Oulu

MTK: Puukauppa alkanut Pohjois-Suomessa vähän viime vuotta vilkkaammin, sahatavaran mark­ki­na­nä­ky­mät ankeat

Kainuussa ja varsinkin Lapissa puukauppaa käytiin tammikuussa selvästi edellisvuotta vilkkaammin. Muualla pohjoisessa oltiin lähellä viime vuoden tasoa. KUVA: Jori Liimatainen
Oulu 12.2.2019 12:21
Kaleva

Vuoden 2019 puukauppa on startannut Pohjois-Suomessa hieman edellisvuotta vilkkaammin, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajien MTK.

Tammikuun ostomäärä oli 863 000 kuutiota, kun se viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla oli 791 000 kuutiota. Pohjois-Pohjanmaalla alku oli hieman viime vuotta verkkaisempi. Ostomäärä asettui 428 000 kuutioon, kun viime vuoden luku oli 456 000 kuutiota.

Kainuussa ja varsinkin Lapissa sen sijaan puukauppaa käytiin tammikuussa selvästi edellisvuotta vilkkaammin.

– Viime viikkojen laskeva puun hintakehitys osoittaa, että puun tarjonta on ollut puun kysyntää suurempaa, MTK:n tiedotteessa todetaan.

MTK viittaa koko vuoden ennusteessaan PTT:n ja Luken arvioihin, joiden mukaan teollisuuden puun käyttö on tänä vuonna suunnilleen viime vuoden suuruista.

– Massa- ja paperiteollisuudessa kapasiteetti on ollut pitkään täyskäytössä, mikä rajoittaa puun käytön kasvua.

Keskusliiton mukaan vuoden 2018 tilinpäätösten perusteella Suomessa toimivan massa- ja paperiteollisuuden kannattavuus ja kyky maksaa puusta ovat erittäin hyviä. Erinomaisen kannattavuuden taustalla on ennen kaikkea sellun poikkeuksellisen hyvä markkinatilanne, MTK arvioi.

– Lisäksi paino- ja kirjoituspaperin vientimäärien kehitys osoittaa, että Suomi on puuta käyttävälle teollisuudelle erittäin kilpailukykyinen maa.

Sahatavarassa nihkeää

Sahatavaralla ja varsinkin mäntysahatavaralla lähiajan markkinanäkymä on sen sijaan heikko.

Valopilkut sahatavaramarkkinoilta ovat harvassa, mutta Keski-Euroopassa hyvälaatuisen kuusisahatavaran hinta näyttää pitäneen kohtuullisesti.

Suomen puumarkkinoilla jatkuu poikkeuksellinen tilanne, sillä kokonaisuudessaan kuitupuun kysyntä näyttää tukkia paremmalta. Havutukkien kysyntä on kokonaisuutena heikentynyt. 

Metsänhoitoyhdistysten arvion mukaan harvennusten ja ensiharvennusten menekki on nyt hyvä, ja puukauppaa harkitsevien metsänomistajien kannattaa niitä aktiivisesti tarjota kilpailutukseen, MTK sanoo tiedotteessaan.

MAINOS

Kommentoi

sahatavaran huono kysyntä ei ole ollut monikansalliselle sellukartellille ongelma ennenkään. Tukkipuu on ennenkin pätkitty kuitupuukasaan kuitupuun hinnalla. Mitä enemmän "biotuotetehtaita" tähän maahan tehdään, sitä enemmän tukkipuuta käyttään kiinalaisten vessapaperin tekoon ja sitä huonompaa hintaa metsänomistajalle maksetaan tästäkin "kuitupuusta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image