Oulu

Nimenkerääjät herättivät hämmästystä Ym­pä­ris­tö­ta­lon ää­nes­tys­pai­kan edessä – Kau­pun­gin­la­ki­mies: "Koska toiminta ei ole poliittista eikä agg­res­sii­vis­ta, saavat he siellä olla"

Heidi Niemi ja Jari-Petteri Suutari piipahtivat jonkin aikaa keräämässä nimiä kaivoslain uusimista esittävään kansalaisaloitteeseen Ympäristötalon äänestyspaikan edessa sunnuntaina. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 26.5.2019 18:28
Antti Ervasti

Sunnuntaina Ympäristötalon äänestyspaikan edustalle ilmaantui kolme allekirjoitusten kerääjää, jotka vaativat vetoomuksessaan kansallisen kaivoslain muuttamista.

– Olemme aivan yksityishenkilöinä keräämässä tässä nimiä, vaikka tämän kansalaisaloitteen taustalta löytyy useita kansalaisliikkeitä, sanoi Heidi Niemi.

Hänen lisäkseen nimiä keräämässä olivat Elina Rönkä ja Jari-Petteri Suutari, kaikki oululaisia. He ovat keränneet viikonlopun ajan markettien edustoilla ja kauppakeskuksissa.

– Kesällä kierrämme varmasti monissa tapahtumissa. Eilen ja tänään saimme sata allekirjoitusta paperilla monilta lupauksia laittaa nettiin allekirjoituksen, Suutari sanoi.

Siitä, onko toiminta luvallista äänestysalueen läheisyydessä, heillä ei ollut tietoa. Vaalitoimitsija kävi katsomassa touhua ja arvioi, että äänestysalue alkaa vastaa Ympäristötalon ulko-ovelta.

Kaupunginlakimies ja keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampén vahvisti että ei näe asiassa mitään luvatonta, koska kyse ei ole vaalimainonnasta eikä suoranaisesta poliittisesta toiminnasta.

– En löydä mitään perustetta, etteikö se olisi sallista. Hehän ovat siinä jonkin matkan päässä, eikä toiminta ole kuulemma aggressiivista, Lampén pohti.

MAINOS

Kommentoi

Jaa-a, emme kyllä havainneet hämmennystä muilla kuin toimittajilla. Vaalitoimitsija kävi pian paikalla ja hyväksyi läsnäolomme. Oletimme, ettei vaalirauha rikkoudu, kun annoimme ihmisten mennä rauhassa äänestämään ja tarjosimme aloitetta vain vaalihuoneesta ulos tuleville. Toiminta ei liittynyt ollenkaan puoluepolitiikkaan tai vaaleihin. Emme siis olleet suinkaan täysin pihalla toiminnan luvallisuudesta, vaan oli perusteltua olettaa, ettemme riko mitään sääntöjä.

Kaivoslakimme on todella pahasti retuperällä ja kysehän on Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta, jonka voi allekirjoittaa osoitteessa kaivoslakinyt.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varmaan on vastoin lakia. Ei voi tulla esimerkiksi koulun tontille harrastamaan samaa asiaa. Lakimies on väärässä ja pahoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö näiden luontoaktiivien olla joka paikassa söheltämässä.
Pitää sentään olla äänestysrauha. Menkää luontoon keräämään allekirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalirauha olisi säilytettävä. Seuraavalla kerralla nimenkerääjät pidettäköön poissa äänestysalueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikealla asialla ovat eli puhtaan luonnon säilymisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Jos lain muuttaminen ei ole poliittista toimintaa, mikä sitten on? Entäpä jos nimiä olisi pyydetty maahanmuuton vastustamiseen kaivoslain muuttamisen sijaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No porukka olisi otettu koppiin. Lokkakin otettiin aikoinaan kiinni, kun kuvasi jossain laitonta mielenosoitusta. Muut saivat taasen kuvata tätä lokan kiinniottotilannetta ja niitä ei otettu kiinni. Aika koomista. Mutta kyllä tuo kaivostoiminta on järetöntä. Talvivaara hyvä esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokka otettiin kiinni koska toistuvasti vastusti poliisia. Muut eivät vastustaneet. Ei kiinniotolla ollut mitään tekemistä kuvaamisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ovat tarpeellisella asialla. Joku roti pitäisi siihenkin saada, että ulkomaiset yhtiöt saa nykylain mukaan laittaa kaivaukset pystyyn vaikka natura-alueelle. Ja ympäristötuhojen korvaamisen voi hoitaa tekemällä oikealla hetkellä konkurssin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys rauha pitää olla. Ahdistavaa tuollainen toiminta. Joutuu syömään pillereitä sitten ahdistukseen. Helpolla yritetään saada nimejä jonninjoutavaan puuhasteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:14
Urkujen soittaminen ei katso ikää – oululainen Emilia Soranta vetää pilottiprojektia, jossa hän opettaa urkujen soittoa lapsille
7:00
Juha Itkonen tapaa artisteja uudessa ohjelmassa: "Omalta osaltani rocktähteys jäi haaveeksi, mutta niin oli hyvä"
7:00
Teknologia-ala kaipaa naisia, mutta tyttöjen kiinnostus lopahtaa jo yläkoulussa – teknologiateollisuus kertoo, miten naisten osuus alalla saadaan nousuun
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tohtori Douglasin elämä järkkyy, kun tytär kidnapataan
7:00
Kuka vain voi ostaa yksityishenkilöiden tuottamia elämyksiä Airbnb-sivuston kautta – kenelle kuuluu vastuu, jos matkailijalle sattuu jotain? Tilaajille
6:34
Ruoka-avun jakajien käytännöt taustojen kyselemisestä vaihtelevat Oulussa: "Jos hakee seitsemänä päivänä viikossa kassillisen, voimme kysyä, onko tarve todellinen"
6:00
Oulu muuttuu ja kaupunkiin tulee uusia maamerkkejä – Pikisaaressa katseen vangitsee entinen konepajan konttorirakennus: "Tuo tarvitsisi maalia pintaansa, vaikka on se kyllä hieno" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi paikoin huono Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä Kainuun maakunnassa sekä Pudasjärven, Taivalkoskosken ja Kuusamon kunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

takuueläke

Takuueläke on heille joita ei työnteko ole huvittanut.Vapaa matkustajia kyllä riittää. Lue lisää...
Löpö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image