Oulu

Omaishoitajat tekivät jouk­ko­kan­te­lun Kempeleen kunnasta

Kempeleen kunnan omaishoitajat ovat tehneet kunnasta joukkokantelun. KUVA: Tapio Maikkola
Oulu 22.8.2016 12:49 | Päivitetty 22.8.2016 15:16
Kaleva

Kempeleläiset omaishoitajat ja lasten omaishoitajat kertovat tiedotteessa tehneensä joukkokantelun Kempeleen kunnasta Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon. Usean sivun mittainen kantelu jätettiin aluehallintovirastoon elokuussa.

Joukkokantelun tehneiden omaishoitajien mukaan Kempeleen kunta on toistuvasti rikkonut omaishoitoon ja vammaispalveluihin liittyviä lakeja ja toiminnallaan syrjinyt omaishoitajia ja heidän vammaisia hoidettaviaan.

Omaishoitajien mukaan toiminta on jatkunut vuosien ajan eikä siihen ole puututtu, vaikka kunnan johtaville viranomaisille on tehty useita muistutuksia asiasta.

Tiedotteen mukaan osa Kempeleen kunnan toimista on jätetty eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi.

Joukkokantelun mukaan kunta muun muassa rikkoo laatimaansa Kempele-sopimusta, tekee omaishoidontukipäätöksiä lainvastaisesti määräaikaisiksi sekä jättää noudattamatta lainmukaisia käsittelyaikoja.

Alueyhdistykseltä kannanotto

Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n toiminnanjohtaja Minna Salminen kertoo, että yhdistys on laatinut liitteeksi oman kannanoton kempeleläisperheiden tekemään kanteluun. Salminen toteaa, että yhdistys on kuullut asiassa perheiden näkökulman.

– Kannanotolla haluamme omaishoitajien tuki- ja edunvalvontayhdistyksenä ottaa kantaa Kempeleessä asuvien omaishoitajien avi:lle toimittamaan joukkokanteluun ja tukea heitä tässä kantelussa. Toivommekin kannanotossamme, että avi tutkii, selvittää ja ottaa kantaa vanhempien joukkokanteluun.

Yhdistys teki kanteluun liittyvän kannanoton viime viikolla.

Juttua muokattu 22.8. kello 15.16. Lisätty Minna Salmisen kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Ei kun päättäjät vastuuseen virkarikoksesta, koko Suomeen on tultava sama laki .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunteeko Suomen historia ensimmäistäkään tapausta jossa viranhaltija olisi tuomittu virkarikoksesta?

En tarkalleen tiedä tunteeko laki termiä "virkarikos" tai jotain vastaavaa - jos kyllä niin johan se joutaisi poistaa tarpeettomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkarikoksesta voi tehdä tutkintapyynnön poliisille kuten siivipuolellakin. Kunta on osa julkista valtaa, jossa on noudatettava lakia. Usein unohtuu, että " viranomainen voidaan asettaa sekä rikos- että vahingonkorvausvastuuseen.
Asiakas voi aina käyttää jälkikäteisen oikeusturvan keinoja, kuten valituksia tai kanteluita, oikeutta saadakseen. Hänellä on oikeus vaatia viranhaltijan tuomitsemista rangaistukseen laissa säädetyin edellytyksin sekä
oikeus vaatia vahingonkorvausta kunnalta tai viranhaltijalta taikka muulta julkista tehtävää hoitavalta. Vastuu ulottuu sekä luottamushenkilöihin että kaikkiin kunnan palveluksessa oleviin. Tämä unohtuu helposti, sillä Suomessa ei ole tapana käydä oikeutta julkista viranomaista tai yksittäisiä viranhaltijoita vastaan" (Marjo Pajukoski, THL).

Tahallisesta virka-aseman väärinkäytöstä voidaan myös antaa sapiskaa - tuo päätösten ohjaaminen on hyvin yleistä, käytännössä harva taitaa jaksaa viedä asian niin pitkälle.

Voisi olla aiheellista tehdä ennakkotapaus viranhaltijoiden osalta, jotta he eivät jatkossa toimisi yhtä villisti kuin nykyisellään.

Tehkää hyvät ihmiset aina muistutus sosiaali- ja potilasasiamiehelle niin yhteydenottojen määrät kertovat jo siitä miten terve kunta on tai miten huonosti siellä voidaan.

Katsokaapa mikä kunta johtaa oulun seudun kunnissa valitusten määrissä. Se ei ole Kempele.
Oulun kaupungin sivuilta löytyy sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys esim. viime vuodelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut Kempeleessä 15 vuotta ja perheemme on ollut erittäin tyytyväinen kunnan tarjoamiin ja järjestämiin palveluihin kauttaaltaan. Aikaisempaa kokemusta Etelä-Suomesta pääkaupunkiseudulta ja Oulusta - niiden palveluita ei voi verrata Kempeleen vastaaviin. Vammaispalvelusta ja omaishoidosta meillä ei ole kokemusta, joten niistä en osaa sanoa. Mutta ei kannata yleistää kritiikkiä kaikkiin palveluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyytyväinen olen minäkin, kaikkeen muuhun paitsi vammaispalveluihin. Jokin osa-alue voi toimia huonosti vaikka monet muut toimivat hyvin. Vastuu kun on eri ihmisillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea ja toivottavasti asiat paranee !
Virkamiehen tehtävä olisi olla kuntalaisen puolella , ei vastaan.
Olen kauhulla kuullut takavuosina jo , juttuja Kempeleen vammaispalvelusta. En muuttaisi Kempeleeseen.

Tässäkin syy miksi omaishoito pitäisi olla yhteneväinen koko massa , eikä kuntakohtainen.
Omaishoitoa ei voi kuitata vaippapaketilla, niinkuin Kempele on tehnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin vika lienee kuntien lautakunnoissa, joihin valikoituu väki poliittisin perustein. Osaamistaustaaa näistä sosiaali- ja terveysasioista ei tarvitse olla ja moni käykin juomassa siellä kahvia istuen hiljaa kokousten ajan. Viranhaltijoiden päätöksiä ei osata kyseenalaistaa ja näin tuetaan laittomia päätöksiä, joista kuntalainen joutuu valittamaan oikeuteen ja hakemaan vuosien viiveittein kautta oikeutta. Lautakunnan jäseniksi pitäisi valita vain henkilöitä, joilla on riittävä peruskoulutus ja TAHTO vaikuttaa kunnan asioihin sekä halu etsiä tietoa asioista, jotta päätökset ovat oikeudenmukaisia. Nyt Tyrnävällä lautakuntaa on vetänyt vuosikausia taksikuski, jolla tätä tietotaitoa ei ole. Toiminta on kieroutunutta eikä sitä saada oikaistua elleivät henkilöt vaihdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliskin hyvä että muuttasitte vaikka Kemiin se olis sopivampi aatemaailma teille!Nyt nousee verot Kempeleessä turhan takia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Voi märisijöitä taas" nimimerkille. Elämä tuo joskus epämukavia yllätyksiä mukanaan, terveyden voi silmänräpäyksessä menettää sille tasolle ettei ilman tukea selviä. Näin voi käydä ihan kenelle tahansa, myös sille, joka on omaishoidon ja vammaishoidon hyvän laadun vastustaja. Ja vielä pahemmalta se tuntuu, kun läheinen rakas ihminen kärsii kunnan säästöistä. Jotkut ymmärtävät asioiden tärkeyden vasta kun omalle kohdalle sattuu. Märinää voi kuulua jossain kohtaa elämää hyvinkin läheltä, ja silloin ei pieni veroprosentti ole ensimmäisenä mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi märisijöitä nimimerkille: näkee ettet tunne yhtään asiaa, josta kirjoitat. Kyse on lakisääteisistä palveluista, joita kunta ei ole myöntänyt. Suomessa on lait ja säädökset sitä varten, että niitä noudatetaan.
Tässä voisi verrannollinen asia olla se, että sinulta otettaisiin ajokortti perusteettomasti pois. Teitä voisi olla useampi samanlainen. Tässä tosin on kyse vakavammasta asiasta eli omaishoitaja auttaa pyyteettömästi läheistään selviämään kotona asumisesta ja SÄÄSTÄÄ kunnalle ja valtiolle todella suuren määrän rahaa. Omaishoitaja tekee töitä 24/7 ja vapaapäiviä on 3 vrk/kk ellei muusta ole sovittu. Omaishoitajien saama korvaus on täysin naurettava. Moni jää töistä pois kotiin hoitamaan vammaista lasta tai puolisoaan. Tuo puoliso on voinut olla aiemmin täysin terve paljon veroja maksava mahtava yksilö kuten sinä. Sitä ei tiedä milloin se sattuu omalle kohdalle. Sinun omaisesi varmasti laittaisivat sinut laitokseen ja siitä aiheutuisi yhteiskunnalle suuret kulut.
Pitäisikö miettiä ennen kuin kommentoi ja ottaa selvää asioista. Tietoa löytyy esim. sosiaaliportista vammaispalvelut tai vanhuspalvelut. Suomen lakikirja neuvoo myös asiassa, mutta voi olla raskasta luettavaa myös sinulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entisenä kempeläisenä sanon, että mieluummin asuisin pahvilaatikossa Torikadun bussipysäkillä kuin muuttaisin takaisin Kempeleeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä palveluita Tyrnävällä on ja mitkä palvelut pelaavaat? Kauppa-asiointi sujuu varmaan hyvin ja postipalvelukin kohtuullisesti, pankeisssa joten kuten. Oletko käyttänyt kunnan palveluita kuten vammaispalveluita ja miten ne toimivat noin niin kuin omasta mielestäsi? Oletko saanut neuvoja, opastusta ja hyvää tahtoa? Se on ihan toiveajattelua. Vastaus lienee et tiedä mistä puhut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio Vireen. Tämä ei ihan samaan asiaan kuulu mutta uuden omistajan alisuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on vapaa maa, joten kannattaa varmasti muuttaa pois. Hienoa, jos tietää, että asiat on muualla hyvin. Olen vain valitettavasti saanut tietää, että myös omaiset suhtautuvat asiaan siten, että kyllä kunnan täytyy ja pitää. Omaehtoisuus puuttuu ja lähiomainen onkin viranomainen. Asioilla on usein kaksi puokta ja yleensä on hyvä tutkia, ennenkuin hutkitaan. Mites se valiokunta nyt auttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin..no tässähän nimenomaan pyydetään tutkintaa eikä hutkita. On kaikkien meidän etu, että omaishoitajat jaksavat työssään. Laajentaisit hieman näkökulmaa, niin ehkä ymmärtäisit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma valinta on hoitaa itse. Toinen, ja laillinen, vaihtoehto on sijoittaa omainen laitokseen. Ja sehän ei maksa kuin kymmenkertaisesti omaishoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oma valinta nimimerkille. Kyse on lainmukaisista palveluista, joten voisitko vähän tutustua asiaan http://www.omaishoitajat.fi/mit%C3%A4-omaishoito tai https://www.thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja
Jokaisella omaishoitajalla suomessa on samat lait puolellaan ja mikään kunta ei voi niitä kiertää.
Näin se vain on, että kunnan pitää noudattaa lakia ja viranhaltijan täytyy noudattaa lakia. Sinulle ei ole tainnut omalle kohdalle sattua vastoinkäymisiä läheistesi kohdalla. Mitään valiokuntia ei ole tässä ketjussa lainkaan.
Valituksia voi kohdistaa aluehallintovirastolle, oikeusasiamiehelle tai viedä hallintoriita-asian oikeuteen tapauksesta riippuen. Potilas ja sosiaalilasiamiehen roolia ei voi unohtaa kokonaisuudessa. Kuntalaisten pitäisi tehdä aktiivisemmin valituksia asiasta eikä painaa villaisella.
Ikävä asenne kaiken kaikkiaan sinulla OMA VALINTA, omaishoitajat säästävät rahaa SINULLEKIN hoitamalla läheisiään. MIkäli he olisivat hoitolaitoksissa sinä maksaisit enemmän veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image