Oulu

Opet­ta­ja­kou­lu­tus lopetetaan Kajaanista

Kajaanin opettajankoulutuksen tulevaisuudesta päätetään tänään. KUVA: Seppo Karppinen
Oulu 31.3.2010 4:15 | Päivitetty 31.3.2010 14:15
Kaleva
Kajaanin opettajankoulutusyksikkö lakkautetaan. Jatkossa kaikki opetus keskitetään Ouluun. Oulun yliopiston hallituksen päätös liittyy yliopiston säästökuuriin.

Yt-neuvottelujen tuloksena yliopisto vähentää 180 henkilötyövuotta vuoteen 2012 mennessä. Säästöt kohdistuvat pääasiassa hallinto- ja tukihenkilöstöön Oulussa ja Kajaanissa.

Vähennykset toteutetaan 78 eläkeratkaisulla, 68 irtisanomisella sekä määräaikaisten työsuhteiden päättämisellä.

Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtajan Hans Söderlundin mukaan tavoitteena ei ole pelkästään yliopiston talouden tasapainottaminen vaan myös kestävien toimintaedellytysten luominen yliopiston huippututkimuksen ja siihen liittyvän koulutuksen nostamiseksi kansainväliseen kärkeen.

Tukitehtäviä tehostetaan muun muassa yhdistämällä laboratorioita ja työpajoja, muodostamalla tiedekuntakohtaisia palvelupisteitä sekä ulkoistamalla tehtäviä edelleen soveltuvin osin.

Kajaanin yliopistokeskus keskittyy jatkossa aikuiskoulutukseen sekä mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimukseen ja koulutukseen CEMIS-innovaatiokeskuksen puitteissa. Innovaatiokeskuksen toiminnassa on mukana 130 henkilöä.

Kajaanin yksikkö täyttää tänä vuonna 110 vuotta, ja lakkautusta on vastustettu jyrkästi.

Oulun yliopistossa aloitettiin viime kuussa yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 1 600:aa ihmistä. Yliopiston rahoitus on yhdeksän miljoonaa euroa miinuksella. Yliopiston talous on määrä tasapainottaa kahden vuoden kuluessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (93)

Taitaa tämäkin olla kalkkisten töitä! Nuorempaa JOHTAJUUTTA! Nyky JOHTAJAT eivät osaa muuta kuin lopettaa! Opiskelijat VAIKUTTAKAA! TEILLÄ SE ON VALTA JOS SEN HALUATTE!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston johto on sallinut tietojenkäsittelytieteiden ja teknillisen tiedekunnan puuhailla omia bisneksiään vuosia välittämättä opiskelijoiden valmistumisesta. Nyt Kajaani ja tukipalvelut maksavat johdon virheet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoroin vieraissa. Oulussa oli armeija melkein 500 vuotta. Ei enää. Armeijat yksiköt siirrettiin Oulusta Kajaaniin v. 1998. Oulu menetti satoja ellei tuhansia työpaikkoja Kajaanin hyväksi. Homman hoiti Liisa Jaakonsaari, SDP.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääketieteellinen tiedekunta vähentää 30 henkeä vuoteen 2012 mennessä. Näistä 10 suoraan irtisanomalla tänä vuonna. Teknisessä tiedekunnassa olisi paljon purkamisen varaa. Tämä nyt ei ole kovin kauniisti sanottu, mutta prosessi- ja konetekniikan osastoilta löytyy laboratorioita, jotka ovat lähinnä irvikuva tiedeyliopiston yksiköistä. Osa professoreista ei varmaan edes osaisi kirjoittaa kongressiabstraktia laajempaa julkaisua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Jyp hoitelee Kärpät, toivottavasti Nokia lopettaa kaiken tuotannon Oulussa, toivottavasti Elqotec menee konkkaan. Siinä aluksi mitä ajattelen jatkossa Oulua kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kajaanissa kannattaisi edelleen keskittyä täydellä teholla neuvotteluihin kasvatustieteellisen tiedekunnan tulevaisuudesta. Kun tiedekunta irtisanoo työntekijöitä, perustana ei voi olla Kajaanissa työskentely. Noiden, joilla on halukkuutta siirtyä Ouluun, kannattaa pitää puolensa. Tidekunnalle tarjoutuu samalla tilaisuus tason nostoon: jos Oulussa ja Kajaanissa on samaa tehtävää hoitavia henkilöitä, tiedekunta voi valita näistä "etevimmän". Noin kannattaa tehdä jo pelkästään tiedekunnan edun nimissä. Kyllä Oulun päässäkin vielä monelta lehtorilta hymy hyytyy niin tiedekunnassa kuin normaalikoululla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen Arkadian mäen viisaat kurjistuttavat jo entuudestaan vaikeassa työllisyys- tilassa olevaa Kajaania. Ehkäpä tämäkin päätös perustuu direktiiviin " on kansalli- sesti järjestettävä Pohjoisen alueelle vapaata tilaa kansainväliselle tutkimustoiminnalle ja elämysmatkailulle? "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopiston kielikeskuksesta myös karsitaan kaikki muut paitsi pakolliset kurssit ja eläin tarha lakkautetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No Oulu on vielä käsittelemättä. Tiedekunnista vähennetään yhteensä 108. Kasvatustieteistä poistamistarve on ollut 39 henkilöä. Mikäli normaalikoulu laitetaan vähentämään vielä 20. Tullaan vasta 59 henkilöön. Erillislaitoksista lähtee 30 ja hallintopalveluista 42. http://www.kainuunsanomat.fi/cs/Satellite/Kainuu/1194640042475/artikkeli/myos+normaalikoulu+tiensa+paahan.html

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimimerkille, realistille ja muille rahaa miettiville Päätöksessä ei ole kysymys, rahasta tai tuottavuudesta, niillä mitattuna Kajaanin OKL on paras ja tehokkain. Tämä on puhdas tilastollinen fakta. Sen sijaan päätös ei pohjaudu rahaan tai tehokkuusajatteluun, se pohjaa Oulun yliopiston hallituksen "strategiseen" mielivaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista nähdä, kuinka kasvatustieteen käytäville mahdutetaan Oulun ja Kajaanin opeopiskelijat sekä musiikki- ja varhaiskasvattajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jee, viedään Kainuusta ja Kajaanista kaikki loputkin korkeakoulut, niin johan on ihmisten aivan pakko muuttaa pois ja Kainuu oikeasti erakoituu!" Voi hel*****! Pistää kyllä vihaksi suurempia asutuskeskuksia kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"lisää säästöä 17:15 Opetus keskitetään Ouluun. Entäs opiskelu? Jos opiskelijat päättävät hakeutua muualle? (..ja Oulu saa vain pohjasakan, joka ei muualle pääse) " Mitenkähän tämän kanssa sopii yhteen se fakta, että VAKAVA:n tilastojen mukaan soveltuvuuskokeeseen hyväksyttyjen pisterajat ovat olleet Kajaanissa 25-30% matalammat kuin Oulussa? Ja Oulussa nuo pisterajat ovat olleet koko ajan Suomen korkeimmat. Minne se pohjasakka tämän perusteella on hakeutunut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kemijärvi, Tornio, Raahe ja ny Kajjaani. Maaseudun lapsia aatellen on päätös huono. Oululaisittain tämmöstä voi tehä muttei soo maakunnan etu. Tasapainoisten kansalaisten kasvattamisessa tarvitaan yhteisöllisyyttä ja ny se vähenee. Tämmöstä täältä Vaasasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (93)

Uutisvirta

109
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
97
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
82
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
38
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
30
Fortumin hallituksen ex-puheenjohtaja Sari Baldauf: En koe, että Niinistö olisi painostanut Fortumia Fennovoima-asiassa
23
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image