Oulu

Oamkin fy­sio­te­ra­peut­tio­pis­ke­li­jat haluavat herätellä kouluja ergonomia-ajatteluun

Elmeri Kuronen näyttelee ja havainnollistaa rankamallin kanssa käytännössä erilaisia asentoja. KUVA: Elina Lääperi
Oulu 16.12.2018 12:17
Helge Murtovaara

Asennot haltuun -ergonomiavideo kiinnittää huomiota erityisesti avoimessa oppimisympäristössä fyysiseen ergonomiaan, asentoihin ja kalusteisiin. Opasvideo on ensimmäinen uusille kouluille suunnattu.

Oulun ammattikorkeakoulun fysioterapeuttiopiskelijat Elina Lääperi ja Niina Backman tekivät opinnäytetyönään ensimmäisen käytännön video-oppaan avoimessa oppimisympäristössä opiskeluun.

Opiskelijat haluavat korostaa tulevaan ammattiinsakin keskeisesti kuuluvaa ennalta ehkäisevää työtä.

– Lapset ja nuoret tuntuvat omalta kohderyhmältä. Kouluterveyskyselyjen perusteella lapsilla ja nuorilla esiintyy myös tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä -sairauksia, ja niihin me halusimme keskittyä, Lääperi kertoo.

– Nyt, kun on tullut paljon uusia kouluja, avoimia oppimisympäristöjä, mutta niihin ei vielä ole tehty ergonomiaopasta, niin asia alkoi kiinnostaa meitä, Backman jatkaa.

Fysioterapeuttiopiskelijat Elina Lääperi (vas.) ja Niina Backman toivovat muidenkin koulujen hyödyntävän opasta. Taustalla Kalle-luuranko, oppaan kertoja. KUVA: Teija Soini

Tyrnävän Rantaroustin koululla oli avoimet ovat sen valmistumisen jälkeen. Kun Lääperi kävi kiertelemässä koulua, heräsi tulevan fysioterapeutin mielessä kysymyksiä.

Hän mietti muun muassa, miten ja millaisissa asennoissa lapset mahtavat opiskella, kun tiloissa ei ole perinteisiä pulpetteja ja tuoleja, vaan paljon vapaammat kalusteet.

Oppimisympäristöissä on Backmanin mukaan esimerkiksi säkkituoleja tai katsomotyyppisiä ratkaisuja tai opiskelua ihan lattiatasolla.

– Me tulevina fysioterapeutteina näemme myös paljon mahdollisuuksia näissä kouluissa. Oppilaat esimerkiksi liikkuvat paljon enemmän tai siihen on ainakin mahdollisuus. Siihen tässä meidänkin työssämme nyt kannustetaan, Backman selventää.

Vuoden päästä fysioterapeutiksi valmistuvat Lääperi ja Backman muistuttavat, että tarkoituksena ei ole syyllistää eikä etsiä vikoja oppilaista, vaan paremminkin herätellä lapsia aiheen pariin.

– Me poimimme oppaaseen omien havaintojemme perusteella viisi sellaista asentoa, jotka meidän silmiimme pistivät ja joihin meidän videollamme on ratkaisuehdotukset. Kalusteita ei tarvitse muuttaa, vaan muutos tapahtuu asentojen kautta, ja ne voi myös toteuttaa heti, Lääperi sanoo. 

Opasvideo julkistetaan toimeksiantajana toimivalla Rantaroustin koululla ensi tammikuussa.

Ongelmia esiintyy jo alakoululaisilla

Tuki- ja liikuntaelinongelmat ja -sairaudet koskettavat kaikkia ikäryhmiä.

11–12-vuotiaista jo lähes 10 000 kokee niska- ja hartiakipua usein.

7. ja 8. luokan oppilaista puolestaan lähes 20 000 kokee selän alaosan kipuja vähintään kerran viikossa.

Toistuvat kivut tulisi aina ottaa vakavasti, sillä nuorena koetut kivut ennustavat kipua myös aikuisuudessa.

Vaikka perintötekijät selittävätkin merkittävän osan selkäkivuista, ovat terveelliset elämäntavat erittäin tärkeitä selkäkivun ehkäisyssä jo lapsuus- ja nuoruusiässä.

Lähde: Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry

Lue lisää 16.12.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Ja tärkeintä lapsilla jo pienestä lähtien on monipuolinen liikunta ja sitä kautta kehittyvät lihaskunto ja ketteryys. Ranka itsessään ei pysy pystyssä, vaan lihakset sitä kannatelevat. Lihaskunto ei nouse maaten ja huonot asennot kehittävät rangan väärään suuntaan. Jo pieni vauva olisi syytä antaa kovalla latttialla huovan päällä löytää oma kehonsa ja sen hallinta ja kehittyminen pystyasentoon. Sekä monipuolinen ruokavalio järkiperäisesti. Kouluihin hyvää terveystietoa ja ohjausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näitä ns. avoimia oppimisypäristöjä rakennetaan? Uudessa opsissa ei mainita sellaista ollenkaan! Jotkut koulut ovat lähteneet mukaan KOKEILUIHIN, mutta se ei tarkoita, että kaikkien koulujen tulisi mennä samaan suuntaan. Suosittelen rehtoreita ja opettajia lukemaan opsin kohdan 4.3. "Oppimisympäristöt".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa ergonomiaan kiinnitettäisi huomiota työpaikoillakin. Niinkin isolla toimijalla kuin Oulun kaupungilla ei ole mahdollista saada esim. satulatuoleja työpisteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satulatuolin kanssa käytännössä pakollinen lisä on sähköpöytä. Normaalin korkuisen pöydän kanssa satulatuolissa ollaan todella huonossa asennossa. Pöydän tulee olla huomattavasti korkeampi ja mieluusti säädettävä, että pöydän ääressä voi myös seisoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image