Oulu

Ojalehto: var­hais­kas­va­tuk­sen ryhmäkoot pienemmiksi

Matias Ojalehto (kesk.) huomauttaa, että henkilökunta on jo pitkään kipuillut suurien ryhmäkokojen kanssa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 16.4.2018 21:29
Kaleva

 

Keskustan kaupunginvaltuutettu Matias Ojalehto esittää, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennettäisiin 3–4 -vuotiaiden lasten osalta siten, että ryhmissä olisi enimmillään seitsemän lasta yhtä aikuista kohti.

Oulussa palattaisiin silloin suhdelukuun 1:7 ensi vuonna.

Ojalehto vetoaa siihen, ettei valtuuston osoittama lisämääräraha 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen paranna varhaiskasvatuksen laatua vaan on hänen mielestään enemmänkin tulonsiirto maksukykyisille perheille.

– Koska kaupungin taloustilanne on parantunut niin, että tällaisiin tulonsiirtoihin on varaa, on myös syytä panostaa varhaiskasvatuksen sisältöön ja laatuun.

Ojalehto huomauttaa, että henkilökunta on jo pitkään kipuillut suurien ryhmäkokojen kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Ojalehto itse toimi Sikun puheenjohtajana viime kauden. Tuolloin veti säästöjä läpi juuri varhaiskasvatuksesta. Yllättynyt olen tästä, tosin ehkä nuori poliitikko on oppinut jotain ja pyrkii korjaamaan ja peittämään tekemiään päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole mitään muuta kuin keskustalaista populismia. Ojalehto ei olisi ollut valmis osallistumaan 5-vuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatuksen kokeiluun. Sen takia yhtäkkiä ja yllättäen – näin vaalien alla – heräsi huomaamaan, että ne ryhmäkoot ovatkin tärkeämpi asia. Tottakai ryhmäkokoja pitää pienentää. Se on vaan kumma homma, ettei sitä tahtoa ole ollut aiemmin: ei viime kaudella, kun hän itse toimi SIKU-lautakunnan puheenjohtajana, eikä myöskään viime syksynä, kun vihreät ryhmäkokojen pienentämistä esittivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lapsi osallistuu 20h viikossa ilmaiseen varhaiskasvatukseen koskettaa se niitä perheitä joissa jompikumpi vanhempi on kotona. Ei Työssäkäyvänä, jolla mahdollisesti on suuremmat tulot käsittääkseni hyödy tästä. Silloinhan lapsi tarvitsisi kokopäiväisesti hoitoa. Tmää on kädenojennus kotiäideille ja työttömille sekä ennenkaikkea heidän lapsilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit tulossa ku Matias on äänessä. Aiemmin vastusti ryhmäkokojen pienentämistä ja nyt on sitä ajamassa. Mihinkä vaaleihin Matias on nyt menossa, maakunta, eduskunta vai kunnallisvaaleihin, vai näihin kaikkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän ennen varhaiskasvatusta osattiin lapset kasvattaa ja mitenkä tämä sukupolvi on onnistunut rakentamaan Suomesta maailman parhaimman paikan? Tätä tulee joskus mietittyä, kun seuraa tätä politiikkaa ja aina vain lisää veromarkkojen tarvetta. Ei syy ole nykyajan vaatimukset, höpö ja höpö.

Toiseksi puhutaan, että lapset oppivat ryhmässä olemaan ja jne. Olen eri mieltä! Ennen osattiin paljon paremmin olla ryhmässä, eikä siellä ollut ketään nykyajan kaltaisia "terrorisoijia", jotka saavat olla koko ajan äänessä ja jne. Luulenpa, että suurin syy on se, että vanhemmat eivät kehtaa itse kasvattaa lapsia, vaan ne annetaan yhteiskunnalle kasvatettavaksi. Vanhemmat voivat siten enemmän ja enemmän hengailla ja viettää oma aikaa vähät välittämättä lapsista. Tässä yksi konkreettinen esimerkki: viikonloppuna kävelin nuorisojoukon alle täysi-ikäisten perässä kahdesta ulko-ovesta. Kukaan ei jäänyt pitämään ovea tai auttanut edes, että minä viimeisenä tulija olisin päässyt samalla oven avauksella. Minut ja lapseni on kasvatettu niin, että jos jäljessä tulee henkilö, oli kuka tahansa, hänelle pidetään myös ovi auki ja sanotaan, että "ole hyvä". Voisiko tämän tavan vaikka viedä sinne paljon puhuttuun varhaiskasvatukseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryhmäkoot on hirveitä (suuria). Pitkästi ois tarinaa kerrottavana. Levottomia ja meluisia paikkoja lapsille päiväkodit. Kolme aikuista aina ryhmässään, jossa siis 24 3-6 vuotiasta lasta keskimäärin. Mutta kun päiväkodit on auki 10h ja työaika yhdellä aikuisella 7h, niin kolmea aikuista ei riitä koko päiväksi ryhmiin! Joku insinööri on keksinyt jotkut suhdelukusysteemit ja täyttöasteluvut lapsien osalta, mutta totuus on se, että ihan päivittäin tilanne, jolloin vain 2 aikuista vastuussa tuosta suuresta lapsimäärästä. Aivan ehdottomasti ryhmäkokojen pienennys käyttöön -ja välittömästi. Todella hyvä avaus Ojalehdolta. Tässä ois kaikille poliitikoille taistelun paikka, että saataisiin lapsille inhimillinen ympäristö!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin korjaan tekstiäni: eli lastentarhanopen työaika ryhmässä 7h, lastenhoitajien 7h45min.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi joulukuussa on ojalehto ollut äänestämässä ryhmäkokojen pienennystä vastaan. Nytkö avosylin sitten kiitellään? Kyllä pitkän linjan työtä on tehny vasemmisto, vihreät ja sdp Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jotku vaalit tulossa vai miksi nämä kuiskaajat ovat taas alkaneet saamaan palstatilaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryhmäkoolla nyt ei ole suurta merkitystä onko siinä 7 vai 8 lasta. Suurempi merkitys on sillä että olisi oikeanlaiset työhönsä motivoituneet henkilöt hoitamassa lapsia. Lisäksi tärkeämpää on että kaikille lapsille tarjotaan päivähoitoa tasapuolisesti eli subjektiivinen päivähoito-oikeus Ouluunkin takaisin. Tämä on paljon tärkempi asia kuin yksi lapsi enempi tai vähempi ryhmässä. Lisäksi kun nykyään Oulussa saa olla vain 40% yksityisiä päiväkoteja niin tämä tällainen prosenttimääräys pois kokonaan ja vapaa kilpailu alalle avoimeksi. Näin saisimme useat todella huonot kunnalliset päiväkodit poistettua markkinoilta tai yksityistettyä ja huonot hoitajat ja johtajat pois alalta. Yksityistenhän on pakko panostaa laatuun niin tämä vapaa kilpailu parantaisi huomattavasti Oulunkin tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ojalehto vastusti ryhmäkokojen pienentämistä, kun Vihreät sitä esittivät. Äkäseen kääntyy kyllä keskustalaisten takki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän illan valtuuston kokouksessa Ojalehto oli varhaiskasvatusasioissa ainakin kolmea eri mieltä, jotka olivat melkein täysin toisiaan vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hienoa kun joulukuussa 2017 talousarviossa Ojalehto kuitenkin vastusti, niin kuin koko keskustan ja kokoomuksen ryhmät, sekä ryhmäkokojen pienentämistä ja subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista. Kyllä sitä nyt keräillään irtopisteitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image