Oulu

Nettinimiä maidon puolesta

Janne Jääskeläinen uskoo, että jos kuluttajat jättäisivät ulkomaiset maitotuotteet kaupan hyllylle, eivät kauppiaatkaan tilaisi niitä.
Oulu 13.1.2010 0:00
Jaana Skyttä
Oulunsalossa asuva Janne Markus Jääskeläinen on sitä mieltä, että meissä kaikissa asuu pieni lehmä.

"Ja kaikki me olemme juuriltamme maalaisliittolaisia. Emme välttämättä kuitenkaan kepulaisia", hän sanoo.

Jääskeläinen imi kepulaisuuden jo äidinmaidosta. Annos oli pitkävaikutteinen, sillä vasta hiljattain hän vei jäsenkirjansa pois. Syystä että miehen mielestä keskustasta on tullut citypuolue, joka ei enää ole aito maaseutuväen puolestapuhuja.

"Oikeastaan pitäisi perustaa ihan uusi maalaisliitto", hän tuumii.

Politiikka on Jääskeläisen intohimo ja maidontuottajien asia sydäntä lähellä. Hänen vaimonsa Saija Jääskeläinen on entinen maidontuottaja ja sitä kautta maaseudun ihmisen elämä ongelmineen on tullut entistä tutummaksi.

"Harmittaa suunnattomasti, että Suomessa katsellaan kaikessa rauhassa, kun maaseutu kuihtuu pois."

Ärtymys sai miehen omaehtoiseen toimintaan. Hän perusti Facebook-ryhmän Pelastetaan suomalainen maidontuottaja, jonka pyrkimyksenä on parantaa maidontuottajien asemaa.

"Olen kuullut monta hätähuutoa ja surullista tarinaa. Maidontuottajien tulot ovat tippuneet, ja monen elinkeino on vaakalaudalla. Tietysti tilan koko ja siellä tehdyt investoinnitkin vaikuttavat siihen, mitä käteen jää."

Pelastetaan suomalainen maidontuottaja -teemalla Jääskeläinen pisti nettiin myös adressin. Nimilista on kerännyt Jääskeläisen yllätykseksi jo noin 10 500 nimeä ja siihen on kirjoittanut nimensä myös koko joukko europarlamentaarikkoja ja kansanedustajia. Onpa mukana MTK:n entisen puheenjohtajankin nimi.

Jääskeläisen mielestä Valio maksattaa epäonnistuneita ristiretkiään tuottajilla.

"Valio on yrittänyt maailmanvalloitusta ensin Venäjällä ja Ruotsissa, nyt Yhdysvalloissa. Kaikkialla on tullut turpiin. Lasku töppäilyistä pannaan tuottajan maksettavaksi."

Maidon tukkuhinnan laskusuunta järkyttääkin Jääskeläistä.

"Ihmisethän sanovat, että suomalainen maito on halpaa. Jos maitolitran hintaa nostettaisiin vaikka viitisen senttiä, kukaan ei huomaisi mitään."

Vaikka maidontuottaja on Jääskeläiselle rakas, pikkaisen risujakin hän antaa.

"Odottaisi maidontuottajien olevan hieman aktiivisempia omien asioiden ajamisessa. Eteläeurooppalaisiin maataloustuottajiin verrattuna suomalaiset ovat aika passiivisia. Myös näissä porukoissa on nykyään vähän sellainen meininki, että onpa kiva olla mukana, mutta käytännössä ei olla valmiita tekemään mitään."

Jääskeläinen on huomattu adresseineen ja Facebook-ryhmineen, sillä muutama päivä sitten Valion tiedotuspäällikkö Helsingistä kutsui käymään. Monta ajatusta pyörii mielessä.

"Suuret keskusliikkeet kuten Kesko, S- ja K-ryhmä sekä kuluttajat pitäisi saada suosimaan kotimaisia maitotaloustuotteita. Se tukee tuottajia, sitä kautta työllisyyttä, takaa omavaraisuuden ja pitää maaseudun vireänä."

Mies uskoo, että ruokapula on vielä tulossa ja silloin itketään menetettyjen maatilojen perään. "Ihmisiä pitäisi valistaa asiassa enemmän."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Maitoon pätee samat ohjeet kuin muihinkin hyödykkeisiin. Osta aina sitä lähimpänä tuotettua. Voi kuvitella eron "jalanjäljessä", kun maito tuodaan naapurimaasta vai tuodaanko se lähimeijeristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos juot maitoa, niin juo aina sitä lähimpänä tuotettua. Itse suosin Valiota, koska sen meijeri sijaitsee kivenheiton päässä kotoani. Jos joku muu maidonvalmistaja joskus sen "valtaa", niin siirryn sen maidon juojaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maito? Tuo valkoinen elämän nektari, olen matkustellut omasta mielestäni kohtuullisen paljon ainoa käymätön maanosa on Australia. Missään muualla mailmassa ei maidon jalostusaste ole niin korkea kuin Suomessa, kotimainen maito on ehdottomasti aina minun valintani aikaisemmin ostin myös Ingmannin maitoa mutta, kun ruotsalaiset änkesivät mukaan olen ostanut sitä vain jos muuta ei ole ollut. Hinta ei minulle ole mikään kriteeri osto tavoissani vaan laatu ja vielä kerran laatu, maito sanana jo antaa minulle mielikuvan maaseutu. Sitä ei saa muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se vero ole 0, kun on niin pienet tulot ja suuret poistot vuosittain. Näin ainaki minun kotitilalla ja minun järkeen käy. Maitokolmion maitoa ei tänne Rovaniemen pohjoispuolelle kuljeteta, joten mieluummin ostan Valion kuin Ingmanin maitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikse valio aikoinaan ostanu pienet meijerit alta kilpailemasta pois ja sit sulki ne paikat. nyt maitoa raahdataan pitkin suomea. hinta on kallis ja tuottaja ei saa mitään. jatkuvasti lisäksi makuvirheitä. ostankin ingmannin tai maitokolmion maitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä taas on viisaita liikkeellä... Jääskeläinen puhuu asiaa, mutta Valion tuntemus häneltä osittain puuttuu. Valio on meidän maidontuottajien omistuksessa oleva yhtiö. Se ei ole pörssiyhtiö, jossa voitot jaetaan osakkeen omistajille.(muillekkin kuin maidontuottajille) Valion osakkeita omistaa osuuskuntameijerit, jossa taas jokaiselle maidontuottajalle on määrätty osuusmaksu. Osuusmaksu määräytyy tuotettujen maitolitrojen mukaan per.tuottaja. Valio markkinoi osuuskuntameijereiden tuottamat tuotteet kauppaliikkeille ja osan ulkomaan vientiin. Eli yksinkertaistettuna... Valion myymistä tuotteista koostuu meille Valiolaisille maidontuottajille maidon tuottajahinta. Mikäli Valio nostaisi meille maidontuottajille yhdellä sentillä tilitettävää maidon hintaa, se tarkoittaisi sitä ,että Valion tuloksen olisi noustava 20miljoonalla eurolla. Tässä huomataan kuinka pienet hinnan vaihtelut vaikuttavat kun puhutaan osuuskuntien omistamasta yhteisestä Valiosta. Valiolaisessa meijeritoiminnassa pyritään maksamaan tuottajalle parasta mahdollista maitolitrahintaa ja hyvä niin. Vaikka suomessa yhdistettäisiin kaikki meijerit yhteen,niin esim. ranskasta löytyisi vielä viisi suurempaa meijerikonsernia. Nyt kun olemme EU:n jäseniä on meijerituotteiden tuominen ulkomailta aivan vapaata. Suuret yritykset voivat tuoda maahan halpatuotteita(esim. juustot) niin paljon kuin lystää. keskieuroopassa maidon tuottaminen on paljon halvempaa, kuin täällä Suomessa. johtuu maantieteellisestä sijainnista. tuotantorakennuskustannukset on täällä kalliimmat ,karjalle ei tarvitse varastoida talviruokintakaudelle niin paljon rehua, kuin täällä. Suomi maksaa eu.lle jäsenmaksua, niin eikö se ole hyvä, että tänne saadaan edes osa siitä takaisin maataloustuen myötä. en ymmärrä ihmisiä (suomalaisia), jotka on valmiita tukemaan ulkomaalaista maataloustuotantoa, mutta ei kotimaista. Vielä pari sanaa Ingmannista... Nykyään Ingman on vain "peitenimi"Tanskalaisen Arlan täysin omistamassa suomessa toimivassa meijerissä. osa Ingmannin tuottamista tuotteista on valmistettu ruotsista tuodusta maidosta. Arla Ingmannin tuoma maito ruotsista perustuu ruotsin kruunun huonoon valuuttakurssiin. Näitä asioita kun miettii ja laittaa asiat tärkeysjärjestykseen huomaa kuinka lyhytnäköistä on suosia ulkomaalaisia maataloustuotteita. Pitemmällä tähtäimellä suomalainen maataloustuotanto häviää, jos aina tuijotetaan vain siihen , että tuote on halpa. kiinnittäkää huomiota siihen, onko tuote kotimainen sillä se takaa suomalaisen ruoan tuotannon jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valion tuotteet puhtaita, suomalaisia ja maukkaita. Käyttämällä näitä tuotteita työllistät Suomessa Suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kekkonen oli hyvä, maatalousyrittäjiä pitää tukea jos aikoo syödä, mutta maito ei ole juotavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ingmanin tuotteet ovat yes ja suomalaista alkuperää mm. juustoa tehdään Kuusamossa. Valion tuotteita en käytä eillei ole pakko (muuta ei ole saatavilla).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En osta valion tuotteita. Nyt saimme taas lukea että maatalousyrittäjien vero NOLLA EUROA! Ihmettelenkin miten n. 127.000 euron vuosituloista ole vara maksaa veroja. Ostankin kaikki maataloustuotteet tästä lähtien Haaparannasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä huomata että on muitakin "järki" ihmisiä, jotka huomaavat millainen pyrkyri tämä mr.jääskeläinen on... veikkaanpa villisti että mies puhuu puhuu puhuu,mutta JOS tämä mr.jääskeläinen joskus pääsee pinnalle silloin loppuu puheet sekä teot! toivottavasti kansamme oppi jo yhdestä halmeesta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mtään Valion tuotteita , kepulais viljelijöiden tukieuroilla tuotettuja tuoteita,moninkertainen maksu ostajille .Siltä vaan mistä halvimmalla saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Oulussakin on myynnissä sekä Maitokolmion että Valion maitoa. Vielä kun kauppoihin tulisi Maitokolmion kirnupiimää niin a vot. Se oli (tehdäänkö sitä enää) maan parasta piimäjuomaa, ei mitään sinistä luirua niinkuin nyt myynnissä oleva tuote. Pitäisi näiden ruotsalaisen tinkimaidon ostajien pikkusen ajatella nokkaansa pidemmälle, että Suomessa säilyisi oma maito-omavaraisuus ja meijeritoiminta oheistoimintoineen. Niillä on erittäin suuri vaikutus maaseudun ja maamme työllisyyteen yleensäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valion tuotteita en osta, sillä Valio on Fennovoiman osakas, joka puolestaan toimii fasafina SAKSALAISELLE E.ONille sen yrittäessä saada ydinvoimalaa Suomeen kun Saksassa se on kiellettyä. Maitokolmion ja Ingmanin tuotteet kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa maailman korkeimmilla maataloustuilla saadaan aikaan Euroopan kalleimmat elintarvikkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hölmöistä hölmimpiä ovat suomalaiset jotka ostavat ulkomaisia tuotteita esim hurrien kautta tuotavaa maitoa muutaman sentin nimellisen hintaedun vuoksi. Jos katsotaan asiaa vähän järkevämmältä kannalta niin ostajan pitäisi huomioida suomalaisen työpaikan tuomat verotulot suomeen esim. muihin tarpeellisiin menoihin kuten saraudenhoitoon jne. Täten omatkin verosi pieneneisivät (jos niitä sinulla on). Jos et itse maksa veroa niin hyöty tulee myös sinulle sitäkautta, että on maksukykyisempiä veronmaksajia jotka huolehtivat myös sinusta. TÄMÄHÄN PÄTEE KAIKKEEN SUOMALAISEEN TYÖHÖN MYÖS:

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

16:47
Citroen juhli kaksoisvoittoa Turkin MM-rallissa – Lappi mestari-Ogierin takana toinen
16:34
60 vuotta täyttävä PPSHP:n johtajaylilääkäri seuraa sairaalamaailman muutosta aitiopaikalta – lääkäreiden hakujärjestelmä toi uuden huolenaiheen
15:51
Kaleva oikaisee
14:27
Postilaatikon paikka johti riitaan Kemissä, 72-vuotias mies suihkutti kaasua naapurinsa kasvoille
14:16
Isokyrö on Suomen autoistunein kunta, jossa ajetaan yli 10 vuotta vanhoilla autoilla – Pohjois-Pohjanmaalla vähiten autoja Uudenmaan jälkeen
13:37
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
12:58
Arvio: The Baseballs tanssitti Teatriaa superhittien fiftaricovereilla – 50-luvun estetiikkaa syleiltiin urakalla, keikalla vallitsi viehättävän vanhanaikainen tunnelma Tilaajille
72
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
24
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
24
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
18
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
18
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saako poliisiautossa kuvata?

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Mitä se haittaa vaikka hytkyvät. Musiikki menee vain jäseniin. On hyvä ohjelma muuten. Olen nähnyt Paula Vesalan vauvan... Lue lisää...
VEEKU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image