Oulu

Norjalaisen house-musiikin pioneeri Bjørn Torske on soundien ja genrejen sekoittaja – dj soittaa Oulussa lauantaina

Oulu 17.1.2020 21:04
Anssi Juntto

Tromssa oli norjalaisen diskomusiikin kehto 1980-luvun lopulla ja Bjørn Torske keskeinen vaikuttaja.

Norjalaisen house-musiikin pioneeri Bjørn Torske on vastikään palannut ansaitulta kolmen viikon joululomalta Espanjasta. Viime vuosi nimittäin oli Bergenissä asustavalle tuottaja-dj:lle kiireinen. Keikkailu vei häntä aina Australiaan ja Brasiliaan asti.

Huomenna lauantaina Torske on dj-vieraana House of Elektorni-klubilla 45 Specialissa.

– Olen soittanut 45 Specialissa kaksi kertaa aiemminkin, ja molemmat kerrat ovat olleet oikein mainioita kokemuksia. Suomalainen yleisö on suurenmoista, te todellakin tiedätte, miten juhlitaan, hän toteaa.

Tyypilliseen tapaansa Torske on yrittänyt kaivella dj-keikalleen sellaista materiaalia, jota hän ei ole soittanut aiemmin, mutta yhtä lailla hän kantaa jatkuvasti mukanaan levyjä, joita hän on pyöritellyt dj-uransa alusta asti.

– Minä pidän dynamiikasta, joka syntyy sekoittamalla erilaisia soundeja ja erilaisia genrejä, joissa on samanlaista fiilistä ja energiaa. Sillä ei ole väliä, onko joku tehty eilen Brasiliassa tai 40 vuotta sitten Saksassa, Torske sanoo.

– Hyvää musiikkia tanssibiitin kera, kuten house-musiikkikin alunperin käsitettiin.

Viimeisimmän oman albuminsa Byenin Torske julkaisi kesällä 2018. Albumin suuntaviivat hahmottuivat lennolla Sapporosta Osakaan, kun Torske kuunteli joskus aiemmin äänittämiään ideoita.

Torske kertoo saavansa ideoita koko ajan mutta unohtavansa valtaosan niistä saman tien. Siksi hän pyrkiikin taltioimaan ideansa mahdollisimman pian. Pikainen taltiointi tosin harvemmin tekee kunniaa alkuperäiselle visiolle.

– Seuraavan kerran äänitystä kuunnellessani olen jo unohtanut, miltä sen piti kuulostaa. Niinpä siitä tulee tavallaan uusi idea, ja pääsen työstämään sitä tuoreella korvalla.

Torsken seuraava julkaisu perustuu jo vuosina 2003 ja 2004 tehtyihin äänityksiin. Aihiot olivat ehtineet maata vanhoilla pölyttyneillä CDR-levyillä, kunnes ne alkoivat taas kummitella Torsken mielessä.

– Viimeistelin ja miksasin raidat viime toukokuussa. Siitä tulee jonkinlainen minialbumi, ja se kuulostaan aivan erilaiselta kuin Byen.

Torske oli keskeinen vaikuttaja norjalaisen diskomusiikin syntyyn 1980-luvun lopulla. Syy siihen, miksi kaikki alkoi eristäytyneestä pohjoisesta pikkukaupungista Tromssasta eikä pääkaupungista Oslosta, oli ilmeinen: Lahjakkailla ja innostuneilla tromssalaisnuorilla ei ollut juurikaan tekemistä, niinpä bileiden järjestämisestä ja oman tanssimusiikin tekemisestä tuli keino paeta tylsää arkitodellisuutta.

1990-luvun puolivälissä norjalaisen tanssimusiikin painopiste siirtyi eteläisempään rannikkokaupunkiin Bergeniin, johon myös Torske asettui. Viimeisin aalto taas iski vahvimmin nimenomaan Oslosta.

– Norjan tanssimusiikkiskene ei ole mikään iso skene, mutta se voi hyvin etenkin Oslossa ja Bergenissä, joissa on sekä säännöllisiä klubi-iltoja ja bileitä että musiikkia tekevää ja julkaisevaa porukkaa, Torske kertoo.

– On inspiroivaa nähdä, että koko ajan tulee uusia tuoreita artisteja, jotka ovat innostuneet housesta ja diskosta. Tuo mukavasti vaihtelua, kun me konkarit, kuten Prins Thomas, Lindstrøm, Todd Terje ja Mental Overdrive, soitamme nuorempien kanssa. Se antaa toivoa, että skene ei ole vielä kuolemassa.

Bjørn Torske

Elektronisen musiikin tuottaja ja dj.

Kotoisin Tromssasta, asuu Bergenissä.

Albumit: Nedi Myra (1998), Trøbbel (2001), Feil Knapp (2007), Kokning (2010), Byen (2018).

Kutsuu musiikkiaan skranglehouseksi.

Tehnyt yhteistyötä muun muassa Röyksopp-duon kanssa.

Dj-keikalla House of Elektorni -klubilla 45 Specialissa Oulussa tänään lauantaina.

”Norjan tanssimusiikki­skene ei ole mikään iso skene, mutta se voi hyvin etenkin Oslossa ja Bergenissä, joissa on sekä säännöllisiä klubi-iltoja ja bileitä että musiikkia tekevää ja julkaisevaa porukkaa.”

Kommentoi

Ennen oli maa&länsi musiikkia, nyt on sitte talo musiikkia, kamariorkesteria, kirkkokuoroa, salibändiä yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy myöntää että olen jo vanha. Ei mitään tietoo tästä Torskesta. Toisekseen aion irtisanoutua myös tästä Spotifystä koska sieltä ei tule yhtään uutta melodista musiikkikappaletta never ever nowardays. Ei ole tullut enää vuosiin. En ymmärrä tätä nykymusaa eikä siltään toisekseen minun tarvitsekaan ymmärtää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oiskohan huomenna voimia vääntää itsensä nelivitoseen. Pitkä putki yövuoroja alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väännä vaan. Ei tuo norski siellä joka viikko ole. Et todennäköisesti tule katumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
22
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
18
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
9
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
3
Maailman onnellisin maa – helpolla hyvinvointivaltiossa ei pääse, jos on vanha tai sairas, usein yhtälöön kuuluu myös köyhyys Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image