Oulu

Onko syysloman ajankohta sopiva? – "Kukaan tiedä etukäteen, kummalla viikolla sää on parempi"

Sää voi olla oikullinenkin syyslomaviikolla.
Oulu 18.10.2019 6:23
Petri Hakkarainen

Koulujen syyslomaviikkoa vietetään parhaillaan Etelä-Suomessa ja Lapissa. Oulun seudulla syysloma on ensi viikolla. Ajankohta tuntuu kelpaavan suurimmalle osalle perheitä.

Ennen syyslomaa monissa kunnissa pidettiin syyslukukauden puolivälissä pieni tauko koulutyöstä, niin sanottu perunannostoloma. Maatalousvaltaisen yhteiskunnan aikaan moni koululainen käyttikin loman sadonkorjuutöissä. Nykyään syyslomaviikot täyttävät niin lomalennot kuin kotimaan lomakohteetkin. Oikullisten syyssäiden armoilla ei kotiin jäävienkään tarvitse olla, sillä lomaviikoilla on tarjolla monenlaista tekemistä. 

Opetushallitus on julistanut syysloman lukulomaksi, jolloin perheitä kannustetaan lukemaan yhdessä. Lukuloman teemana on matkustaminen, jota lukeminen parhaillaan on. Opetushallituksen mukaan matka kirjan siivin on myös tasa-arvoisempi ja ekologisempi vaihtoehto perinteisille matkustamismuodoille.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen (vihr.), onko ensi viikkoon sijoittuvan Oulun koulujen syysloman ajankohta sopiva, vai kannattaisiko loma pitää viikkoa aikaisemmin?

– En ole kuullut kenenkään vaativan syysloman ajankohdan aikaistamista. Syksyn säät vaihtelevat, eikä kukaan tiedä etukäteen, kummalla viikolla sää on parempi. Ajankohta koetaan varmaankin aika vakiintuneeksi ja sopivaksi. Monessa perheessä vanhemmatkin pitävät ensi viikolla lomaa, jotta perhe saa viettää aikaa yhdessä ja ehkä lähteä lomamatkallekin.

– Meillä monien viranhaltijoidenkin kalenterit ovat ensi viikolla tyhjät. Esimerkiksi Kuntaliitto kuitenkin taitaa elää Etelä-Suomen loma-aikataulun mukaan järjestäessään ensi viikolla kokouksia. Oulun seudulta ei niihin kokouksiin taida juuri osallistujia olla.

Tarvitaanko syyslomaa, vai olisiko parempi pidentää kesä- tai joululomaa?

– Syysloma tulee ehdottomasti tarpeeseen tässä keskellä pitkää syyslukukautta. Loma saa mielestäni olla koko viikon mittainen, jotta perheet ehtivät nauttia kunnolla arvokkaasta yhteisestä ajasta. Koulujen syyslomaa vietetään monissa Euroopan maissa.

Onko Oulussa tarpeeksi lapsille ja perheille sopivaa tekemistä ja tapahtumia syyslomaviikolla?

– Mielestäni on, mutta kyllä meidän pitäisi mainostaa esimerkiksi läpi vuoden tarjolla olevia ilmaisia liikuntavuoroja nykyistä enemmän. Bussimatkathan maksavat 7–16 -vuotiaille syyslomaviikolla vain 50 senttiä, kun matka maksetaan Waltti-kortille ladatulla arvolipulla.

Kuusamossa muutettiin kaksi vuotta sitten syyslomaviikon ajankohta viikolle 42, mutta se palautettiin seuraavana vuonna takaisin viikolle 43. Miksi näin, Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja Marja Tornberg (kesk.)?

– Kuusamossa on Kainuun Ammattiopiston toimipiste, ja se halusi pitää lomansa samaan aikaan kuin Kainuussa sijaitsevissa toimipisteissä. Meille esitettiin Kuusamon kaikkien koulujen lomaviikon muuttamista, ja suostuimme esitykseen. Se oli selvästi virhe, sillä saimme muutoksesta paljon kielteistä palautetta.

– Meille tehtiin selväksi, että moni oli jo hyvissä ajoin tehnyt lomavalmisteluja viikolla 43 ja maatalouslomittajatkin oltiin monella tilalla varattu sille viikolle. Muutos sotki niin monen ihmisen suunnitelmat, että päätimme palata entiseen loma-ajankohtaan. 

Tarvitaanko syyslomaa ja onko täysi viikko tarpeen?

– Kyllä tarvitaan ja koko viikko. Olen kysynyt asiaa lapsiltakin kouluja kiertäessäni. Monelle on myös tärkeää, että syysloma on meillä samaan aikaan kuin Oulussa. Kuusamolaisilla on Oulussa paljon sukulaisia ja ystäviä ja moni osallistuu syyslomaviikolla Oulun tapahtumiin. Tietenkin nämä syyslomaviikot ovat tärkeää aikaa Kuusamolle myös matkailuelinkeinon kannalta. Saamme tänne paljon lomavieraita.

– Kuusamossakin järjestetään syyslomaviikolla monenlaista tekemistä, niin kaupungin kuin järjestöjen toimesta. Sellaistenkaan lasten, joiden vanhemmat ovat lomaviikolla töissä ei tarvitse jäädä yksin kotiin.

Syyslomaa vuodesta 1990

Koulujen syyslomaviikko sai alkunsa vuonna 1990, kun koululainsäädäntöä vapautettiin.

Erityisesti opettajien ammattijärjestö OAJ ajoi lomaviikkoa syyslukukauden puoliväliin.

Syys- ja hiihtolomaa ei ole kirjattu lakiin, mutta ne ovat jo vakiintuneet koulutyön tauoiksi.

Koulujen syyslomat ajoittuvat viikoille 42–43, hiihtolomat viikoille 8–10.

Kunnat saavat itse päättää lomien sijoittelusta, kunhan lukuvuonna on 190 työpäivää ja koulutyö päättyy viikon 22 lauantaina.

Joissakin kunnissa syysloman pituus on vain pari päivää, jolloin kesä- tai joululoma on pidempi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Olen hyvin samoilla linjoilla Satu Haapasen ja Marja Tornbergin kanssa. Syysloma on hyvä piristys ja energiankeräystauko opiskeluihin pimenevän ja harmaan syksyn keskellä. Syksy on aina varsinkin näin opiskelijan näkökulmasta katsottuna hyvin rankkaa, sillä kesäloman päätyttyä rytmi muuttuu täysin ja "todellisuus" iskee päin kasvoja. Siksi tuntuukin menevän pitkä aika totutella koulunkäyntiin. Viikko on sopivan mittainen loma puolessa välissä syyslukukautta. Siinä ajassa ehtii hyvin hengähtää ja kerätä voimia loppuvuotta varten. Jos syysloma kestäisi vain kolme päivää, siirtäisi se yleensä kesäloman päättymispäivää parilla pykälällä. Tämä ei olisi mitenkään merkittävä ero pitkän kesäloman jälkeen, mutta se veisi kunnon loman tunteen syksyltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä syysloma tarvitaan synkän syksyn keskelle, mutta sitä voitaisiin pidentää kahteen viikkoon. Ilman lomaa keskellä lukuvuotta ei olisi puhtia jaksaa koulun parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos syyslomaa tarvitaan, niin se on silloin syksyllä. Aiemmin ei ollut mitään syyslomia, joten ihmetyttää tämän nykyisen koululaisen hirveä rasittuminen ja että lomaa pitää olla aina! Lopettakaa koulut, sillähän siitä rasituksesta pääsee paitsi, että sitten itketään sitä, kun ei ole erikseen lomaa, kun on koko ajan vapaata!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyllä pitäisi olla 2x viikon vapaata + joululoma 2 vkoa. Keväällä hiihtoloma ja lisäksi pääsiäisviikko pitäisi olla vapaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään syyslomaa tarvi eikä kesä-tai joululomaa tarvitse jatkaa. Olisi paljon parempi että olisivat koulussa senkin ajan oppimassa edes jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama millä viikolla. Myyntiä sei lisää yhtään.
Mullei oo yrittäjänä mitään lomaa.
Kaikki kaupungintyöntekijätki ei puhu muusta ko lomista.
On kesä- syys- talvilomat ja sitte lisäksi pitämättömät vaikkla olleet jokavuosi kuukausitolkulla lomilla.
Kuka maksaa hä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Oulun lääninhallituksen johdolla päätettiin yhteiset työ-ja loma-ajat koko Oulun lääniin. Oululaisten päättäjien vaatimuksesta syysloma sijoitettiin viikolle 43, vaikka suurin osa kunnista olisi halunnut sen viikolle 42. Jopa Lh:n silloinen koulutoimentarkastaja arvosteli ankarasti oululaisten jääräpäisyyttä asiassa. Tilanne ei siitä näytä muuttuneen!

Myöhemmin kunnat alkoivat jälleen itsenäisesti päättää koulujen työ-ja loma-ajoista. Syysloma palasi useimmissa kunnissa ja esim. koko Kainuun alueelle viikolle 42. Yhteiset työ-ja loma-ajat alentavat menoja ja tehostavat toimintaa monin tavoin, joten kaikkein tuottavinta olisi päättää yhteiset työ-ja loma-ajat koko valtakuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syksyn pimeydessä on hyvä leikkiä taskulamppupiilosta, tehdä retkiä ja vaikka mitä. Valittamiseen ei kannata käyttää vapaataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras aika on pyhäinpäivän seutuna, silloin voi olla surkeat kelit ja niin mahdottoman pimeät kolme kuukautta siitä etteenpäin. Tosin ennen perunannnostoloma oli aivan mahtava sopivassa ajassa, syyskuun seutuvilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimeä kausi on alkanut. Viikko 43 sopivasti katkaisee pahimman pimeän kauden. Pääsee hieman päivänvaloa näkemään oli se sitten sateista tai ei.
Kukin vietää viikkoa tavallaan. Jos vanhemmat ovatkin töissä, on silti lapsilla sopivasti aikaa puuhailla omiaan.. tauon he tarvitsevat koulunkäynnistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syysloman oikeampi nimitys on someloma, koska koululaisten aika kuluu somessa oli vapaata koulusta tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Upea ajankohtaa, voi treidata kaikki päivät! Myös aamuyöllä. Firmassa työn ohessa vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä ajankohta syyslomaviikolle, viikko 43.
Mukava tauko lapsille ja nuorille.
Aivan sama säälle mikä sattuu lomalle, tekee ja touhuaa tilanteen mukaan.
Eikä ole pakko lähteä merta edemmäs kalaan.Ei tarvi kokoajan mennä satalasissa, voipi olla ja huokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viikon mittainen syysloma on opettajien tarpeisiin vastaava loma. Monissa perheissä koululaiset ovat päivät keskenään kotona vanhempien ollessa töissä. Edes ulkona ei ole mtään mukavaa tekemistä. Syyslomaksi riittää kaksi päivää hyvin ja pidennetään kesälomaa. Monilla vanhemmilla kesäloma on elokuussa ja eivät ehdi lomailla kauan lasten kanssa, koska lapset lähtevät kouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulut alkavat elokuussa yhä aiemmin ja aiemmin. Nyt on Esim. Oulun alueella käyty koulua jo kymmenen ja puoli viikkoa. Se on pitkä ajanjakso, oppilaat ja aikuiset koulussa ovat jo loman tarpeessa. Viikko 43 syyslomaviikkona tulee kyllä myöhään. Säistä ei todellakaan voi tietää, myöhäissyksyä tai alkutalvea eletään joka tapauksessa, ellei ole mahdollisuutta matkustaa.
Ystävien ja tuttujen kanssa jutellessa , ympäri Suomea lomaillaan nimenomaan hyvin monessa kunnassa viikolla 42. Oulu haluaa tässäkin vetää näköjään omaa linjaa.
Nykyiseen koulun alkamisajankohtaan elokuussa suhteutettuna viikko 42 olisi parempi ja tulisi tarpeeseen.
Aina on tietysti jollain sanomista , mutta kun asioita valmisteltaisiin hyvissä ajoin, asiat voivat onnistua. Sitä vartenhan hallinnon väki konttoreissaan työskentelee. Eikö niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillä monien viranhaltijoidenkin kalenterit ovat ensi viikolla tyhjät." Näinhän se on, että vaikka kuinka aina opettajien pitkiä lomia kadehditaan, nyt yllättävästi lähes kaikilla työpaikoilla syyslomia vietetään. Sama juttu joulu- ja hiihtoloman kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida näihin lomiin olla mahkuja kuin opettajilla. Harmia vain kun pitää monen lapsen pärjätä melkein omillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image