Oulu

Murrosikä on harjoittelua kohti itsenäisyyttä – kokeilut, rajojen rikkominen, kapinointi, pukeutuminen ja meikkaaminen kuuluvat nuoren elämään, sanoo sek­su­aa­li­kas­vat­ta­ja Satu Perttunen

Parhaiten seksuaaliterveyttä edistetään tukemalla nuorten minäkuvaa sekä ohjaamalla nuoria saavuttamaan hyvät vuorovaikutustaidot, kertoo Satu Perttunen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 28.1.2019 6:39
Elina Ursin

Seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvät oikeudet eivät seksuaalineuvojan ja -kasvattajan Satu Perttusen mukaan toteudu aina nuorten kannalta parhaalla mahdollisella tavalla Suomessa. Pahimmillaan seksuaalinen pahaolo vaikuttaa mielenterveyteen.

– Nuorten seksuaalista hyvinvointia rikotaan teoilla ja sanoilla päivittäin. Kaikilla ihmisillä on lupa seksuaalisuuteen kaikissa elämänvaiheissa, syntymästä kuolemaan.

Tammikuun alussa Sysmän yhtenäiskoulun rehtori, Tuula Vuorinen päivitteli 12-vuotiaiden oppilaiden seksuaalisuutta kuten homoutta, lesboutta, ja “hutsahtavaa” pukeutumista YLE:n MOT-ohjelman jutussa.

– Erittäin asenteellista. Nuoret harjoittelevat elämää kohti aikuisuutta, ja siihen kuuluvat kokeilut, rajojen rikkominen, kapinointi, pukeutuminen ja meikkaaminen.

Etupäässä kouluissa suhtaudutaan nuoriin arvostavasti ja ymmärtävästi, mutta Perttunen on myös vieraillut opetustehtävissä koulussa, jossa murrosikää ilmentäviin nuoriin suhtauduttiin ymmärtämättömästi, jopa ylimielisesti.

– Murrosiällä on tärkeä kehitystehtävä kohti itsenäisyyttä. Jos murrosiän kehitystehtävä jää pois, se saattaa ilmetä esimerkiksi kykenemättömyytenä tehdä itsenäisiä päätöksiä. 

Seksuaalikasvatustunnilla kiertävät erilaiset ehkäisyvälineet ovat ymmärrettävämpiä kuin kuvat, kertoo seksuaalikasvattaja Satu Perttunen. KUVA: Jarmo Kontiainen

Homo, hetero, trans vai bi?

Seksuaalisuuden määrittelyjä tulee kaiken aikaa lisää, perusjaon hetero, homo, trans ja bi rinnalle.

Queer-määrittely, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa ”outoa”, jättää auki seksuaalisen suuntautumisen määrittelyn ja lokeroinnin.

– Noin viisi prosenttia nuorista miettii sukupuoltaan ja jotkut pohtivat seksuaalista suuntautumistaan. Ei haittaa, jos lokeroa ei löydä. Queer antaa mahdollisuuden ja aikaa selvittää omaa seksuaalisuutta.

Puberteetin tuomat fyysiset muutokset voidaan pysäyttää hormonihoidolla. Se antaa Perttusen mukaan nuorelle lisäaikaa löytää vastauksia kysymyksiin omasta seksuaalisuudesta.

Toisaalta ihmisellä on tarve määritellä itseään sanoin ja löytää itsensä osana jotain ryhmää.

– Fantasioita, erikoisia ihastuksen ja rakastumisen kohteita saa olla, kunhan ei riko lakia tai satuta ketään.

Vuosia elämästään ulkomailla, Italiassa ja Brasiliassa asunut Perttunen kertoo joidenkin suomalaisten nuorten ja aikuisten ongelman liittyvän omaan kehoon. Kehollinen oleminen on suomalaisille vaikeaa verrattuna vaikkapa Brasiliaan, missä kehollisuus koetaan vapautena.

– Suomalaisen on keskimäärin hankalampi olla toisten seurassa ja hyväksyä oma kehollisuus. Kiusallinen olo itsestään luo kehollista hankaluutta sosiaalisissa tilanteissa ja ihmissuhteissa.

Parhaiten seksuaaliterveyttä edistetään tukemalla nuorten minäkuvaa sekä ohjaamalla nuoria saavuttamaan hyvät vuorovaikutustaidot, kertoo Satu Perttunen. KUVA: Jarmo Kontiainen

Onko Okei?

Seksuaalikasvatustunneilla Perttuselta kysytään usein, milloin seurustelun tai seksin harrastamisen voi aloittaa ja mikä on okei.

– Nuoret kehittyvät eri tahtiin. Ikärajaa on mahdoton määritellä, mutta seksin harrastamiseen vaaditaan fyysistä ja henkistä kypsyyttä. Vanhempien tehtävä on opettaa nuori ottamaan vastuuta itsestään ja päätöksistä.

Perttunen on surullisena seurannut uutisointia lapsiin ja nuoriin kohdistuvista seksuaalirikosepäilyistä Oulussa.

– Pitää osata sanoa ei. Koulun ja varsinkin kodin rooli on opettaa omien rajojen määrittelyä ja toisen kunnioittamista.

– Vähättelemättä minkäänlaista seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan vääryyttä tapauksista on vasta tiedossa maalikolle vaikeasti aukeavat rikosnimikkeet, ja silti on jo tehty kaikki mahdolliset johtopäätelmät.

Seksuaalikasvattajana Perttunen näkee kuitenkin valon tunnelin päässä.

– Toivoa on, ja terapiassa traumoista on mahdollisuus päästä hyvällä tavalla yli.

 

Fakta

Satu Perttunen

Syntynyt 1966 Oulussa.

Kulutti paljon mustaa kajaalia teininä.

Ylioppilas, Madetojan musiikkilukio 1986.

Perheessä aviomies sekä poika.

Kuulevassa seksuaalineuvojana, tekee seksuaalikasvatusta, luennoi, ja tekee seksuaaliterapiaa että lyhytterapiaa opiskelijatyönä.

Portugalin ja italian kielten tuntiopettaja Oulun yliopistossa.

Humanististen tieteiden kandidaatti, Turun yliopisto 1992.

Opiskelee ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa ja seksuaaliterapeutiksi Lapin kesäyliopistossa.

Opiskelee psykologiaa ja kasvatuspsykologiaa Oulun yliopiston maisteriohjelmassa.

Harrastaa yksinlaulua ja juoksemista. Seuraa maailmaa eri uutislähteistä.

 

MAINOS

Kommentoi

Lapsien ja vanhempien selkeä suhde rakentaa tasapainoisia lapsia. Ja ettei vanhemmat tappele teatraalisesti. Sessi kyllä hoituu. Vähemmistöjä ei tarvi nostaa jalustalle. Ovat jos ovat. Ei ihmisyys tarvitse sessiä. Sitä on jos on. Yksinkin voi olla sessuaalinen. Ja useimmille se niin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä murrosikää ei ihan missä tahansa seurassa kannata harrastaa. Tämä ehkä hyvä neuvo jonka voi antaa ilman, että tuomitaan tai tuomitsee ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ne nuo asiantuntijoiden selostukset murrosiästäkin niin " kirjaviisaita " ! Ei se aina noin mene . Ei ole pakko hyväksyä riehumista ja kaikenkarvaisia kokeiluja. Jos on suhteellisen rauhallinen koti ja tervejärkiset vanhemmat ilman viinaa , niin kyllä yleensä lapsetkin selviävät vähemmällä kuohunnalla !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seksuaalisuuteen kuuluu oleellisesti romantiikka, ihastuminen ja rakastuminen. Tai ainakin ennen kuului... Nykyään naisista ja tytöistä on tehty seksiobjekteja ja tästä seksuaalisuudesta puuttuu kaikki kaunis, kuten eroottisuus, sensuellisuus, henkinen yhteys, sielujen sympatia, kaunis kosketus, läheisyys. Seksuaalisuus kauneimmillaan on kuin kevään hento kukkanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me kylmän sodan aikana nuoruutta eläneet elimme olosuhteissa, jossa aikuisille laitettiin naapurin toimesta luuta kurkkuun.
Suomen historiaa on kirjoitettu uudelleen 90-luvulta eteenpäin.
Lasten ja nuorten staminaa elämää varten virittävät "kokkeli-nännit".
Toisin sanoen suomalaisille ei vieläkään kerrota mistä kipu tulee ja mikä mersulla ajava liituraita armeija itseasiassa on.
Nuoret näkevät mm. motoristit ja remut menestyjinä, vaikka ne ovat jälkiliukkalla puksuttamassa ja kuppaamassa neukkujen raiskaamaa Suomi-neitoa.
On tehty suuria virheitä, joka todistuu kun seuraa miten virkamiehiä yritetään saada vastuuseen, kuin lapset:
"Odotahan kun meidän iskä tulee ja antaa solkipäällä pyllylle..:" ja iskä ei tule koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin paljon erilaisia suuntauksia lapset/nuoret omaksuvat, kuin me aikuiset niitä laitetaan tarjolle. On aikuisten vastuulla mitä kaikkea alamme yhteiskunnassa hyväksyä ja pitää ”normaalina”. Kaikkea ei kannata analysoida ja terapioida murrosiässä. Iso virhe alkaa suuntauksia nuorten kohdalla liikaa miettimään. Muutamassa vuodessa kyllä asiat menevät omalla painollaan. Ei ne nuoret niin hukassa ole ja etsi omaa itseään kuin mitä me luulemme. Kun on kunnon rajat ja arvot sekä paljon rakkautta niin kyllä ne nuoret siitä kasvavat, ovat tyytyväisiä ja nauttivat elämästään. Aikuisista se on kiinni, millä asenteella mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media on tässä mielessä vastuuton toimija, etusivut ja lasten katseluajat tulvivat pehmopornoa 24/7. Puolimahdottomuus vanhempien suodattaa näitä.

Käyt ruokaostoksilla prismassa ja seiskat yms. kassajonon vieressä tulvii kuvia ja otsikoita tyyliin ”silikoni-seijan märkä yö kohuliikemiehen kanssa”, kuvassa on jalkapallon kokoiset silikonit yms.

Lapset saa ihan vääristyneitä vaikutteita jatkuvasti. Joo vanhempien pitää kyllä puhua asioista mutta sinne ne vääristymät jää alitajuntaan muhimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihminen oudosti kuvittelee, että kaikki on mahdollista. Vaikka vain pieni osa nuorista ihmettelee housujensa sisältöä, niin kaikille tarjotaan hämmennystä yhtenä terveenä vaihtoehtona. Kaikenlainen rikkominen ja huono käytös eivät kuulu puberteettiin, sanoivat nykyajan terapeutit omien aahdistustensa takaa mitä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhemmat haluavat suojella lapsiaan murrosiän aiheuttamilta kieroonkasvamisilta. Valitettavasti "vapaan kasvatuksen metodi" on vienyt vanhemmilta perinteisen heimopäällikön johtajuuden. Useimmat lapset ymmärtävät mistä on kysymys. mutta paljon on sellaisia lapsia jotka haluavat itsenäistyä "mulle heti tässä kaikki ja nyt" ajatusmallin avulla. Pahoinvoinnin taustalla on usein vanhempien (kodin) varojen puute, mikä aiheuttaa eriarvoisuutta ja huonompia harrastusmahdollisuuksia. Pikavipit ovat pahin mahdollinen tapa hoitaa nuoren sosiaalista asemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppo on aikusen selitellä miten sen nuoruuden pitäisi mennä.
Helppo on myös unohtaa miten se sitten menikään.
Jotta että se siitä lässystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:24
Kajaanilainen Jarno Karanto on keulinut järven jäällä yli kahtasataa, kesätöikseen hän ajaa moottoripyörällä surmanajoa – edes murtuneet kylkiluut eivät ole lopettaneet harrastusta Tilaajille
19:20
Auringon lämmittämä katto höyrysi Rovaniemen keskustassa – aiheutti hälytyksen tulipalosta
19:07
Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista
18:59
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka: Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetulla sovelluksella pitäisi olla Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää
18:28
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan
17:53
Yle: Espoolaisessa hoivakodissa useita koronatartuntoja, kolme asukasta kuollut
17:37
Epi­de­mia alkoi jo Kit­ti­läs­sä, ta­pauk­sia myös Yl­läk­sel­lä – Lapissa on vii­kon­lo­pun aikana pal­jas­tu­nut yh­teen­sä 16 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa Tilaajille
75
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
65
THL:n pääjohtaja HS:n haastattelussa: Laaja testaus ja altistuneiden eristäminen voisi mahdollistaa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen
61
Näkökulma: Joka suunnalta tulvii nyt uusia menoja miljardiluokan lisäbudjettiin – Hallituksen kehysriihi muuttui koronariiheksi
48
Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että koronatesteihin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa – kokoomuksen kansanedustajat tukevat ajatusta
44
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
33
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
28
Ruuhkat Oulun keskustan ikuinen riesa – lisääntyvä autoliikenne ei mitenkään toimi vanhassa hevosen mukaan mitoitetussa ruutukaavassa Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

299 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Näen pelkureita ja raukkamaisuutta

Minä näen ihmisten raadollisuutta, kateellisuutta ja suoranaista pahuutta kanssaihmisiä kohtaan! Sekö on sitä parasta su... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image