Oulu

Onko annoksesi "kinkku" todella kinkkua? – nimen oikeaa käyttöä valvotaan jatkossa tar­kas­tuk­sis­sa myös Oulun seudulla

Keskustelu oikean kinkun käytöstä etenkin pizzerioissa on käynyt kuumana sosiaalisessa mediassa. Kuvan pizza ei liity tapaukseen. KUVA: Felix Kerola
Oulu 18.7.2019 14:55 | Päivitetty 18.7.2019 14:56
Mirko Siikaluoma

Oulun seudun ympäristötoimi lähestyi kuluvalla viikolla ravintoloita tiedotteella, jossa huomautettiin kinkku-sanan oikeaoppisesta käytöstä tuotteiden markkinoinnissa. Muistutuksen taustalla on Ruokaviraston, entisen Eviran, esittämä pyyntö, että elintarvikevalvontaviranomaiset valvovat kinkku-nimikkeen käyttöä ja tarvittaessa puuttuvat asiaan tarkastuskäyntien yhteydessä kuluvan vuoden aikana.

Ruokaviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehto kertoo, että nimikkeen oikeellisuutta on valvottu ennenkin. Tämän vuoden erityisseurannan taustalla on Ruokavirastoon tulleet tiedot elintarvikkeista, joiden väitetään virheellisesti sisältävän kinkkua.

Jos tarjoilupaikka käyttää kinkku-nimeä virheellisesti esimerkiksi ruokalistoissa, nettimarkkinoinnissa tai suullisesti myynnin yhteydessä, se syyllistyy lainsäädännön mukaan elintarvikepetokseen.

– Tästä on ollut valtakunnallisesti puutteita esimerkiksi pizzasuikaleiden kohdalla niin, että pizzasuikaleita sisältävää pizzaa on markkinoitu kinkkupizzana. Jatkossa oikeiden termien käyttöä valvotaan, mutta ollaan lähdetty ohjeistuksella liikenteeseen, kertoo elintarviketarkastaja Ulla Pahtamaa Oulun seudun ympäristötoimesta.

Keskustelu oikean kinkun käytöstä etenkin pizzerioissa on ajoittain käynyt kuumana sosiaalisessa mediassa esimerkiksi pikaruokaan keskittyvässä Känkky Oulu -Facebook-ryhmässä. Pahtamaa kertoo, että kirje kinkun nimittämisestä on pyritty lähettämään kaikille tarjoilupaikoille.

Oulun seudun ympäristötoimi on informoinut ravintoloita kinkku-nimikkeen oikeaoppisesta käytöstä keväästä lähtien. Elintarviketarkastaja Pahtamaan mukaan asiaa valvotaan jatkossa Oiva-tarkastuksissa.

Harhaanjohtavan tiedon antaminen elintarvikkeesta on lainsäädännön mukaan elintarvikepetos. Ympäristötoimella on elintarvikepetoksien tapauksissa mahdollista määrätä väärin tai puutteellisesti elintarvike-erä hävitettäväksi.

Tähän toimeen ympäristötoimella tuli tarttua kerran viime vuonna. Kyseenomainen tapaus koski kylläkin jäljitysmerkinnöiltään puutteellista lihatuotetta.

Kinkku, kinkkuvalmiste vai makkarapuriste

Lihajalosteissa on tarkkaan määritelty milloin tuotetta voi kutsua kinkuksi ja mitä se saa pitää sisällään. 

Virallisen määritelmän mukaan kinkku on kokolihatuote, johon on kinkun lisäksi käytetty ainoastaan suolaa, vettä, mausteita ja glukoosia tai tärkkelyssiirappia sekä joitain sallittuja lisäaineita. Sen lihapitoisuus on noin 90 prosenttia.

Nimeä kinkku voidaan käyttää vain sellaisista tuotteista, joihin käytetty liha on yksinomaan kinkkua.

Kinkkuvalmiste voi sisältää myös muuta lihaproteiinia, muita proteiinivalmisteita tai muita sidonta-aineita. 

Niiden lihapitoisuus on yleensä noin 65 ja 80 prosentin välillä.

Makkaraksi nimitetään lihavalmistetta, jonka lihapitoisuus on yleensä noin 30 ja 80 prosentin välillä. Se eroaa muun muassa koostukseltaan ja rakenteeltaan kinkusta.

Makkaranimeä käytetään myös, kun ainesosa on makkaran kaltainen pizzasuikale. 

Ruokavirasto on linjannut pizzasuikale-nimitys ole elintarvikkeen nimi, vaan kaupallinen nimi.

Lähde: Oulun seudun ympäristötoimi, Ruokavirasto

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Oulussa on Kotipizzaa ja DaMariota lukuunottamatta vain paskoja pizzerioita. Ikävää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos toimittaja on vaivautunut tekemään jutun tästä aiheesta, niin eikö olisi ollut paikallaan silloin myös kirjoittaa juttuun Ruokaviraston hyväksymä kinkun määritelmä. Nyt tuosta tekstistä käy selville vain se, että pizzasuikale ei ilmeisesti ole kinkkua.

Voisiko toimittaja täydentää juttua ja kertoa, että mitä on se kinkku, jota pitää olla lautasella, jotta annosta voidaan nimittää kinkkuannokseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärrät kai itsekin, että sen on oltava kinkkua, ei lihapuristetta jota kutsutaan erheellisesti kinkuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nykyään saa ruokakaupastakaan aitoa lihaa, jota ei olisi pilattu mausteilla ja muilla lisäaineilla! Kinkkuleikkelepakkauksenkin tuotese-losteesta käy ilmi, että on lisätty vähintään vettä ja sokeria, joka sitoo veden, jolloin oikealle kinkulle saadaan hinta korkeammaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pettymään oon minäki joutunut ku menny tilaamaan kinkkupitsan ja siinä punaiseksi värjättyjä mauttomia suikaleita -- myöskään majoneesi ei kuulu pitsaan - pian varmaan joku laittaa ketsuppia ja sinappiaki sekä kurkkusalaattia - jottain rajjaa sentään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poutun tuotteet kans joutas syyniin.ei tiedä onko kinkkua vai pakkausmuovia seassa.vaiko mitä se tuote on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poutulla hyvän makuiset nakit verrattuna Atria tai HK. Enkä tarkoita parhaimmat tai lihaisammat vaan hyvän makuiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun minusta ei muuhun ollut aloin eviran tarkastajaksi. Nyt näpelöin yhteiskunnan kustannuksella mitättömiä asioita ja yritän olla tekevinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tuntuu asiat olevan, kun ruuasta voidaan valittaa.
Onko kinkku kinkkua, parmaa vai pa....aaa!
No kuvitellaanpa, että tulisi vaikka sota ja ruoka loppuis kolmeksi kuukaudeksi Suomesta.
Varmaan kaikkia kiinnostais oisko syötävä kinkkua, palsternakkaa vai Parman Kinkkua.
Jatketaan vaan samaan malliin , kun on vielä vara.
Ja hei, ne käyttää yli kilon tomaattia tehdäkseen kilon tomaattisosetta tuubiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nykyään pitää ruoka tehdä itte, että tietää mitä syö...muutama vuosi sittenhän todettiin että erään pikaruokapaikan kananlihassa ei ollut yhtään kananlihaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikean porsaan-/sianlihan tuntee mausta, maistuu hyvältä, ei suolaiselta ja rasvaiselta makkaralta. Maistakaa ja verratkaa kukkia makkaroihin niin huomaatte eron.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image