Oulu

Omaiset ilmoittivat palvelukoti Fregatin kuumuudesta alue­hal­lin­to­vi­ran­omai­sel­le – ­työn­te­ki­jöi­den mukaan ilmastointi temppuili jo keväällä

Oulun aluehallintovirasto (avi) on saanut ilmoituksen liian korkeasta lämpötilasta Attendon palvelukoti Fregatissa. KUVA: Janne Kˆrkkˆ
Oulu 21.7.2018 8:14 | Päivitetty 21.7.2018 11:50
Henriikka Uusitalo

Oulun aluehallintovirasto (avi) on saanut ilmoituksen liian korkeasta lämpötilasta Attendon palvelukoti Fregatissa. Virastolle on ilmoitettu samoista ongelmista myös toisessa hoitolaitoksessa Oulun alueella. Ilmoitukset ovat peräisin asukkaiden omaisilta.

Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marja-Leena Lantto Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta on selvittänyt asiaa puhelimitse Attendon palvelupäällikkö Minna Kokon kanssa. Hän on saanut Kokolta selvityksen toimista, joita on tehty viallisen ilmastointilaitteen korjaamiseksi.

Kokon mukaan nyt odotellaan ilmastointilaitteeseen varaosaa, joka tilattiin pikatoimituksella. Ongelmia on aiheuttanut myös väliaikaisten jäähdytyslaitteiden ja tuulettimien saaminen, koska ne ovat loppuneet lähes kaikkialta.

– Tilanne on todella harmillinen.

Työntekijät ja omaiset ovat huolissaan palvelukodin asukkaista. Palvelukodin Muistola-yksikön tiiminvetäjä Emma Alaluusuan mukaan asukkaiden oloa helpotetaan niin paljon kuin mahdollista.

– Omaiset ymmärrettävästi kyselevät päivittäin tilannetta, ja he ovat ottaneet yhteyttä kiinteistöhuoltoonkin. Ehkä se nopeuttaa asioita, Alaluusua kertoo.

Useat työntekijät ihmettelevät, ettei ilmastointia ole korjattu jo aiemmin, koska kyseessä on heidän mukaansa joka kesäinen ongelma. Poikkeuksellisten helteiden vuoksi ongelma on nyt kuitenkin sietämätön.

Työntekijät kertoivat ilmoittaneensa viasta esimiehilleen jo toukokuussa, joka oli myös yllättävän lämmin. Minna Kokko kertoi kuulleensa ilmastoinnin rikkoutumisesta ensimmäistä kertaa viime viikolla, kun hän palasi lomaltaan.

– Aiemmilla ilmoituksilla esimiehille ei ole ollut mitään vaikutusta asiaan. Nyt parin viime viikon aikana on alkanut tapahtua, nimettömänä esiintyvä työntekijä kertoo.

Lue lisää 21.07.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (192)

Tämä ei nyt suoraan ja varsinaisesti tähän liity, mutta välillisesti kuitenkin: Hoitoalalle hakeutuu todella paljon alalle soveltumattomia tyyppejä, jopa sellaisia, joilla itsellään on esim. mielenterveysongelmia, päihderiippuvuutta ym. Tiesittekö omaiset, että VALINTAKOKEITA lähihoitajakoulutukseen EI ENÄÄ OLE, vaan koulutukseen pääsee alle seiskan pk-päästötodistuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on tuskaista työskennellä myös yhteispäivystyksessä, ilma ei vaihdu ja lämpötila varmasti yli 'sallitun'

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja meidän Oulun päättäjät suuresa viisauesa ,lopettavat kaupungin hoivat,ja hoito siirtyy yksityisille/rahastajille :(
Kumpa lukisitte suuresa viisauesa tämän ketjun,ja miettisitte mikä on tulevaisuus vanhoilla hoidettavilla,se on kamala :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendo on yksi niistä yrityksistä, joka asumispalveluissa luö laimin hoitajamitoitusta, palvelun laatua ja turvallisuutta, niin asukkaiden kuin työntekijöiden. Johtaminen on ammattitaidotonta pelolla johtamista, työn pääasia on tulos=raha. Yksittäinen hoitajaparka tekee parhaansa, mikäli hän koulutettu sos.terv. alan ammattihenkilö. Miehitykseen lasketaan kouluttamattomat(harjoitelijat sekä muu ei valmiit hoitajat), aputyömiehet ym. Siivoojia myöten.
Avuttomat vanhukset ja vammaiset eivät valita. Henkilökunnalla teetetään ylipitkiä työvuoroja/tuplavuoroja ja tosiaan he siivoavat sekä valmistavat myös ruokaa. Wc:stä mennään samoilla työvaatteilla ruoan valmistukseen. Laatukäsikirjan ohjeet ovat vain sanahelinää, eivät pidä, virheitä sattuu ja niistä vaietaan. Jopa aliravitsemustakin näkee asukkailla.
Nyt tulisi valvontaa lisätä ja vaihtaa johdon omanedun tavoittelijat ammatillisesti osaaviin hoitotyön ja pelvelun kehittäjiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajana allekirjoitan jokaisen sanasi. En laittaisi omaistani näihin paikkoihin, en vaikka mikä olisi. Valitettavasti. Jos omaiset viettäisivät päivän seuraten touhua ja henkilökuntaa, sen vaihtuvuutta ja kirjavuutta, he ymmärtäisivät, mistä puhutaan.
Joskus on päiviä, että pelottaa, mitä tapahtuu. Kun siinä miehityksessä tosiaan on jokainen joka vain on listalle nimen saanut, osaamisesta ei voi aina puhua, ei sinne päinkään. Osalta puuttuu jopa perus-hyvät käytöstavat. Tee näitten kanssa sitten laadukasta hoitotyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai tämän kokoisessa talossa kiinteistönhuolto on. Kiinteistöhuollon hommiahan tällaiset on, nyt siellä jätkät katsoo korvat luimussa, kun syyttömiä syytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole ei ole rahaa, hoitaa asiaa kuntoon. Entäs osaaminen, voi olla ettei etes ymmärrä, että ilmastointi on mennyt rikki, siihen voi auttaa toisto ja toisto ongelmmallisesta asiasta. Voi olla, että ei ole kontakteja ja mistä niitä olisi, kun asiat yrittää tehdä itse. Ei kaikkea voi tehdä itse ja sitten se maksaa taas ylimääräistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteleekos joku että nämä kotihoidon piiriin kuuluvat yksityiset hoidettavat, ja heidän asuntonsa ovat kaikin puolin säätereitä.Vaikka heitä hoitaa kunnallisella palkkalistalla oleva väki .Kuka tarkistaa kiinteistöjen ilmastoinnit .Suuri määrä muita wanhoja ihmisiä, eihän heidän elämäänsä käytännössä valvo kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

-yksityisellä omavalvonta ei toimi
-yksityisellä työntekijöiden työsuojeluasiantuntemus on olemstonta
-valvontaviranomaisilla ei ole erillistä ohjeistusta kuinka valvoa ja tarkastaa helteen aikana laitosten soveltuvuutta ihmisten suojaksi ja hoitopaikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuttava oli vastaavaa busineksentekovälinettä vetämssä. Teki omat johtopäätöksensä ja lähti muihin hommiin, kun ei moraali kestänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisen pitäisi ymmärtää, ettei ilmastointi ole se asia, mistä tulee rahaa vaan se on menoerä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tämä yksityisten hoivajättien toiminnan hyväksyminen kunnilta/kaupungeilta/päättäjiltä ihan käsittämätöntä. Vain ja ainoastaan negatiivistä ja todistettuja laiminlyöntejä ym tulee omaisilta, työntekijöiltä, liitoilta, valviralta, avilta ym ja sama meno saa jatkua. Kaupungit ja kunnat ostaa kielipitkällä heiltä palvelut, jotka saadaan mahd. halvalla. Näistä sitten Attendo ym repii voittoja mm maksamalla alinta palkkaluokkaa, pitämällä hoitaja määrän minimillä tai huijaamalla esim esimiehet/ siivoajat/ haamu työntekijät virallisissa hoitajavahvuuksissa, puolet hoitajista ns. tuntityöläisiä niin hoitajia ei ole vuorossa "päällekkäin", siivouspalveluja leikattu eli hoitajat siivoavat, pesulapalveluja ei ole joten hoitajat pyykkäävät kaikki vuodevaatteista lähtien (myös eritteiset) ym. Keittiö väkeä ei ole eli hoitajat suurkeittiöistä tuoduista ruuista tekevät/ sulattavat ruuat sekä purkavat ja järjestävät kaikki tuodut ruoka tarvikkeet. Ja nämä vain muutamia esimerkkejä. Tämä kaikki on itse hoitotyöstä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuri näin. Yövuorossa yksi ihminen, joka siivoaa, pesee pyykit, keittää aamupuurot jne. Ei siinä juuri ehdi hototoimenpiteitä tehdä. Ja nimikehän ei ole hoitaja, vaan ohjaaja, jolle voi maksaa pienempää palkkaa kuin hoitaja-nimikkeen alla työskentelevälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvää ettei valvontaviranomaiset ole tehtäviensä tasalla. Ei huvita, ei kiinnosta . Ei myöskään kuntien päättäjät ole tehtäviensä tasolla. Sopimuksissa voitaisiin sopia monenlaisista asioista, tarkastuksista ja tietysti myös sanktioista. Omaisetkin voisivat vähän helpottaa vanhuksen elämää ottamalla hänet viileään kotiinsa päiväksi, muutamaksi. Olisiko liikaa et ostais jonkinlaisen tuulettimen omaiselle. Yleensäkin tekisi jotain omaisensa hyväksi. Pelkkä valitus kotona tai hoitajille ei riitä. Kirjallinen valitus viranomaisille ja asian paikkakunnalla ihmisten tietoisuuteen tuominen. Muistattehan et lapsenne katsoo mallia miten muistisairaita tai muuten huonokuntoisia vanhempia hoidetaan. Geenit hoitavat sen että olette samanlaisia ehkä yökukkujia, aggressiivisia, alleen virtsaavia, karkailevia riehujia. Näin se menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Attendon rahat erota Oulun helteitä veroparatiisisaarten helteistä. Mitä muuta voi odottaa. Pitäähän firman luottokortille saada katetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (192)

Uutisvirta

40
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
17
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image