Oulu

Onko uimavesi lämmintä? Jytiseekö ukkonen? – Ilmatieteen laitos testaa sää­ha­vain­to­jen keruuta kansalaisilta

Ilmatieteen laitos on kerää kansalaishavaintoja muun muassa ukkosesta. KUVA: Esa Palmi
Oulu 12.7.2018 18:37
Heidi Peltonen

Ilmatieteen laitos kerää Paikallissää-sovelluksessaan ihmisiltä havaintoja säästä. Viime kesästä lähtien kokeilunomaisesti kerättyjä kansalaishavaintoja voi tänä kesänä lähettää myös veden pintalämpötilasta ja sumusta. 

Heinäkuun 12. päivänä Oulun kohdalla sovelluksessa näkyy havaintoja viimeisen viikon aikana muun muassa sateesta, sateettomasta säästä ja nolla senttimetriä paksusta jäästä. Joku on myös ilmoittanut sovellukseen 8. heinäkuuta havaintonsa myös tamppaantuneen lumen vuoksi liukkaasta jalankulkusäästä. Simosta taas löytyy havaintoja veden pintalämpötilasta, joka näyttäisi olevan yli 20 astetta.

Säähavainto-ominaisuuden pilotti lisättiin sovellukseen viime vuonna. Vuoden aikana havaintoja on kerätty yli 40 000 kappaletta ja havainnoitsijoita on ollut yhteensä 12 000 kappaletta.

Vuoden aikana Oulun alueella on tehty yhteensä 632 havaintoa yhteensä 231 käyttäjältä. Heistä muutama on ollut aktiivisia havainnoijia, jotka ovat lähettäneet havaintonsa ainakin 10 kertaa.

Kokeilua on päätetty jatkaa tämän vuoden lokakuun loppuun saakka. 

Projektipäällikkö Ismo Karjalainen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että eniten sovelluksen käyttäjiä löytyy pääkaupunkiseudulta.  

Eniten kansalaiset lähettävät havaintoja siitä, onko sadesäätä vai eikö ole sadetta. Karjalaisen mukaan sadehavaintojen ilmoittaminen on sovelluksessa siksi, että ihmisillä olisi aina jotain ilmoitettavaa. Näin säähavaintojen ilmoittaminen ei pääse täysin unohtumaan. 

– Aina ei tarvitse olla Kiira-myrskyä, mistä ilmoittaa, Karjalainen toteaa. 

Kesällä vastaan tulevia ja ilmoitettavia asioita voivat olla veden pintalämpötilan ja sateen lisäksi myös ukkoshavainnot, tuulihavainnot, rankkasateesta aiheutuvat tulvat, sumu, rakeet tai jopa trombihavainnot. 

Nyt sovelluksessa ilmoitettavaan havaintoon voi lisätä myös kuvan, joka on mahdollista jakaa sosiaalisessa mediassa. 

Kansalaishavaintoja käytetään myös Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä, missä meteorologit tutkivat niitä muiden säähavaintojen ohessa. Havaintoja käytetään apuna varoitusten luomisessa ja sään lähihetkiennustamisessa.

Ihmisten ilmoittamat havainnot ovat hyödyllisiä erityisesti talvella, kun jalkakäytävät ovat liukkaita. 

– Liukkautta ei voi oikeastaan mitata muuten, joten havainnot ovat tärkeitä, Karjalainen kertoo. 

Tulevaisuudessa sovelluksen kautta voitaisiin myös mahdollisesti välittää ihmisille tietoa alueellisista varoituksista tai vaaratilanteista, kuten juuri liukkaasta jalankulkusäästä tai kovista myrskypuuskista. Karjalaisen mukaan ominaisuus täytyy kuitenkin kehittää huolella, etteivät kaikki käyttäjät saa varoitusta kaukana voimassa olevista varoituksista. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image