Oulu

Omakotitalon lämmitysöljyt vuotivat maahan Muhoksella

Oulu 18.12.2012 14:49
Kaleva

Pelastuslaitos sai tiistaina aamupäivällä hälytyksen öljyvahingosta omakotitalossa Muhoksella.

Paikalla selvisi, että talon lämmitysöljysäiliö on vuotanut lähes tyhjiin. Öljyä on vuotanut arviolta parituhatta litraa.

Pelastuslaitokselle tapauksessa ei kuitenkaan ollut tehtävää, koska vuotokohdasta ei ole tietoa. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että paikka on siirtynyt kunnan valvontaan. Vuodon etsiminen ja siivous jää konsulttifirman tehtäväksi.

Säiliö oli tarkistettu viimeksi viisi vuotta sitten. Säiliö oli täytetty lokakuussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

missä päin tämä vuoto on tapahtunut, jotta voi vaatia korvauksia? Öljy nimittäin haissut jonkun aikaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Morjens "Huolestunut". Kevytöljysäiliössä maan alla oleva vuoto on pirullinen, voi vuotaa vuosikausia tihkumalla ennenkuin haju nousee pintaan. Monesti vuoto ilmenee siten että poltin alkaa oikutella kun säiliöön pääsee vettä rikkoontuneesta kohdasta.
Jos säiliön lakisääteinen tarkastus on laiminlyöty ei vahinkoa korvata mistään vakuutuksesta. Huolletun säiliön vuodosta aiheutunut vahinko taasen menee kotivakuutukseen / tai huoltoliikkeen vastuuvakuutukseen.

Tiedän pari tapausta aiheesta, toinen vuoto aiheutti massiiviset maanvaihtotyöt, ei siinä mitään muuta ongelmaa ollut kuin että vuotopaikan päällä oli omakotitalo joka piti purkaa ensin pois.( meni vakuutukseen, n 250.000e kulut )
Toisessa tapauksessa vuoto oli pohjavesialueella, maita vaihdettiin n 600m2 alueelta ja pilaantuneiden maiden jälkikäsittely + työkulut yli puoli miljoonaa. Ei mennyt vakuutukseen, kyseinen vuoto oli yrityksen omistamassa säiliössä, yritys joutui hakeutumaan konkurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Öljysäiliöt tarkastetaan sisäpuolelta. Sitä ei näe jos jostakin kohdasta on materiaalin paksuudesta syöpynyt 99.99 prosenttia, jos syöpyminen tapahtunut ulkopuolelta. Vaikka säiliö olisi aamulla tarkastettu ja ehjäksi todettu, se voi iltapäivällä olla puhki ja vuotaa maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

todetaan myös materiaalin paksuus. Ei säiliötä tarvitse kaivaa ylös sen takia. Ultraäänimittauksella asia on helposti todettavissa. Jos säiliö on aamulla asianmukaisesti tarkastettu ja hyväksi havaittu se on sitä myös iltapäivällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä mainos "konsultti"-firmalle...
Luultavasti joku pölli löpöt... ja tankki ehyt... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuokin määrä polttoöljyä pilaa pohjavesiä ainakin yhdeksänsataa tuhatta litraa, maailman loppuun asti, ei siis mitätön vahinko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Jäälissä öljysäiliöiden tarkistuttaminen on pakollista, oma säiliömme täytyy tarkistuttaa 10 vuoden välein, olemme pohjavesialueella joten luulisi jokaisen huolehtivan aiheesta.
Meidän kujalla on neljä omakotitaloa joissa on maanalainen, tarkistusta vaativa säiliö. 5o% taloista huolehtii asian niinkuin pitääkin ja 50% säiliöistä on ollut tarkistamatta asennuksesta ( v 1977-1978 ) lähtien.
Arvelen että tämä on aika normaali prosentti, aikapommi muhii monen talon pihamaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vuotopaikkaa ei löydy, olisiko syytä epäillä että öljy on varastettu? On se kuitenkin niin kallista ainetta nykyään, että hyvät lukot pitää olla säiliön kannessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä yksi ikävä esimerkki. Ihmiset säästävät ja eivätkä pidä tärkeänä säiliöiden tarkastuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin viisi vuotta sitten,,,
Laki vaatii "puusilmä". Otahan ensin selvää,,,ku alat kommentoimaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisten olisi hyvä havahtua näiden vanhojen öljylämmiytysjärjestelmien riskeihin myös kiinteistöä ostaessa. Saastuneiden maa-ainesten vaihto on yleensä valvonnan alaista ja melko kallista touhua. Ongelma tulee siinä vaiheessa, kun ryhdytään selvittämään vahingon vastuita; Kiinteistön myyjä vastaa lähtökohtaisesti vain niistä virheistä, jotka ovat olleet kaupantekohetkellä. Polttoöljy on aineena sellainen, että se ei aivan helposti haihdu eikä hajoa maaperässä. Tämän vuoksi öljyvahingon ajallista syntyä on melko vaikea määrittää.

Muhoksen tapauksessa öljysäiliö oli tarkastettu 5 vuotta sitten, mutta siitä ei ollut mainintaa, minkä luokan säiliö oli kyseessä. A-luokan säiliöillä tarkastusväli on materiaalista riippuen 5 - 10 vuotta. Jos säiliö on B-luokassa, se pitää tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Olen tavannut myynnissä kiinteistöjä, joissa maanalainen öljysäiliö on ollut pitkään tarkastamatta. Tarkastus ei ole mikään automaattinen toimenpide, vaan se on kiinteistönomistajan vastuulla. Ostajan kannattaa aina kiinteistön ennakkotarkastuksessa varmistua öljysäiliön kunnosta pyytämällä viimeisin tarkastustodistus nähtäville. Siitä on maininta myös KVKL:n hyvän välitystavan ohjeessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin viisi vuotta on väli tarkastuksissa enintään rauta säiliöllä. Jos huonompi kunto ja jos korjailtu niin väli on lyhyempi. Aina voi tarkistaa palolaitokselta onko kiinteistön säiliö tarkastettu,kun tarkastuspöytäkirjat menee myös sinne. Ja tiedoksi "tässä yksi esimerkki puusilmästä" vastuunhan sitten ottaa kiinteistön omistaja,kun ei tarkastuta AJOISSA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

15:44
Rekka ja kuorma-auto kolaroivat Valtatie 5:n risteyksessä Paltamossa
15:30
Löytyykö tänään sopu siihen, mihin EU tulevaisuudessa käyttää rahaa? Europarlamentti on jo ilmoittanut vastustavansa uusinta esitystä tulevista budjeteista
15:09
Arvio: Se mieletön remppa on yhdentekevä versio norjalaiskomediasta – "Enimmäkseen nauru jää piippuun" Tilaajille
14:53
Hanaun terroristi iski Saksan sydämeen – "Kasvavaa äärioikeistolaisuutta on pidetty harmittomana liian kauan"
14:32
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
14:02
Flow Productions Oulusta on ehdolla vuoden teatteriksi – muut finalistit ovat Teatteri Takomo ja WAUHAUS-kollektiivi Helsingistä
13:59
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
41
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
37
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
25
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
24
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
14
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
11
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
11
Super Hornetissa tarjotaan Suomelle sopivaa amerikkalaishävittäjää – Operointi olisi halpaa ja erikoiskoneella Growlerilla suojattua, mutta ei ilman kysymysmerkkejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

213 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image