Oulu

Mystiset meduusat valtaavat Hupisaaret – myös Oulun kaupungintalo on jälleen yksi Lumo-va­lo­fes­ti­vaa­lin vetonauloista

Puolalaisen taiteilijan Magdalena Radziszewskan suuret, liikkuvat meduusat luovat puiden latvoihin mielikuvan syvästä valtamerestä.
Oulu 23.9.2019 9:51 | Päivitetty 23.9.2019 11:00
Heikki Uusitalo

Tämän vuoden Lumo-valofestivaali keskittyy Hupisaarille. Puistoon avataan useita valoteoksia, joista suurin on nimeltään Jellyfish. Puolalaisen taiteilijan Magdalena Radziszewskan suuret, liikkuvat meduusat luovat puiden latvoihin mielikuvan syvästä valtamerestä.

– Lumossa on tänä vuonna kolme pääteosta, yksi kaupungintalolla, yksi Hupisaarilla ja yksi Prunnitorilla. Hupisaarille sijoittuu valtaosa teoksista ja puisto hehkuu taianomaisena, ennennäkemättömänä keitaana, kuvailee ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen.

Lumo-valofestivaali sai tänä vuonna ennätysmäärän teosehdotuksia. Niitä tuli yli sata, joista suuri osa tuli ulkomailta. Viime vuonna ehdotuksia tuli kuutisenkymmentä.

– Lumon tunnettuus maailmalla on kasvanut ja tänne halutaan valoteoksia näytille. Laadukkaita ehdotuksia oli niin paljon, että valinta oli vaikea. Päädyimme kokonaisuuteen, jossa eri tyyliset teokset täydentävät toisiaan, kertoo vastaava tuottaja Anna Lanas

Virolaisryhmän rakentama Our Nature Our World Oulun kaupungintalon julkisivussa on yksi pääteoksista tämän vuoden festivaaleilla.

Seitsemättä kertaa järjestettävää Lumo-valofestivaalia vietetään tänä vuonna 22.–24. marraskuuta. Luontomme on festivaalin teema.

Teoksia on yhteensä noin parikymmentä, joista seitsemän tulee Suomen ulkopuolelta, kaikkiaan viidesta eri Euroopan maasta.

Tämän vuoden pääteokset ovat virolaisryhmän rakentama Our Nature Our World Oulun kaupungintalon julkisivussa, Hupisaarten puolalainen Jellyfish sekä oululaisten Riku Rousun ja Jani Pitkäsen Prunnitorille tekemä urbaani Lähde, johon yhdistyy myös musiikki.

Lopullinen ohjelma on selvillä 14. lokakuuta.

Lumo-valofestivaali sai viime joulukuussa Kalevan toimituksen vuosittain myöntämän tunnustuksen vuoden julkisuusteosta.

Toimitus totesi perusteluissaan, että kävijämääräänsä jatkuvasti kasvattanut festivaali on samaan aikaan sekä vahvasti kansainvälinen että tukevasti paikallinen.

Viime vuoden festivaalilla arvioidaan olleen jopa 150 000 kävijää.

Katso Kalevan lukijoiden ottamia kuvia viime vuoden tapahtumasta täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Lumo festivaali on ollut hieno viime vuosina eikä mitään turha hömpötystä. Illat pimenee ja kaupungille valoteoksia. Lähinnä pitää toivoa että säätila suosii tapahtumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö nyt olisi tässä taloustilanteessa jättää pois nämä joutavanpäiväiset valohöpötykset ja säästää tärkeämpiin asioihin nuokin rahat ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki käyttää vuodessa noin 1,2 miljardia euroa rahaa.

Eiköhän sieltä jotain sinuakin miellyttäviä käyttökohteita löydy.

Lumo on todella pieni menoerä.

Mikä teitä muuten oikein vaivaa?

Miksi aivan kaikesta on pakko valittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielellään maksan veroistani muutaman euron vuotta kohti, jotta näin hieno, koko kansalle suunnattu kokemus järjestetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikaisempina vuosina tähän meni verorahoja jotain 100 000eur/vuosi. Viime vuonna sitä ei taidettu edes kehdata kertoa. Saas nähdä löytääkö se konsultti tästä hapatuksesta säästökohdetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaakonhan tämäkin nyt jonkun mielestä liikaa veronmaksajille? Voi kamala taas on se aika vuodesta jolloin jotain hienoa järjestetään oululaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image