Oulu

Nuorten il­mas­toah­dis­tus vaatii tummien tunteiden pyykkäämistä – Oulun lukioihin tulossa ilmastojakso

KUVA: Pekka Peura
Oulu 22.2.2020 10:02
Pekka Rahko

Perjantaina Oulussa jaettiin synkkien ilmastotunteiden pesuohjeita, kun Ilmastonmuutos lukioihin! -hanke käsitteli ilmastoahdistusta otsikolla Tummien tunteiden pyykkipäivä.

– Tunnemaailman käsittely on tärkeää ja ilmastonmuutokseen liittyvistä tunteista pitää puhua, hankekoordinaattori Jussi Tomberg kertoo.

– Tässä on lukko, joka pitäisi aukaista, Haukiputaan lukion opinto-ohjaaja Miika Siironen kuvaa.

Ilmastonmuutos lukioihin! on opetushallituksen rahoittama hanke, joka aktivoi Pohjois-Pohjanmaan lukioiden väkeä ilmastotalkoisiin.

Ilmastoahdistus ei ole suinkaan ainoa asia, mitä hankkeessa käsitellään. Tavoitteena on kehittää ja viedä käytäntöön keinoja ilmastokestävän lukion aikaansaamiseksi.

Tarkoituksena on myös suunnitella ilmastokestävän koulun opas, joka sopisi kaikkien Suomen lukioiden käyttöön.

– Ilmastoasiat halutaan nostaa kasvatuksen ja pedagogian keskiöön, Tomberg linjaa.

– Me haemme uudenlaisia tulokulmia ja uutta rohkeutta käsitellä asiaa, Siironen lisää.

Konkretiaa aiotaan jalkauttaa Oulun kouluihin jo ensi lukuvuonna.

– On jo sovittu, että ensi vuonna lukiossa kolmas jakso on ilmastojakso, Tomberg kertoo.

Tombergin mukaan Oulussa on hyvä kestävän kehityksen oppimispolku, mutta se keskittyy alakouluikäisiin. Hän mainitsee esimerkkeinä Alaköökin ja Timosenkosken Luontokoulun ohjelmat.

Oppimispolku on toimintamalli, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten kestävän kehityksen mukaisen elämän edellyttämien arvojen, tietojen ja toiminnan taitojen vahvistaminen.

– Meillä ei kuitenkaan ole jatkumoa yläkouluun ja toisen asteen opetukseen. Meidän pitää saada aikaiseksi jatkuva kestävän kehityksen polku, Tomberg määrittelee.

Viime syksynä hanke kiersi miltei kaikki Pohjois-Pohjanmaan lukiot kertomassa 200 opettajalle ja yli 4 000 lukiolaiselle ilmastonmuutoksesta.

Tämän jälkeen on koottu opiskelijoiden ilmastopaneeli, joka pohtii konkreettisia ilmastotekoja, joita lukiot voisivat tehdä.

Hankkeessa on mukana opettajien lisäksi lukiolaisten tukena tutoreita Oulun ja Lapin yliopistoista sekä Oulun ja Hämeenlinnan ammattikorkeakouluista.

– Laidasta laitaan: muun muassa luonnontieteilijöitä, kasvatustieteilijöitä, luonnonvara-alan opiskelijoita, Siironen luettelee.

Tutorit tekevät lukiolaisten kanssa erilaisia projekteja ja tutustuttavat myös oman alansa opiskelijamaailmaan sekä siihen, mitä ilmastonmuutokseen liittyvää oppimista kuhunkin koulutusalaan liittyy. Osa projektitöistä on mahdollista lukea hyväksi yliopisto-opinnoissa.

MAINOS

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image