Oulu

Opiskelijat moittivat Oulu-lisän poistamista

Oulu 30.8.2012 18:42
Kaleva

Oulun yliopiston ylioppilaskunta ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ovat pettyneitä harkinnanvaraisen kotihoidontuen eli Oulu-lisän poistamissuunnitelmiin.

Oulu-lisän poistaminen kävisi erityisesti pienituloisten lapsiperheiden kukkarolle, joista monet ovat opiskelijaperheitä. Noin kymmenen prosenttia oululaisopiskelijoista on perheellisiä, ja heistä puolella on alle 2-vuotias lapsi.

Oulu-lisä on mahdollistanut joustavan opiskelun ja lasten kotihoidon yhdistämisen.

Opiskelijoiden tiedotteessa arvioidaan, että Oulu-lisän poistaminen voi lisätä päivähoidon tarvetta, joka tulisi kaupungille todennäköisesti Oulu-lisää kalliimmaksi.

Oulu-lisän poistaminen luo lisäksi kehnoa mielikuvaa Euroopan nuorimmasta kaupungista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Kaiken maailman ihmeellisesti nimetyt tuet on poistettava. On oltava yksi tuki, josta maksetaan kaikki tarvittava tuki. Sama menettely kaikille asuupa Oulussa tai Muhoksella. Nyt meillä on ihmeellisiä lisätukia siellä täällä, jotka epätasa-arvoistaa asuinpaikan tai muun perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimin aikoinani opiskelijakunnan sosiaalipoliittisena vastaavana ja silloin eteeni tuli usean sorttisia opiskelijoiden talousongelmia. Opintotuessahan ei ole tätänykyä lapsikorotusta, vaikka se on vaihtelevin väliajoin noussut keskusteluun. Kaupungin maksama kuntakohtainen tuki on ollut monelle opiskelevalle perheelle kriittinen, mutta ei siinä silti leveästi eletä.
Lisäksi äityis-, isyys- ja vanhempainpäivärahoissa opiskelijat vähätuloisina saavat usein minimikorvausta. Nykyinen järjestelmä suosii hankkimaan lapset vasta opiskelujen jälkeen. Vanhemmuuden ajankohta ei liene yhteiskunnan asia ja jos on niin ainakaan myöhemmän vanhemmuuden suosiminen ei ole sen etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän monesta kommentista saa sen kuvan, että Oulussa poistettaisiin lasten kotihoidontuki kokonaan. Näinhän ei ole, vaan kysymys on "ylimääräisen" kuntakohtaisen 110 euron lisätuen poistosta. Tätä on siis maksettu Kelan maksaman lakisääteisen kotihoidontuen päälle Oulussa asuville. Mitenhän ne lapsiperheet muissa kunnissa ovat tähän asti pärjänneet ilman Oulu-lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän on siitä, että se pitää poistaa, kun tulee suur-Oulu. Nykyisissä naapurikunnissa eli tulevissa Oulun esikaupungeissa ei tätä etua ole. Joten otetaan kaikilta pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aborttia vain masinoimaan ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi 24-vuotiaille opiskelijanaisille. Muutenhan jää ilman ylimääräisiä tukia opinnot kesken. Sama se jos suomalaisten lisääntyminen laskee alle nykyisen 1,7.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se opiskeluaika ole jo rajattu käytännössä kun saat tietyn määrän opintotukea + lainaa? Vai meinaatko että pyhällä hengellä sen jälkeen eletään? Ja opiskelija on kyllä halvempi yhteiskunnalle kuin työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulu-lisään ole olleet oikeutettuja vain Oululaiset työelämästä äitiyslomalle jääneet ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijoiden saamat erilaiset tuet vaan laiskistavat ja passivoivat opiskelijan... opinnot venyvät ja yhteiskunta maksaa laskun. Opintoaikaa pitäisi rajata. Jos ei valmistuminen kiinnosta niin sitten ulos yliopistosta ilman mitään jatkojatkonjatkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan se opintoaika on rajattukin - 5 vuotta saa korkeintaan opiskella ja siihen voi ottaa max. 2 vuotta taukoa. Hyvästä syystä voi anoa jatkoaikaa. Opintotukikin varmasti passivoi, sinäkin varmaan elelisit kuin kroisos 200e/kk tulolla (mikä jää käytännössä käteen kun vuokra on maksettu).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemän vuotta on tutkinnon suorittamiseen myönnetty maksimiaika ilman erityistoivomuksia. Ei viisi. Ja opintotuen olennaisena osana on opintolaina, jota eivät nykyopiskelijat kuitenkaan ota. Opintolainaa on pitänyt aikoinaan ottaa täydet määrät, kun opintoraha oli huomattavasti nykyistä pienempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seitsemän vuotta kyllä, niistä seitsemästä vuodesta kaksi on käytännössä välivuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän se arvata. Jokainen sentti kiskotaan pois. No, hankkikaapa sitten lisää niitä päiväkoteja, hoitotätejä ja vielä hoitopaikkojakin. Sekö tulee edullisemmaksi?! Nykyiset pienet lapset ovat myös tuelvaisuuden veronmaksajia kuin myös tällä hetkellä opintojen parissa puurtavat pienten lasten vanhemmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varttuneemmat lukijat muistavat syksyn 1992, leikkauksia ja heikennyksiä alkoi tipahdella kiihtyvään tahtiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen elättäjöön lapsensa omilla rahoillaan. Lapsilisät ovat jo olemassa tukemiseksi. Ei tarvita tukea tuen päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisitko minulle, kuinka 4 henkinen perhe tulee toimeen 900e/kk ?

Vastaus - jotenkuten... paljonko siinä on liikaa, montako sataa vielä voidaan ottaa pois? Toki vaihtoehtona on jättää opinnot kesken ja mennä hanttihommiin, kun ei kultalusikka suussa ole sattunut tähän maailmaan syntymään.

Kateelliset, koettakaa pärjätä tuolla summalla ja tulkaa sitten kadehtimaan lisää.

Toki voisi myös keskeyttää opinnot, jolloin sossusta alkaisi tulla rahaa, mutta se on sama, kuin söisi siemenperunat ennen kylvöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi riittänyt parisuhteessa eläminen. Teidän taloudellinen tilanteenne ei kiinnosta minua. Itse olen elänyt tulojeni ja varojeni mukaan. Enkä ruinaamassa yhteiskunnalta avustuksia milloin mihinkin, että minulle jäisi enemmän varoja huvitteluun.
Pois ylimääräiset tuet, velkarahalla nekin teille maksetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä veronmaksajia vaan pitää tehdä olipa varaa tai ei, kuka maksaa sinunkin eläkkeesi...nämä minun jälkeläiset!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tuota, jokainen Oulu-lisä pienituloiselle on suurituloiselta pois? Ihan oikeesti, mitä te tekisitte ilman suurituloisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

100
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
65
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
40
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
40
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
25
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
22
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Tänään on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Huomenna on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Hakkaraisesta on sivistys kaukana. Tai sitten ymmärrämme eri lailla sanan sivistys. Sivistystä ei ole myöskään se, että ... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image