusikka suussa ole sattunut tähän maailmaan syntymään.

Kateelliset, koettakaa pärjätä tuolla summalla ja tulkaa sitten kadehtimaan lisää.

Toki voisi myös keskeyttää opinnot, jolloin sossusta alkaisi tulla rahaa, mutta se on sama, kuin söisi siemenperunat ennen kylvöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi riittänyt parisuhteessa eläminen. Teidän taloudellinen tilanteenne ei kiinnosta minua. Itse olen elänyt tulojeni ja varojeni mukaan. Enkä ruinaamassa yhteiskunnalta avustuksia milloin mihinkin, että minulle jäisi enemmän varoja huvitteluun.
Pois ylimääräiset tuet, velkarahalla nekin teille maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä veronmaksajia vaan pitää tehdä olipa varaa tai ei, kuka maksaa sinunkin eläkkeesi...nämä minun jälkeläiset!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuota, jokainen Oulu-lisä pienituloiselle on suurituloiselta pois? Ihan oikeesti, mitä te tekisitte ilman suurituloisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
12:30
Poliisi pyytää havaintoja 17-vuotiaasta kadonneesta rovaniemeläistytöstä
12:17
Mörköpilvi kohoaa Kittilän ylle kerran päivässä – puolustusvoimat räjäyttää vuosittain taivaan tuuliin 25 000–30 000 kiloa vanhoja räjähteitään Tilaajille
12:06
Presidentti Niinistö sanoo puhuvansa Putinin kanssa Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä – kutsuu Norjan puolustuskeskusteluihin
12:03
Ranskalaispari vei hiekkaa sardinialaiselta rannalta – nyt paria uhkaa jopa kuuden vuoden vankeustuomio
69
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
63
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
25
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
25
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
23
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
21
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
20
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image