Oulu

Nelostielle saadaan kauan kaivatut liikennevalot Iihin – sivutieltä liittyminen helpottuu kahdessa risteyksessä

Oulu 15.6.2019 11:00
Inkeri Harju

Vuosien suunnittelun jälkeen Iin kunta saa vihdoin liikennevalot kahteen vilkkaaseen Nelostien risteykseen.

Valot sijoitetaan Nelostien varrelle Sorosen liittymään ja Leipojantien liittymään, eli kauppakeskus Kärkkäisen ja Autokeitaan risteykseen sekä Iin Shell-huoltoaseman risteykseen.

Valot tuovat paljon kaivatun helpotuksen päätielle sivutieltä liittyville. Varsinkin Kärkkäisen piha-alueelta Nelostielle lähtiessä risteyksessä saa pahimmillaan odottaa pitkiä aikoja ennen nelostiellä pääsyä.

Urakka aloitetaan elokuun alussa ja valmista arvioidaan olevan syyskuun aikana.

Jani Huttula Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta kertoo valojen olleen suunnitteilla jo peräti kymmenen vuotta.

– Aluksi oli tarkoitus rakentaa yhdet valot Sorosen liittymään, mutta hanke on aina jäänyt toteuttamatta, osiltaan rahoituksen puuttuessa.

Huttula mukaan liikennevalojen tarve risteyksiin on ollut kova.

Risteysten alueella on paljon työpaikkoja ja kaupallista toimintaa sekä bensa-asemat.

– Iin Shelli ja Autokeidas ovat sellaisia paikkoja, joissa asioi paljon myös raskasta liikennettä. Muutenkin liikennemäärät nelostiellä ovat lisääntyneet ja moninkertaistuvat näin lomakaudella.

Liikennevalot rakennuttaa ITM-Finland ja urakan hoitaa Normivalaistus Oy. Rahoituksesta puolet tulee Iin kunnalta. Valojen rakennuksen lisäksi ITM-Finland tulee jatkossa hoitamaan myös valojen ylläpidon ja huollon. Huttula kertoo, että vuoden vaihteessa kaikki liikenteenhallinnan infrastruktuuri siirrettiin valtion erityistehtäväyhtiölle, eli ITM-Finlandille.

Ely-keskuksen tehtäväksi jää esimerkiksi liikennevalojen ensisuunnittelu ja liikenneteknisen toimivuuden tarkkailu.

– Tarkkailemme sitä, miten hyvin valot vastaavat liikenteen tarpeita ja raportoimme siitä yhtiölle, Huttula kertoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

TURHAA rahantuhlausta! Tehkää jo viimeinkin se Iin ohitustie! Ei käpykylästä tule kaupunkia liikennettä haittaamalla vaikka Iissä, Limingassa ja Turpakukkulalla niin uskotaankin. Kummallista öyhötystä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän jos rakennettaisiin tuohon kaksi baanaa vierekkäin noille muutamille autoille. Yksi olisi Autopista ja toinen Autovia ja kolmanneksi jäisi tuo vanha natikka jäljelle. Siinä olisi valinnan varaa jokaiselle, eikä tarvitsisi itkeä koko turhasta asiasta enää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas tulee risteykset kalliiksi ja kuka maksaa,kansalaiset tietenkin,kiertoliittymät olisivat tulleet paljon halvemmiksi ja olisivat turvallisempia,kukaan ei kiertoliittymässä esim: pysty ajamaan päin punaisia ja jos kolareita sattuu niin vahingot jäävät huomattavasti pienimmiksi kuin valoristeyksissä,koska nopeudet eivät nouse niin hurjiksi kuin esim: joku kiihdyttää että kerkiäis vielä vanhoilla vihreillä ja sitten kun paukahtaa niin jälki on rumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivittäin ajan iin ohi, koen liikenneympyrät erittäin helpoiksi kulkea... harvoin joutuu pysähtymään kun vähän ennakoi ja seuraa liikennettä. Liikennevaloissa taas joutuu varmasti pysähtymään ja jono saattaa seistä kauankin aikaa?! Mikä loisto idea laittaa valot tuonne. Eikö shellin ja kärkkäisen kohdalle voisi ennemmin tehdä ympyrät? Tai sitten vain sen ohitustien tekoon. Siinä säästyisi aikaakin työmatkalla, kun ei tarvitsisi iin kohdalla jarrutella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tie 22 on myös venäläisrekkojenkin pääväylä, Muhoksella on kaksi pientä ympyrää mutta he menevät eri sutjakkaasti niistä kuin mitä suomalaiset rekat, mahtaa kokemusta olla eri tavalla, mutta kun on vielä kolmet liikennevalot se tympii ohikulkevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon muutaman tuhannen auton takia mitään ohitustietä kannata rakentaa.
On taas melko suuret luulot kommentoijilla tuon tien liikenteellisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nuo Oulun ja Haukiputaan kohdan parannustyöt saadaan ensi vuonna valmiiksi ja tehdään nuo kahdet liikennevalot, niin Iissä tullaan kokemaan ennätykselliset liikenneruuhkat! Tämä on ollut hyvin tiedossa jo pitkään. Harmi kun ohitustietä ei ole saatu. Iin kuntahan on sitä kiivaasti vastustanut aivan näihin hetkiin saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juurikin tästä syystä en käytä nykyään enää iin palveluita koska eivät ymmärrä ohitus tien tarpeellisuutta...
iissä on sellaisiakin firmoja jotka menestyvät mutta ei kannata mennä sinne jonoihin aikaa tuhlaamaan...
shellillä tulen pysähtymään kun suunnittelevat liittymän uudelta ohi vaan ja joutuin tieltä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iissä ihmisillä on hyviä ajatuksia, mutta niiden tietäminen vie aikaa, liian hidasta toimintaa, kymmenen vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ois apriilipäivä niin ois ok,ei kyllä näin päivittäis käyttäjänä oikein ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai kukaan kuvittele että nämä liikennevalot korvaa ohikulkutien. Säästävät kuitenkin parhaassa tapauksessa ihmishenkiä sitä ohikulkutietä vuosikymmen tai pari odoteltaessa. Ympyrä kyykyttää raskasta liikennettä paljon enemmän kuin liikennevalot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ELY:n toimintaa pitää alkaa karsimaan, kun maakuntahallintoalueet perustetaan. Päällekkäisiä toimintoja on paljon nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elyn toimet yksityistettävä ja pian jollekkin ulkomaalaiselle yhtiölle joka lypsää kunnat ja valtion....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeämpää olisi rakentaa moottoritie ohi Iin, joka on tulppa koko 4-tien liikenteessä. Moottoritie riittävän kauas kyseisestä kylästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image