Oulu

Mo­ni­muo­to­lu­kio palaa Tyrnävälle ensi syksynä, tavoitteena 30 opiskelijaa

Oulu 23.12.2017 10:09
Anniina Rimpiläinen
Tyrnävän lukio on toiminut Juustolassa aiemminkin. Kuva on helmikuulta 2008. Tyrnävän meijerin alue kuuluu harvoihin 1900-luvun alun asussa säilyneisiin teollisuusympäristöihin. KUVA: Sallmén Eljas

Tyrnävä saa jälleen lukion ensi syksynä seitsemän vuoden tauon jälkeen. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta esittää kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi kaupungin ja Tyrnävän kunnan välistä sopimusta lukio-opetuksen järjestämiseksi Tyrnävällä.

– Lukio tulee toimimaan vanhan meijerirakennuksen tiloissa niin sanotussa Juustolassa sekä vieressä olevassa auditoriossa, kertoo Tyrnävän kunnanjohtaja Marjukka Manninen.

– Käytännössä lukio toimii samoissa tiloissa kuin aiemmin. Tilat ovat toiminnallisesti erittäin hyvät ja ovathan ne ainutlaatuisessa ympäristössä.

Monimuotolukiossa seurataan Lyseon lukion opetussuunnitelmaa, kuten aikaisemminkin. Opettajien palkkauksesta tehdään paikallinen virkaehtosopimus.

Lyseon rehtorin Mika Aallon mukaan Tyrnävän monimuotolukion valmistelut ovat käynnistyneet hyvin.

– Tiloihin tehdään vielä pientä pintaremonttia. Seinät maalataan ja tekniikka asennetaan lukiota varten kuntoon, rehtori Aalto kertoo.

Tyrnävälle tulevassa monimuotolukiossa kaksi kolmasosaa koulupäivän opetuksesta annetaan videoyhteyden kautta Oulun Lyseon lukiolta.

Aallon mukaan etäopetuksessa on vain vähän ongelmia.

– Lukioissa ollaan muutenkin siirtymässä sähköiseen maailmaan. Se antaa monimuotolukiolle paremmat mahdollisuudet toimia. Oppimateriaaleja ei esimerkiksi ollut sähköisinä vielä vuonna 2011, nyt kaikki sähköiset menetelmät toimivat paremmin, Mika Aalto toteaa.

Tuoreeseen lukioon on varattu kolmekymmentä aloituspaikkaa. Aalto uskoo, että ne täyttyvät.

– Ei ole edes ajateltu sellaista kauhuskenaariota, että kukaan ei hakisi. Tyrnävällä ikäluokka ei ole iso, joten en usko, että kolmenkymmenen hakijan raja myöskään ylittyisi merkittävästi, Aalto kertoo.

Kurssitarjonta vetää Aallon mukaan tulevia opiskelijoita puoleensa. Uudessa lukiossa valinnaisvaihtoehtona on Oulun ammattikorkeakoulun järjestämä biotalouden opintokokonaisuus.

Lisäksi lukio tarjoaa englanninkielisiä liiketoiminnan ja markkinoinnin valinnaisopintoja.

– Peruskoulun päättävät opiskelijat ja heidän vanhempansa ovat vaikuttaneet innostuneilta. Uskon, että yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä tukeva tarjonta kiinnostaa tyrnäväläisiä, Aalto sanoo.

– Lukion saaminen ja vieläpä tuolla konseptilla Oulun lyseo, ammattikorkeakoulu ja IB-lukio on meidän nuorille ja koko kunnalle tosi iso ja hieno juttu, Manninen näkee.

Tyrnävän kunta vastaa monimuotolukion kiinteistöstä ja sen ylläpidosta, vesi-, sähkö- ja verkkoliittymistä, tilojen kalustamisesta ja osasta irtaimistoa, laitteistoa, välineitä ja oppimateriaaleja.

Lisäksi Tyrnävän kunta vastaa opiskeluhuollon palveluista ja ruokailuista.

Oulu vastaa muusta irtaimistosta, välineistöstä ja materiaalista, opetuskuluista ja muista koulutuksen järjestämiseen liittyvistä kuluista.

Valtionosuus tulee Oulun kaupungille, jonka kaupunki käyttää täysimääräisesti Tyrnävän toimipisteen menojen kattamiseen.

Jos valtionosuudet eivät riitä, Oulun kaupunki laskuttaa suorat toimintakulut Tyrnävän kunnalta kertoimella 1,1 yleiskustannusten kattamiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Se ihmetttää, lukio toimi jo aikanaan miks sen toiminta oli noin pitkään seisoksissa. Juoru-ukkojen mukaan johtui vain siitä, kukaan ei ollut muistanut koko asiaa ja rahoitukset sun muut oli vaan jääneet hoitelematta.
Ihan hyvä, kuitenkin, että taas toimii, noin saavat pidettyä nuoria muutaman vuoden kauemmin kotikunnassa, ennenkuin lähtevät muualle opiskelemaan ja töihin. Koska jatko-opiskeluja, vielä kehnommin töitä löytyy sitten Tyrnävältä. Oisko välillä jonkin syytä muistaa työpaikkojen merkitys, ei kaikki voi pyöriä valtionavuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki oli ok Tyrnävän puolelts mutta joku byrokraatti opetushallituksessa löi kapuloita maalaisjärjen rattaisiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikkakin pieni kunta,mutta Tyrnävältä vahvaa tietoa,taitoa kansalaisille. Näin Suomi porskuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image