Oulu

Niina Ailovuo vaihtoi insinööristä hy­vin­voin­tioh­jaa­jak­si – "Työ alkoi olla sellaista, ettei se vastannut omia arvojani"

- Omat uskomukseni ovat olleet monessa kohtaa tielläni. Samaa huomaan asiakkaissani, Niina Ailovuo sanoo. KUVA: Kati Valjus
Oulu 11.2.2019 20:31
Kati Valjus

Niina Ailovuo on joutunut opettelemaan armollisuutta itseä kohtaan.

Niina Ailovuo rakensi pikkutyttönä taskulampuista ja peileistä piirtoheittimen ja purki ja kasasi rannekellojen koneistoja.

– Pikku insinööri asui minussa. Haaveilin kouluiässä kyllä myös kuvaamataidon opettajan ammatista, mutta ajattelin, etten ole tarpeeksi taiteellinen.

En ole tarpeeksi jotain. Aika ajoin pintaan pomppaava ajatus on myöhemmin elämässä asettanut Ailovuon monesti selkä seinää vasten. Kuka sanoo, etten ole tarpeeksi?

– Minä itse! Suurimmat haasteet minulla ovat aina olleet itseni kanssa, Ailovuo sanoo.

Kun Ailovuo oli vuoden kasannut työkseen sykemittareita, häntä alkoi kiinnostaa tuotekehitys. Hän päätyi opiskelemaan tuotekehitystä ja markkinointia Kemin ammattikorkeakouluun.

– Ymmärsin siellä, että olen hyvä matematiikassa. Olin siihen saakka ajatellut siitäkin, etten ole tarpeeksi hyvä.

Vastavalmistunut tuotekehitysinsinööri työllistyi mekaniikkasuunnittelijaksi ja tiiminvetäjäksi. Ongelmat työpaikalla alkoivat kuitenkin pian kasautua.

– Johtamisessa oli ongelmia ja tiiminvetäjät olivat kovassa puristuksessa. En pystynyt enää ylpeänä sanomaan, että olen vastuussa tästä. Työ alkoi olla sellaista, ettei se vastannut omia arvojani ja aloin voida huonosti.

Merkityksellisempi työ. Sellainen oli alkanut hiipiä Ailovuon ajatuksiin. Olisiko jotain mielekkäämpää? Miten voisin auttaa muita ihmisiä?

– Minulla oli töissä sellainen projektikirja. Myöhemmin olen huomannut, että olin jo tuolloin kirjoittanut siihen, että ”minä en ole syntynyt tänne kärsimään”, Ailovuo naurahtaa.

Kaksi pientä lasta pitivät Ailovuon ajatukset viikonloppuisin pois työasioista, kunnes sunnuntaisin alkoi ahdistaa.

– Se oli todellinen pysäytys. Huomasin, että tässä minä olen perheeni kanssa, mutta ajatukseni ovat ahdistavissa työasioissa.

Kun ajatus irtisanoutumisesta keskellä yötä iski, aviomies antoi täyden tukensa.

– Hän sanoi jo miettineensä, kuinka kauan aion jaksaa.

Ailovuo oli hakeutunut joogaohjaajakoulutukseen jo hiukan ennen irtisanoutumistaan. Edessä oli kuitenkin yksi iso mutta.

– Taas ajattelin, etten ole tarpeeksi. Että olen ihan tavallinen, en ole mikään rastapäinen joogi, joka syö pelkkää kasvisruokaa.

Vanha uskomus laittoi Ailovuon taas sen verran tiukille, että tämä huomasi pystyvänsä kääntämään asian vahvuudekseen.

– Entä, jos se juuri onkin vahvuuteni, että olen samanlainen kuin asiakkaani?

Tärkeä kolahdus oli myös hathajoogan löytyminen. Lempeys itseä kohtaan toteutuu Ailovuon hathajoogatunneilla. Osa asiakkaista on kulkenut mukana pian kuusi vuotta.

Nykyisellään Ailovuon Sielunliike-yritys pitää sisällään monenlaisia hyvinvoinnin palveluja, joogan lisäksi muun muassa henkistä valmennusta ja TRE-stressinpurkua. Ihmisten auttaminen on tavalla tai toisella läsnä jokaisessa työpäivässä. Ailovuon omaan polkuun kuului löytää itsestään voima ja potentiaali tehdä tarvittava muutos.

– Omat uskomukseni ovat olleet monessa kohtaa tielläni. Samaa huomaan asiakkaissani. On mieletöntä nähdä, kuinka pienillä asioilla niitä pystytään muuttamaan. Nyt riitän itselleni, ja samaa armollisuutta itseä kohtaan haluan jakaa myös muille.

Niina Ailovuo

Syntynyt Oulussa vuonna 1977.

Tuotekehitysinsinööri, Kemin ammattikorkeakoulu 2003.

Harrastanut joogaa vuodesta 2003. Kouluttautunut joogaohjaajaksi 2015.

Kouluttautunut henkiseksi valmentajaksi 2018.

Sielunliike-yritys perustettu 2015. Toimitilat Lasaretissa.

Ohjaa joogaa ja tarjoaa erilaisia hyvinvoinnin palveluja useassa eri kuntokeskuksessa Oulussa.

Lempimantra: ”Opettaja saapuu, kun oppilas on valmis.”

www.sielunliike.fi.

MAINOS

Kommentoi

On tervettä ajattelua kun ymmärtää hypätä oravanpyörästä silloin kun tuntuu ettei nauti siitä mitä tekee. Hieno tarina josta monen kannattaa ottaa mallia. Ihana ihminen ja nyt oikealla alalla. Kiitos Niina kaikista ihanista hetkistä! Kaikkea hyvää elämääsi ja työhösi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun henkilöllä kuulosti kuitenkin olevan taipumuksia ja kiinnostusta insinööri työhön. Oliko työnantajan johtamisessa ja henkilöstö osaamisessa vikaa. Näin on hyvin usein, henkilöstöasioita johdetaan monessa isossa firmassa kylmästi ja tuhoavasti. Suomella ei ole varaa kouluttaa ihmisiä moneen kertaan , se on järjetöntä. Valitettavasti työnantajan vaihtaminen Oulussa on vaikeaa ja tarpeetontakin. Työntekijät pitää vain saada oikealla johtamisella viihtymään ja motivoitua, kaikki hyötyy siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen paradoksi: pitäisi olla riittävän fiksu, että pystyy tekemään tuottavaa työtä. Toisaalta pitää olla riittävän tyhmä, ettei ymmärrä millaista sontaa työelämä nykyään on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään kummaa ole töissä.
Pitäisi vaan tajuta se että se on vain työtä ei sen kummempaa eikä vakavaa.
Hauskaa sen pitäs olla kuitenkin.
Se kun menee vaikka aamu 8 hommiin ja sulkee ovet kello 16 sitten mitä ihmeellistä siinä?
Nauttikaa ja tehkää :) Unohtakaa tekevänne töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana entinen naapuri. Ihailen uskallusta olla oma itsensä ja valita oma tiensä. Kaikkea hyvää tulevillekin poluille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä hienoon henkilökohtaiseen tarinaan kätkettynä piilo-opetus: ongelmat ympäristössä ovatkin minussa itsessä. Jos työyhteisössä mättää, niin syy onkin minussa. Jos työ kuormittaa liikaa, vika on minussa. Jos en löydä töitä, vika on minussa. En ota kantaa tarinan henkilöön ja hänen valintoihinsa muuten kuin että hänellä on onnistanut. Hän on keksinyt oikean ratkaisun oikeaan aikaan. Paljonko siinä on kysymys sattumasta, onnesta ...? Kenpä tietää? Entä sitten se toinen tarina, joka ei menekään näin? Jos ei löydy ratkaisumallia, jos ei löydy rohkeutta irtisanoutua, jos on kahlittuna oravanpyörään, joka syntyy joko liian kuormittavasta ja elämän täyttävästä työstä tai sitten työttömyyden ja varattomuuden noidankehästä? Tämän opetuksen mukaan silloin on jälleen vika minussa. Vähän kuin taannoin eräs kokoomuspolitiikko sen pisti: "Sinun ongelma on se, ettet osaa markkinoida itseäsi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.10.
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
13.10.
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
13.10.
Jenni Saarinen pisti ennätykset uusiksi ja sijoittui neljänneksi Finlandia Trophyssa
13.10.
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
13.10.
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta
13.10.
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
13.10.
Kaisa Sali päätti uransa kuudenteen sijaan Havaijin Ironmanissa – "Olo on tyhjä, mutta onnellinen"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu paikoin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image