Oulu

Nuorille suunnattu ilmastokurssi järjestetään ensimmäistä kertaa Oulussa syksyllä – nuorten kiinnostus il­mas­ton­muu­tos­ta kohtaan vaihtelee suuresti

Kurssilla käsitellään muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia tunturiluontoon ja Pohjois-Suomeen. KUVA: Anssi Juntto
Oulu 18.7.2018 19:56
Anniina Rimpiläinen

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri järjestää syksyllä ilmastokurssin nuorille. Oulussa järjestettävä kurssi on ensimmäinen laatuaan, kertoo Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin hallituksen puheenjohtaja Essi Wallén.

Kurssi sai alkunsa Wallénin aloitteesta. Nuorten on tärkeää saada tietoa ilmastonmuutoksesta, hän sanoo.

– Tällaisen kurssin toteuttaminen on ollut aina unelmani. Ilmastoasiat ovat olleet minulle tärkeitä jo nuoresta lähtien. Nuoret tarvitsevat tietoa ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista ympäristöön, Wallén sanoo.

Wallénin mukaan nuorten kiinnostus ilmastonmuutosta kohtaan vaihtelee suuresti.

– Osa nuorista on todella valveutuneita ja huolissaan ilmastonmuutoksesta ja haluaa vaikuttaa omilla valinnoillaan sen ehkäisemiseen. Osaa taas ei kiinnosta ollenkaan. Polarisoitumista on nähtävissä.

Kurssi on suunnattu 15–20-vuotiaille nuorille. Wallénin mukaan kurssin kohderyhmää on jossain määrin haastava tavoittaa ilmastoasioihin liittyen.

– Siinä ikävaiheessa on yleensä kaikkea muuta. Yritämme korostaa, että osallistua voi juuri sen verran kuin itse haluaa. Moni ei silti näe sitä matalan kynnyksen toimintana, vaikka se on sitä.

Kurssille ei vaadita aiempaa kokemusta

Kurssin hakuaika on alkanut ja kestää elokuun alkupuolelle saakka. Kurssille otetaan 25 nuorta hakukirjeiden perusteella. Valinnassa korostetaan motivaation merkitystä. Muutamia hakukirjeitä on jo tullut, Wallén kertoo. 

– Kurssille päästäkseen ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta ilmastovaikuttamisesta. Etsimme nuoria, joita ilmastonmuutos kiinnostaa oikeasti ja jotka haluaisivat olla tulevaisuudessakin mukana ilmastoasioissa.

Kurssi kestää joulukuuhun asti. Tapaamiskerroilla kuullaan yliopiston tutkijoita, tutustutaan lobbaukseen ja muihin vaikutuskeinoihin, tavataan ympäristöpoliitikkoja ja käsitellään ilmastonmuutoksen paikallisia vaikutuksia. Wallén toivoo, että ensimmäistä kertaa järjestettävä kurssi voisi toimia pilottina ja esimerkkinä myös muille Luonto-Liiton piireille.

– Näen ilmastonmuutoksesta puhumisen nuorille todella tärkeänä. Nuoret ovat tietoisia ilmastonmuutoksessa ja nuorissa on vähemmän niitä, jotka kiistävät ilmastonmuutoksen. Nuoret eivät kuitenkaan välttämättä ole tietoisia vaikuttamisen mahdollisuudesta ja siitä, kuinka helppoa se loppujen lopuksi on, Wallén toteaa.

Vaikka nuorten tavoittaminen ilmastoasioissa voi olla haastavaa, on heissä silti valtavasti potentiaalia, uskoo Wallén.

– Viime viikolla järjestimme ilmastopiknikin Oulussa, jossa meillä oli vieraana lukiolainen Jiri Avila Espoosta. Hän pyöräili Espoosta Tornioon ja keräsi tempauksellaan rahaa Luonto-Liiton ympäristötyölle. On nuoria, jotka ottavat ohjat omiin käsiinsä ja toteuttavat tällaisia tempauksia. Se on hienoa, Wallén toteaa. 

Lisätietoa nuorten ilmastokurssista ja tarkemmat ilmoittautumisohjeet löytyvät Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin sivuilta.

 

MAINOS

Kommentoi

Ensinnäkinnolisi hyvä aloittaa tukimaan suihkuvirtausten sijaintia ja sen merkitystä säähän Nyt näytää siltä että tulee hyvin tuulinen talvi.Suihkuvirtaus palannee takaisin alemmas kun yöt viilenevät. Nyt kun suihkuvitaus on pyöritellytelly kylmää sulanutta vettä pohjoisessa .Tulee tämä kylmä vesi taas purkautumaan alas . Eli Labradorin virta voimistuu..mikä tietää sitä että tulivuoren ourkauset ja maan järistyset lisääntyvät.Miten mahtaa käydä talven jos pohjoisesta puhaltaa äärimmäisen kylmä tuuli.Tietty kylmää kompesoi tulivuoren purkaus Islannissa jos tuuli kuljettaa pyrkatunutta vettä alas päiväntasajaa kohti on painumalla vaikutus islannin saarelle joka on repeymä.Ja muutenkin luonto pyrkiii tasa painoon eli jos kylmä virtama lisääntyy tietää se tulivuorten aktivointymista .Nyt suihkuvirtaus painaa vettä onneksi pohhoisessa.Talven alku voi olla aika dramaattinen ...Koska pohjoinennpallon puli ob lämminyt ja läoö ob sulattanut jäätä.Etelämanner taas on nostanut kylmää vettä lähemmäs afrikan etelä kärkeä.Tämä on ollut syy miksi suihkuvirtaus on nnoussut ..ja ilmSton muutos nostaa suihkuvirtauawt pysyviksi pohjoisemalle.Eli vesi olesssaan vapaana pyörii navoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista koulutus pitäisi oikeastaan valtion ja kaupungin myös järjestää. Meidän kaikkien olisi hyvä tietää tarkemmin, miten muutos ympäristöömme vaikuttaa, että osaamme toimia oikein, kun rakennamme taloja, suunnittelemme infrastruktuuria ja kohtaamme myrskyjä, tulvia ja pitkiä hellejaksoja.

Tiedotusvälineistä tietoa saa, mutta muukin koulutus osalle porukkaa olisi hyvä juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siis kuka ei vielä tiedä, että ilmastonmuutos on tieteellinen fakta? Se joka ilmastonmuutoksen kiistää, niin joutuu samalla kiistämään jääkaudet ja kaikki. Kuulkaas nyt ei siellä ole oikeasti ketään joka ei ilmastonmuutokseen uskoisi. Mutta se mikä puolestaan on poliittista agendaa, niin väite siitä että hiilidioksidi vaikuttaisi ilmastonmuutokseen. Se on puhtaasti poliittisen eliitin päiväuni johon he himoitsevan voivan perustaa kaiken politiikan ja kertoa meille miksi meidän pitää tyytyä elämään loputtomassa verojen, sääntöjen ja kontrollin maailmassa. Mistään muusta siinä ei ole kyse.

Onkohan olemassa kurssia jossa puhuttaisiin saasteista? Puhuuko näille nuorille enää kukaan saasteista vai onko se nyt vain tuota hiilidioksidi-humppaa? Se olisi sääli sillä hiilidioksidi on elämän ja rakauden kaasu ja mitä enemmän sitä on niin aina vain parempi. Luonto kasvaa ja yhteyttää tuoretta happea ja kaikki toimii kun on hiilidioksidia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei mene taas uskontotasoiseksi höpötykseksi. Ensin kammoksuttiin maailmanloppua. Aikoinaan pelättiin atomipommia ja kapitalismia. Nyt täristämään ilmastonmuutoksen hirveydestä mutta vanhakantaisesti. Nyt nuotiin on tulossa tulossa muovifobia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nyt on kyse tosiaan ilmastonmuutosleiristä eikä poliittisesta kasvatuksesta? Nuorten on todella tärkeä ymmärtää esim. mitä se lobbaus tarkoittaa mutta ovat luultavasti nyt saamassa kyllä todella biasoituneen kuvan aiheesta.

Melkein voi jo arvata, että leirin pääteemat ovat: markkinatalous, teollisuus ja kaikki muutkin yritykset paha paha hyi hyi. Yhteisöllisyys, kansalaisaktivismi, julkiset- ja kolmannen sektorin hankkeet ovat ainoa oikea tie ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Eikä järjestäjiä häiritse mitkään epäkohdat, kuten esimerkiksi se että rahoitus jälkimmäiseen tulee ensimmäisen hyi hyi pahan toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen oli pioneeri-leirit nyt ilmastonmuutos,
Idea molemmissa pohjimmiltaan sama :"kaukana Brysselissä on setä aurinkoinen, joka pelastaa meidät"
:-D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me maksetaan kaikesta ilmastonmuutoksen verukkeella ja euroopan kierrätysmuovi rahdataan toiselle puolelle maapalloa ja kaadetaan lopulta mereen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä sitä koulutetaan vihervassareita jo valtion puolesta näköjään..ei Suomen ympäristöteioilla ole mitään virkaa, meidän käytännöt pitäisi myydä Intiaan, Kiinaan ja USA:aan, ylipäätään valtioihin, mitkä tuottavat sähkönsä hiilellä/öljyllä. Kukaan ei kuitenkaan osaa myydä, oisko kehityskekustelun paikka, samoten kaukolämpö matkaan...kotona osataan, mutta ei osata viedä muualle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Merihanhi!
Arto Kyngäs

Uusin lukijakuva

Lukija

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image