Oulu

Moot­to­ri­kelk­ka­reit­te­jä kunnostetaan kiireellä Oulun seudulla – sulat suot ja vesistöt voivat aiheuttaa ongelmia

Oulun seudun moottorikelkkareiteillä on lunta tänä talvena. KUVA: Risto Rasila
Oulu 13.1.2018 11:04
Kaleva

Pääosa Oulun seudun moottorikelkkareitistöstä on jo otettu virallisesti käyttöön. Ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival Oulun kaupungilta kertoo, että reitit ovat ajankohtaan nähden erinomaisessa kunnossa.

Kun pari aikaisempaa talvea on mennyt lumipulaa tuskaillessa, tänä talvena lunta riittää. Reittien kunnostus aloitettiin viime viikon alussa. 

– Urakoitsija ajaa tampparin ja kaluston kanssa reittejä.

Puolitaival laskeskelee, että moottorikelkkareitistöä on Oulun seudulla noin kolmesataa kilometriä, kun pistoreitti Pudasjärvellekin lasketaan mukaan. 

Pudasjärven yhteydessä on tosin monen vesistön ylitys. Kelkalla ei ole vielä jäälle menemistä, sillä jäät ovat vaarallisen huteria lumen alla tänä talvena.

Paksu lumi kätkee myös toisen vaaran. Puolitaival kertoo, että urakoitsijan tamppari ja lana upposivat syvälle suohon kelkkareittiä kunnostaessaan viime viikolla. Vaikka lunta riittää, sula suo ei ollut jäätynyt.

– Kun reittiä ei ole virallisesti otettu käyttöön, kelkkailijoiden kannattaa olla tarkkoina soita ylittäessään. Jos on yksin liikkeellä, jumiutuneen kelkan saaminen ylös suosta on hankalaa.

Ouluntulli ja Ylikiiminki suositut lähtöpaikat

Puolitaipaleen mukaan reitinpitäjän vastuulla ovat itse reitti ja reittirakenteiden kuten siltojen turvallisuus. Vesistöjen reunalla olevat kyltit kertovat, että vesistön ylittäminen tapahtuu kelkkailijan omalla vastuulla. 

Kun maastossa olevat kelkkailijan kuvalla varustetut sinipohjaiset merkit on otettu pois hupusta, reitti on virallisesti avattu. 

Oulu tekee yhteistyötä Kempeleen, Tyrnävän, Muhoksen, Utajärven sekä osittain  Pudasjärven kanssa alueen kelkkareitistön kunnostamisessa.

– Ouluntullin lähtöpäässä on kymmenittäin kelkkailijoiden peräkärryjä ja autoja parkissa viikonloppuisin. Sieltä lähdetään Muhoksen ja Utajärven reiteille. 

Toinen suosittu lähtöpaikka on Ylikiiminki, josta kelkkailijat suuntaavat Pudasjärven ja Syötteen suuntaan.

Puolitaival toivoo jatkossa pakkassäätä, jotta vesistöt jäätyisivät.

– Sitten tästä tulisi täydellinen talvi kelkkailijoille. Muutaman huonon vuoden jälkeen kelkkakauppakin saattaa vilkastua ja uusia harrastajia tulee lajin pariin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Pudis-syöte välille lana kiitos! Ja kelkkailijat ajakaa reitti mahdollisimman leveäksi eikä kaikki samoja jäläkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on THL.n valopäät kommentoimassa pienhiukkasista (varmaan lämmittämässä saunaa)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtavaa kun on talvi ,paljon lunta ja luistelukentät jäädytetty , on hyvä harrastaa ja nauttia raikkaasta ulko-ilmasta ,hiihtäen ,luistellen ,kelkkaillen ,lasketellen , jne,jne.
Toivotaan sen verran pakkasia ,että kelkoilla voi turvallisesti ylittää vesistöjä.
Nyt naatitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"on hyvä harrastaa ja nauttia raikkaasta ulko-ilmasta ,hiihtäen ,luistellen ,kelkkaillen ,lasketellen , jne,jne. "

Sepä se - kelkat pilaavat raikkaan ulkoilman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika huonossa ja vaarallisessa kunnossa osa reiteistä on. Hyvä että lanataan. Turvallisuus ennenkaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kelkkailu on hieno laji! Mahtavia reissuja tehty ympäri pohjoissuomea. Hyvä että reittejä pidetään yllä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhahan nuita tampparilla on ajaa ko jotkut ajelee ko reikäpäät reitit pilalle. Yhtä v****a oli ajaa tänään tuo ouluntulli-muhospätkäkin... ylikiiminkiin taas pääsi hyvin.. mutta kyllä nuo ojanpohjat pitäisi vapauttaa kelkoille.. vähiten sitä niissä ollaan haitolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitoksia vaan lanamiehelle tai naiselle!! Oikein hyvin oli reitti lanattu. Veden olomuoto vaihteli reitillä nesteestä jäähän. Toivotaan nyt pakkasia ja lissää lunta niin päästään kaikki kelekkailemaan ja pulukkailemaan. Kaikki vaan kelekkailemaan. Heittää pipoa liiaksi kiristämästä kun parisataa kilometriä ulkoilee. Oulunseudultakin löytyy yllättävän hienoja maastoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä näitä kelkkailijoiden vihaajia.Muka tuhotaan luontoa.Millähän lailla me sitä tuhotaan?.Ajellaan kelkoille tehdyillä reiteillä,ja nautitaan suomen luonnosta.Toki niitä törppöjä on myös tässä lajissa,jotka ei juuri säännöistä piittaa,mutta niinhän niitä on joka lajissa.Ajatelkaapa esimerkiksi niitä miljoonia mökkiveneitä,jotka puskevat ne pakokaasut suoraan veteen,eikö se sitten ole luonnon tuhoamista.Jos kelkkailu pitäisi kieltää luonnon tuhoamisena,niin sittenhän pitäisi kieltää kaikki moottorilla toimivat vehkeet,ja ruveta hiihtämään,pyöräilemään.kävelemään,ja juoksemaan.Meitä kelkkailijoita on kuitenki aika vähän verrattuna muuhun moottorimaailmaan.Miettikääpä sitä...........................

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä noille rakkineille reittejä kunnostetaan.
Moottorikelkka nimityskin pitäisi muuttaa muotoon "taimikontallaaja".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, itseasiassa maksamme harrastamisesta monellakin muotoa. Polttoaineverot, reittimaksut yms. unohtamatta liiketaloudellisia seikkoja.
Tuollaiset kapeakatseiset ihmiset on tämän maan turmioksi, myös suuremmassa taloudellisessa mittakaavassa ja varsinkin silloin jos sattuvat pääsemään punaisten aatteidensa kanssa valtaa käyttävään asemaan.

Tälläkin hetkellä olen isommalla porukalla liikenteessä kyseisellä vihatulla ajoneuvolla ja uskoisin, että useimmille palveluidentarjoajalle tässä neljän päivän reissulla tulee taloudellista tukea harrastuksenparista kun kaipaamme ruokaa ja majoitusta.

Tuollaisella ajatusmallilla varustetut pitäisi siirtää ihan omaan maahansa tai jakaa Suomi niin, että rajan toisella puolella on nämä kitisijät jotka sitten saisivat pärjätä ihan omineen, ilman positiivisen ajatusmallin tuomia etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Outoa kirjoittelua. Miksi kelkkailun harrastajille ei pitäisi olla harrastuspaikkoja niinkuin kaikille muidenkin lajien harrastajille. Parempi että ajavat reiteillä mitä villisti ympäriinsä. Kelkan omistajissakin on mätämunia niinkuin kaikkien lajien harrastajissa jotka ei piittaa säännöistä ja pilaavat kaikkien maineen. Ei kaikkia pidä rangaista näiden takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupikelkkailu olisi kiellettävä. Ainoastaan ammattikäyttö olisi sallittua. Hupikelkkailu on turhaa CO2-päästöjen tuottamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samanmoinen harrastus kuin virkkaaminen, patikointi, hiihtäminen, ratsastus tms. Älkää kelkkailko jos meinaatte tukehtua kateuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisko näihin juttuihin joskus kartan,jossa reittien lisäksi ne paljon puhutut P-alueet,joista reiteille pääsee.
Kaleva voisi jo ensiviikolla sellaisen julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat kelkkailijat pysyä reitillä ,eikä oikoa mistä sattuu! On se kumma vaikka viralliset reitit on tehty,niin silti pitää rällätä ympäriinsä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" uusia harrastajia tulee lajin pariin."

Se kertoo siitä, että ihmisillä on joutavaa rahaa tuhlata sitä turhuuteen ja näin ollen heidän pitäisi myös maksaa viihdekelkkailusta muhkeat haittaverot, koska myös niihin heillä on varoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image