Oulu

Montan yli­siir­to­lai­te houkutteli viitisensataa taimenta ja lohta – talven aikana etsitään ratkaisua kalojen karkailuun

KUVA: Fortum
Oulu 21.11.2019 9:50
Heikki Uusitalo

Kalojen ylisiirtolaite Oulujoella on houkutellut satoja taimenia ja lohia menneen kesän ja syksyn aikana, kertoo Fortum. Muhoksella, Montan voimalaitoksella sijaitsevaan laitteeseen nousi 13.8.–16.10. yli 200 lohta ja lähes 300 taimenta.

Kehitystyön aikana on voitu todeta, että vaelluskala etsii aktiivisesti ulospääsytietä kaikenlaisista pyydyksistä. Yleensä se myös löytää toimivan keinon pakenemiseen. Näin on käynyt viime ja tänä vuonna myös ylisiirtolaitteessa, josta tänä vuonna kalojen karkaaminen on tapahtunut laitteen nielujen kautta.

Kiinni jääneet kalat toimitettiin ruokavirastolle tautitarkkailuun. Tautitarkkailu on tärkeä osa kalojen ylisiirtojen turvallista toteuttamista.

Kalojen ylisiirtoja ei tänä syksynä päästy tekemään, koska kaikki kiinniotetut kalat osoittautuivat koiraiksi eikä kutupareja näin ollen ollut siirrettäväksi.

Vuonna 2017 aloitettu ylisiirtolaitteen kehityshanke edistyy Fortumin mukaan hyvin. Kesällä 2018 asennettujen kameroiden avulla on saatu arvokasta tietoa vaelluskalojen liikkeistä voimalaitoksen läheisyydessä.

– Oulujoelle rakentamamme ylisiirtolaite on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen pilottilaite. Siksi sen kehittäminen ja toimintojen säätö on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Ei riitä, että saamme tekniikan pelaamaan, lisäksi vaihtelevat myös olosuhteet joella jatkuvasti: Merikosken kalatietä pitkin nousevien kalojen määrä, vesimäärät, juoksutukset, veden lämpötila ja ilman lämpötila, ympäristöasiantuntija Katri Hämäläinen Fortumista kertoo.

Ylisiirtolaitteen käyttö on päättynyt tämän vuoden osalta lokakuun puolivälin aikoina. Laitteen teknisen kehitystyön suunnittelu on sen sijaan täydessä käynnissä koko talven.

– Talven aikana pyrimme löytämään ratkaisun kalojen karkaamiseen kiinniottolaitteen nielun kautta. Nieluun tehdään kaksi erilaista lisäosaa, joita voidaan vaihdella olosuhteiden muutosten mukaan. Lisäksi pohdimme, millä uudistuksilla voisimme nykyisestään helpottaa laitteen käyttöä, Hämäläinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Ainoa toimiva ratkaisu on kunnollinen luonnonmukainen kompensaatiouoma joka mahdollistaa myös alasvaelluksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteisissä kalarysissä on juuri karkailun välttämiseksi useampia peräkäisiä nieluja.
Kovin etevää kalaa ei varmaan pysäyttäisi muu kuin automaattinen sulkuluukku. Tekoäly valitsisi sitten sopivimmat kalat pyydystettäväksi.

Luonnonalkuperäinen ratkaisu oli tietysti yksinkertaisin ja toimivin, mutta jokien patoamisen takia kaloile täytyy suunnitella uudenlaisia käyttöliittymiä ja motivaattoreita näihin hisseihin ja portaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitä jos kuinka hoopoa hommaa. Kohta kalat nousevat varmaan itsestään kuivalle maalle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi niitä lohia ei oteta Merikosken kalaportaasta kiinni... 🙉🙉🙉 ?
Oliko tarve tehdä "jotain" muutamalla miljoonalla eurolla velvoite keskustelua varten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti naaraskala ei katso vaivan arvoiseksi ko. leluja. Komealla otsikoinnilla kyllä saadaan monet luulemaan, että edistystä olisi tapahtunut, vaikkei ensimäistäkään kalaa ole ylös noussut. Tosiasiassahan tämä lusmuilu vain viivyttää oikeita ratkaisuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään yksi ydinvoimala lisää ja sillä tuotetaan enemmän sähköä kuin kaikilla oulujoen voimaloilla. Voimalat ja padot voidaan purkaa ja kala alkaa vähitellen taas nousta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvasin. Tuossa ei ole mitään käytännön järkeä. Et tiedä vesivoimaloitten tekniikasta ja toiminnasta yhtikäs mitään. Sorry.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylisiirtolaitteen on oltava vain väliaikainen ratkaisu ongelmaan. Eikö tämä mene jakeluun siellä?

Vaelluskalojen vaelluksen turvaaminen ei voi onnistua laitteella joka vaatii ihmisen aktiivista toiminnallista osallistumista. Tämä ylisiirtolaite ei täytä kv. biodiversiteettisopimuksen vaatimuksia. Varsinkaan jos naaraskaloja ei saada laitteella kiinni.

No, Oulujoen oma lohikanta on jo tapettu sukupuuttoon ja nykyinen ns. Montan kanta on epäluonnollinen jalostuskanta jossa on enemmän ruotsalaisen lohen perimää kuin suomalaista. Paljon tärkeämpää on pelastaa Iijoen alkuperäisenä säilynyt lohikanta ja se ei tule onnistumaan ylisiirtolaitteilla.

Oulujoella olisi hyvä jos Ala-Utoksen pienvoimala pistettäisiin kiinni ja kaloille tehtäisiin vaellusyhteys pääuomasta Utosjokeen. Täytyy ajatella myös paikallisia kalakantoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se oikea ratkaisu ja onko sen toteuttaminen mahdollista ja kannattavaa. Odotamme mielenkiinnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat paikalliset Utosjokivarren asukkaat eivät muista, että lohi olisi noussut utosjokeen, ennen Oulujoen valjastamistakaan, miksi niitä nyt sinne väkisin pusketaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina luullut että tuo kiinniottolaite on legendaa. Vihreitä ei luonnonsuojelu juurikaan kiinosta,pauhataan vihreästä energiasta. Vesivoimahan onkin todella vihreää,mitä nyt itämeren lohi melkein sukupuuton partaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on. Kolmisen miljoonaa maksoi ja todellisuudessa kymmenkunta kallaa saivat kiinni. Nekin koiraita, joita ei kannata siirtää yläpuolelle. On kalliita kaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnihän ei ole saatu kuin juurikin tuo vajaa kymmenen kalaa. Fortum tässä itse nyt raportoi että laitteessa on KÄYNYT 500 kalaa, se että miten he tuon todistavat, sitä ei kukaan tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitäpä "Jussivaa" tarkat laskelmat Oulujokeen tarvittavista emokalamääristä so. kutupareista, joilla turvataan luonnonkierto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.12.
Tyhjillään olevassa Karjasillan koulussa syttyi tulipalo, syttymissyy vielä epäselvä
15.12.
Presidentti Niinistö al-Holin pakolaisleirin suomalaisista: "Lapsia Suomen tulee auttaa"
15.12.
Anu Kaipainen oli Huppa-Leenaan kätkeytynyt Oulu-kriitikko – Tutkija: "Oulu on ollut omiaan kasvattamaan kirjailijoita" Tilaajille
15.12.
Mitä jos jättäisit suosiolla taakse joulunaluskiireet ja istuisit aattona valmiiseen pöytään? Hotellijoulujen suosio kasvaa, Pohjois-Suomessa huoneita on vielä vapaana Tilaajille
15.12.
Peltonen nousi vapaaohjelmallaan Saarisen ohi, Galay luisteli miesten SM-kultaan
15.12.
Kannabiksen laillistaminen muutti suunnan Kanadassa lievästi toivottuun päin, mutta musta pörssi on yhä voimissaan
15.12.
Oulun talvi on talitiaiselle ankara, eikä se pärjäisi täällä ilman ruokintaa – linnun paino voi laskea talviyönä vajaat 10 prosenttia Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Isäni(kin) oli sodassa Suomea puolustamassa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaverilla mukaa isot säästöt

On vitsi. Ja muutaman tonnin rahaa saaneet vastaavat. Lue lisää...
ALOITUSHAN

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.12.

Fingerpori

16.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image