Oulu

Myyrät tekivät hurjia tuhoja piha-alueella Oulun Puo­li­vä­lin­kan­kaal­la – "Söivät omenapuut kokonaan ja mansikat juurineen"

Koko Pohjois-Suomessa myyräkantojen on odotettu vahvistuvan. Myyrät ovat voineet jyrsiä tuhoisasti lumen alla puutarhoissa. KUVA: Tuulikki Nousiainen
Oulu 25.4.2019 17:00
Taina Virolainen

Ikävät myyrätuhot paljastuivat lumen alta Puolivälinkankaalla Yläsiirtolan alueella Oulussa. 

– Myyrät söivät omenapuut kokonaan ja mansikat juurineen. Jopa syreeni maistui niille, kertoo alueella asuva Kaarle Lahdenperä.

Hän kommentoi, ettei ole nähnyt vastaavaa tuhoa, vaikka on asunut Yläsiirtolassa 26 vuotta.

Talon pihan lumihanki oli täynnä myyrien onkaloita, ja nyt nurmikko on tikattu täyteen reikiä, myyränkoloja.

– Loukutin myyriä, niitä jäi kiinni lyhyessä ajassa 30-40 kappaletta.

Myyrätuhot näkyvät myös nurmikossa.

Lahdenperän mukaan myyrät ovat syöneet myös naapurin orapihlaja-aidan ja kirsikkapuun sekä tehneet lähiseudulla muutakin tuhoa.

Luonnonvarakeskuksen viime alkutalven myyräennusteessa Pohjois-Pohjanmaalle odotettiin myyrähuippua tämän vuoden aikana.

Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Otso Huitu kommentoi, että myyriä ryhdytään loukuttamaan Muhoksella toukokuun puolivälissä. Toukokuun lopussa tutkija antavat tietoa siitä, onko myyräkanta vielä kenties nousemassa vai onko myyrien määrä romahtanut talven aikana.

Koko Pohjois-Suomessa myyräkantojen on odotettu vahvistuvan. Käsivarren Lapissa myyrähuipun on laskettu olevan ensi syksynä, muualla Lapissa syksyllä 2020.

Myyräkuumeen riski noussut

Peltomyyrät järsivät kaikkien puulajien taimia lumihangen alla, metsämyyrät mäntyjen ja kuusten taimien osia sekä hangen alla että isompien taimien tai puiden latvoissa.

Suuret metsämyyräkannat kohottavat riskiä saada myyräkuumetta aiheuttava Puumala-virustartunta.

Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse metsämyyrien eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Tartunta saadaan yleensä kuivissa ja pölyävissä tiloissa, kuten puuliitereissä, jonne metsämyyrät ovat hakeutuneet syksyisin. Myyrien jätöksiä siivotessa kannattaa välttää pölyn nostattamista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

On siinä ollut pikkuhampahille nikerettävää, että kokonaisen puun söivät. Eihän sellaiseen kykene edes majavat, joilla on sentään eri kaliiiberin taltat purukalustossaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopulisyndrooma hoitaa homman. Sopulithan tuhoavat ympäristönsä aiheuttaen itselleen joukkotuhon aina joittenkin vuosien jaksoissa. Myyrä tuhoja pienensi ennen metsien pikkupedot sekä petolinnut. Ei ole näkynyt näätiä tai haukkoja tai pöllöjä enään liikkumassa ihmisen elinympäristössä ihmisten pelkotilojen takia. Kettu ja susikin, nuo luonnon puhtaanapitäjät ovat kamalia ja pelättyjä metsän otuksia. Kissat puolestaan, nuo "ihanat" lemmikit putsaavat puolestaan pikkulintujen poikueet pihapiireistä tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, hävittäkäähän vain kaikki käärmeet, niin tätä herkkua saatte lisää. Tulee nimittäin myyrien lisäksi hiiret ja rotat kaveriksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vapaana olevat kissat hoiti tämän ongelman. Nykyään kun ei saa eikä uskalla kissaa pitää vapaana kun joku hullu sen loukuttaa tai tappaa pienipäisyyttään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissoja ei saa pitää irti, se on lemmikki eikä mikään villeläin. Kyllä luonnossa on aina ollut petoja, jotka myyriä ja muita jyrsijöitä kurittavat. Mutta kun ne on joko hävitetty tai hävinneet. Tällaisiahan ovat mm. pikkupedot, kuten näädät, hillerit, kärpät ja lumikot sekä syyttä vihattu kyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kissat piti myyrät kurissa. Nykyään kissoja vihataan ja tapetaan vain koska ovat ulkona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissojen irti pitäminen on kielletty. Ne tekevät myös tuhoja hävittämällä lintupesueita ja ulostamalla ihmisten nurkkiin ja lasten leikkipaikkoihin. Myyriä pyytävät luontaisesti pöllöt ja näätäeläimet sekä kyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissat voisi päästää ulkoilemaan vaikka pari kertaa viikossa, niin myyrät vähenee! ^^

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä syksyllä porot söivät ja sarvilla tuhosivat omanapuut ,mansikkamaan , marja-aroniat , kirsikkapuun , vuorimännyt , ja kuusaman .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän pitkäaikainen "lemmikki" naukusaukko ( lue hyötyeläin) piti jyrsiät kurissa liki 20 vuotta. Lintujen ruokintaa jatkettiin poismenon jälkeen ja kuinkas ollakkaan jyrsijät otti vallan tontilla. Uskomaton määrä jyrsiöitä oli linnunruokinta paikkojen ympärillä. Lintujen ruokinta lopetettiin ja jyrsiöitä ei enää ole. Linnut syytää evästä automaatista alas ja myyrät hyökkää. Nyt toteankin, jotta linnut ei ole vähentyneet , eikä lajikirjo ole vähentynyt. Ruokinnan kyseen alaistan, pesimispaikkojen lisäystä en. Pönttöjä;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä ruokin lintuja läpi vuoden ja ei ole hiiristä ongelmia kun n. 20 ansaa on odottamassa...
Jos ei olisi loukkuja olisi hiiret pirtissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt kun kiristyy nuiden ruokakuponkien saaminen, niin luulen että pitseerian pitäjät hoitavat tuon myyräongelman

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiimingissä oli myös pari vuotta sitten myyrä tai myyriä tuossa minun puhalla ja tekivät reittejään. Minulla kissa siinä päivystää vapaana joka päivä ja ajattelin, että onko kissa mennyt laiskaksi vai mikä on. No ei se ollut kuin kärsivällisyydestä kiinni, sillä niin se lopulta viikkojen jälkeen myyrä virheen teki ja nosti nuppinsa pinnalle väärässä kohtaa ja peli oli pelattu. Kissa kantoi sen sisälle ja minä onnittelin kissaa oikein kunnolla ja pasrasta safkaa ynnä muuta tuli tiskiin pari päivää putkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaketsulla lumikko / lumikoita tuli myyräjahtiin. Yhtenä aamuna seurasin tunnin ajan olohuoneen ikkunasta lumikon touhuja. Tänä aikana lumikko pyydysti 3 myyrää ja vei aina yhden kerrallaan jonnekin ( pesäänsä ? ). Myyrä oli melkein suurempi kuin lumikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on kertojan mukaan saman kokoinen kuin myyrä, niin kyllä se silloin lumikko on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rusakot syövät pensaat hangen päältä ja myyrät hangen alta, tehokasta tuhoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image