Oulu

Oikosulku tuhosi oululaisen astrokuvaajan teleskoopin

J-P Metsävainion teleskooppi hajosi käyttökelvottomaksi. Kuva helmikuulta 2012. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 4.2.2014 12:17
Kaleva

Oululainen J-P Metsävainio joutuu luopumaan astrokuvauksesta ainakin toistaiseksi.

Kansainvälistä huomiota astrokuvillaan saaneen Metsävainion yli viisitoista vuotta palvellut teleskooppi hajosi korjauskelvottomaksi viime viikolla.

"Sähköjohdot olivat haurastuneet ajan saatossa ja eristeet pettivät. Laite joutui oikosulkuun ja se teki pahaa jälkeä, silminnähden sulaneita komponentteja", Metsävainio sanoo.

Metsävainio kirjoitti blogissaan perjantaina, että peli on nyt pelattu.

"Ei ole varaa hankkia uutta kalustoa. Kyseessä on useiden kymmenien tuhansien eurojen projekti, etenkin, jos haluaisi nimenomaan astrokuvausta varten tehdyn laitteiston. Tämä entinenhän on ollut oma viritys", Metsävainio sanoo.

Toisaalta muutamia päiviä tapahtuneen jälkeen Metsävainio ei kuulosta täysin luovuttaneelta, vaan hän on kartoittanut joitain vaihtoehtoja.

Joka tapauksessa Metsävainion astrokuvaukseen tulee pitkä tauko.

"Kuvauskausi on Oulussa lyhyt ja uuden laitteiston hankkiminen ja saattaminen kuvausvalmiiksi mahdollisine muutostöineen vaatii paljon hommaa."

Metsävainion 3D-astrokuvia nähtiin viime perjantaina Rotuaarilla Kalevan järjestämässä Ookko nää pällistellyt tähtiä -tapahtumassa.

Lisää Metsävainion kuvia voi nähdä osoitteessa astroanarchy.zenfolio.com.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuvia mymään, niin sa äkkiä rahat kasaan. 10x10 metrisiä suurennoksia ulkomaille. Ei suomalaisilla ole varaa ostaa muuta ku tiimarikrääsää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NO, miksi niistä johdoista ei voinu huolehtia ajoissa, etteivät ois kärähtäneet? Kait noin ammattilainen on tienny, että kaikki haprastuu ajan myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jalustan elektroniikan kärähtäminen helpointa olisi heivata jalusta mäkeen.Kiinnittää OTAan losmandy-kisko ja hankkia vain uusi ekvatoriaalijalusta.No kupolin dimensiot saattaa tulla esteenä vastaan tuossa ehdotelmassa ja ne 4000-5000€ jalustaan :-).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kymmenien tuhansien projekti"? Eli siihen kuulunee tämä ite putki. No ne rahtahan saa vakuutuksesta. ...äläkä vaan sano ettei oo vakuutuksia moisella aparaatilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hei! Eiköhän me nyt porukalla saada sen verran hilloa kasaan, että saa mies uuden entistäkin ehomman putken. Missäs se oli nyt se Kickstarter tälle projektille vai miten siihen uuden putken hankintaan voi osallistua? Olen Metsävainion kuvia ihaillut vuosia ja mielelläni tästä ilosta pienen sijoituksen osoitan. Laittakaahan se linkki, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi! Nyt vain tsemppiä JP ja uusia kuvia ottamaan, kunhan jostain saadaan sulle uusi laitteisto. Aiemmat kuvasi ovat upeita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä noin hienoon harrastukseen rahaa ja talkooväkeä löytyy, jos vaan asiasta kiinnostuneet osaavat oikeilla foorumeilla lyödä rumpua asian puolesta. Hommaan pitää saada tunnettavuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella harmittava juttu. Jospa joku kaukoputkifirma alkaisi sponsoriksi - mikäpä olisi parempaa mainosta laitteelle kuin sillä otetut hienot kuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NYT..luulen että löytyy tästä koko maailman pääkaupungista henkilöitä jotka voisivat talkoilla auttaa metsävainiota ihan ilmatteeksi laittamaan vehkeet kuntoon!
Ei pitäsi olla iso menetys vaikkei pörssi siinä tienaakaan.
HÄN tekee kyllä kaupungillemme enemmän tunnettuvuutta kuin mikään brändi (toripolliisiin ohella).
Että käärikääs hihat ja ruvetaan toimeen, auttasin itse jos osaisin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, joku muu kuin minä tehköön ja maksakoon! Heti töihin siitä, hus hus! Itekkin tulisin heti jos vain kerkeisin ja viittisin.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just joo. olko pakko irvailla mitä ehdotin?
Auttaisin jos osaisin, luulisi tästä teknologia ihme kaupungista pari osaajaa löytyvän.
Jos itse voisin auttaa auttaisin.
Jos pystyisin menisin kaveriksi.
Vaan kun en pysty invalidina enkä osaa sähkötöitä yms mitä tuossa tarvitsee.
Että irvaile sinä vaan siellä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

äkkiä vain kuvaaja laittamaan tilinumeroonsa maailmalle niin eiköhän lahjotuksia kerry

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottaja ja viranomaiset olisivat alta aikayksikössä viattoman valokuvaajan kimpussa. Eihän suomessa nyt hyvänen aika saa kerätä rahaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
54
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
45
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
42
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image