Oulu

Nimenkerääjät herättivät hämmästystä Ym­pä­ris­tö­ta­lon ää­nes­tys­pai­kan edessä – Kau­pun­gin­la­ki­mies: "Koska toiminta ei ole poliittista eikä agg­res­sii­vis­ta, saavat he siellä olla"

Heidi Niemi ja Jari-Petteri Suutari piipahtivat jonkin aikaa keräämässä nimiä kaivoslain uusimista esittävään kansalaisaloitteeseen Ympäristötalon äänestyspaikan edessa sunnuntaina. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 26.5.2019 18:28
Antti Ervasti

Sunnuntaina Ympäristötalon äänestyspaikan edustalle ilmaantui kolme allekirjoitusten kerääjää, jotka vaativat vetoomuksessaan kansallisen kaivoslain muuttamista.

– Olemme aivan yksityishenkilöinä keräämässä tässä nimiä, vaikka tämän kansalaisaloitteen taustalta löytyy useita kansalaisliikkeitä, sanoi Heidi Niemi.

Hänen lisäkseen nimiä keräämässä olivat Elina Rönkä ja Jari-Petteri Suutari, kaikki oululaisia. He ovat keränneet viikonlopun ajan markettien edustoilla ja kauppakeskuksissa.

– Kesällä kierrämme varmasti monissa tapahtumissa. Eilen ja tänään saimme sata allekirjoitusta paperilla monilta lupauksia laittaa nettiin allekirjoituksen, Suutari sanoi.

Siitä, onko toiminta luvallista äänestysalueen läheisyydessä, heillä ei ollut tietoa. Vaalitoimitsija kävi katsomassa touhua ja arvioi, että äänestysalue alkaa vastaa Ympäristötalon ulko-ovelta.

Kaupunginlakimies ja keskusvaalilautakunnan sihteeri Jukka Lampén vahvisti että ei näe asiassa mitään luvatonta, koska kyse ei ole vaalimainonnasta eikä suoranaisesta poliittisesta toiminnasta.

– En löydä mitään perustetta, etteikö se olisi sallista. Hehän ovat siinä jonkin matkan päässä, eikä toiminta ole kuulemma aggressiivista, Lampén pohti.

MAINOS

Kommentoi

Jaa-a, emme kyllä havainneet hämmennystä muilla kuin toimittajilla. Vaalitoimitsija kävi pian paikalla ja hyväksyi läsnäolomme. Oletimme, ettei vaalirauha rikkoudu, kun annoimme ihmisten mennä rauhassa äänestämään ja tarjosimme aloitetta vain vaalihuoneesta ulos tuleville. Toiminta ei liittynyt ollenkaan puoluepolitiikkaan tai vaaleihin. Emme siis olleet suinkaan täysin pihalla toiminnan luvallisuudesta, vaan oli perusteltua olettaa, ettemme riko mitään sääntöjä.

Kaivoslakimme on todella pahasti retuperällä ja kysehän on Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteesta, jonka voi allekirjoittaa osoitteessa kaivoslakinyt.fi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä varmaan on vastoin lakia. Ei voi tulla esimerkiksi koulun tontille harrastamaan samaa asiaa. Lakimies on väärässä ja pahoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö näiden luontoaktiivien olla joka paikassa söheltämässä.
Pitää sentään olla äänestysrauha. Menkää luontoon keräämään allekirjoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalirauha olisi säilytettävä. Seuraavalla kerralla nimenkerääjät pidettäköön poissa äänestysalueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikealla asialla ovat eli puhtaan luonnon säilymisen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Jos lain muuttaminen ei ole poliittista toimintaa, mikä sitten on? Entäpä jos nimiä olisi pyydetty maahanmuuton vastustamiseen kaivoslain muuttamisen sijaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No porukka olisi otettu koppiin. Lokkakin otettiin aikoinaan kiinni, kun kuvasi jossain laitonta mielenosoitusta. Muut saivat taasen kuvata tätä lokan kiinniottotilannetta ja niitä ei otettu kiinni. Aika koomista. Mutta kyllä tuo kaivostoiminta on järetöntä. Talvivaara hyvä esimerkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokka otettiin kiinni koska toistuvasti vastusti poliisia. Muut eivät vastustaneet. Ei kiinniotolla ollut mitään tekemistä kuvaamisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin ovat tarpeellisella asialla. Joku roti pitäisi siihenkin saada, että ulkomaiset yhtiöt saa nykylain mukaan laittaa kaivaukset pystyyn vaikka natura-alueelle. Ja ympäristötuhojen korvaamisen voi hoitaa tekemällä oikealla hetkellä konkurssin jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestys rauha pitää olla. Ahdistavaa tuollainen toiminta. Joutuu syömään pillereitä sitten ahdistukseen. Helpolla yritetään saada nimejä jonninjoutavaan puuhasteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image