Oulu

Nainen hakee muutosta tuomioonsa taposta – tapaus sattui Oulun Puo­li­vä­lin­kan­kaal­la

Käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa 48-vuotiaan naisen yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen taposta.
Oulu 3.11.2016 17:28 | Päivitetty 4.11.2016 9:56
Susanna Kemppainen

Johtuiko oululaismiehen kuolema tahallisesta henkirikoksesta vai hätävarjelutilanteen aiheuttamasta vahingosta?

Tätä pohtii Rovaniemen hovioikeus loppuviikon ajan Oulussa, kun se päättää, onko Oulun käräjäoikeuden kuolintapauksesta antamaa tuomiota syytä muuttaa.

Käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa 48-vuotiaan naisen yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen taposta.

Oikeus katsoi naisen tappaneen tuoreen kihlattunsa tahallaan iskemällä häntä keittiöveitsellä rintaan Puolivälinkankaalla heinäkuussa 2015.

Oululaisnainen vaatii hovioikeutta kumoamaan käräjäoikeuden tuomion ja poistavan rangaistuksen tai alentavan sitä merkittävästi. Hän katsoo syyllistyneensä korkeintaan törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen tai toissijaisesti hätävarjelun liioitteluna tehtyyn surmaan tai tappoon.

Nainen haluaa, että hänet tuomitaan alentuneesti syyntakeisena eikä syyntakeisena, kuten käräjäoikeus teki. Mielentilatutkimus totesi naisen rajatapaukseksi syyntakeisen ja alentuneesti syyntakeisen välillä. Hän kärsii muun muassa erilaisista psyykkisistä sairauksista ja alkoholiriippuvuudesta.

Tapasivat sairaalan päivystyksessä

Naista puolustava asianajaja Kari Eriksson vetosi torstaina päämiehensä karuun menneisyyteen. Hänen mukaansa nainen joutui säännöllisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi alle 10-vuotiaasta lähtien, hän kiersi nuoruudessaan kaikki Suomen koulukodit ja aikuiseksi vartuttuaan hän päätyi toistuvasti väkivaltaisiin parisuhteisiin.

Taustansa vuoksi hän pyrkii puolustautumaan väkivaltaa kohdatessaan, Eriksson selitti.

”Ihminen on oman viitekehyksensä vanki. Hän toimii siten kuin hän on tottunut toimimaan, asianajaja kuvaili.

Nainen oli tutustunut kihlattuunsa Oysin yhteispäivystyksessä vain muutamaa kuukautta ennen kohtalokkaita tapahtumia. Heinäkuisena yönä he olivat ryypiskelleet yhdessä ja heidän välilleen tuli riitaa.

Naisen mukaan mies hermostui siitä, kun hän ei onnistunutkaan perimään miehen entiseltä tyttöystävältä tämän maksamattomia velkoja. Miehen hermoja kiristi myös se, että Ruotsin poliisi oli vastikään takavarikoinut heidän autonsa kun naisen ystävä oli jäänyt sillä kiinni huumeidenhakureissulla.

Erikssonin mukaan mies korotti ääntään ja lähti tulemaan naista kohti, jolloin tämä otti veitsen käteensä ja pyrki estämään hyökkäyksen.

”Jossain vaiheessa veitsi osui (mieheen) todennäköisesti tämän oman huitomisen ja ruumiin liikkeiden vuoksi”, hän sanoi.

”Pyrki peittämään todisteet”

Syyttäjä vastustaa muutosvaatimuksia. Hänen mielestään käräjäoikeuden tuomio oli aivan oikea. Myös uhrin omaiset vaativat sen pysyttämistä.

Oikeus määräsi naisen maksamaan omaisille 12 000 euroa kärsimyskorvauksia ja erilaisia kulukorvauksia yli 14 000 eurolla.

Omaisten mielestä uhri kuoli napakkaan veitsen iskuun. He katsovat, että tahallisen henkirikoksen puolesta puhuu myös muun muassa se, että nainen puhdisti veitsen ja yritti piilottaa sen naapurissa asuneen tyttärensä parvekkeelle teon jälkeen.

Tämä myös soitti useita muita puheluita ennen kuin hän hälytti apua hätäkeskuksesta ja väitti aluksi, että kaksi miestä oli puukottanut hänen kihlattunsa.

”Hän pyrki kaikin keinoin peittämään varsinaisen tapahtuman ja sen todisteet”, omaisten asianajaja Antti Myllymäki selitti.

Hovioikeuden käsittely jatkuu perjantaina. Se antaa tuomionsa myöhemmin.

MAINOS

Uutisvirta

14:06
Pelasta putelit kosteudelta ja lämmöltä – pöpöjen kyllästämä ripsiväri voi saada aikaan silmätulehduksen
14:00
Polkupyörällä ajanut mies kuoli törmäyksessä traktorin kanssa Pudasjärvellä
13:16
Herola kolmastoista mäkiosuuden jälkeen - rullahiihto-osuudelle jäi kirittävää lähes kaksi minuuttia
13:03
Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille
12:23
Ruotsidemokraatit lupaa tukensa porvariallianssin puhemiesehdokkaalle
12:22
KRP:n tutkinta: Helikopteri, lentokone ja veneet saaristossa, törkeästä rahanpesusta epäilynä "pääosin ulkomaalaisia henkilöitä"
11:41
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
50
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image