Oulu

Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja hen­ki­lös­tö­va­jaus kuormittavat – Oulun po­lii­si­lai­tok­sen työ­suo­je­lu­val­tuu­tet­tu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä

Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo poliisin rahoituksesta päättävien heräävän ongelmien korjaamiseen ennen kuin tilanne pahenee. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 27.2.2020 6:00 | Päivitetty 27.2.2020 6:11
Helge Murtovaara

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) syksyllä toteuttaman jäsenkysely ei kovin mairittelevaa kuvaa poliisin työstä ja tulevaisuuden näkymistä anna.

Jäsenistä 58 prosenttia kertoo työhyvinvoinnin heikentyneen. Jatkuva kiire ja henkilöstövajaus kuormittavat. Kenttäpoliiseista 70 prosenttia on kokenut fyysistä väkivaltaa työssään. Asiakkaat ovat aggressiivisempia ja tehtävät vaativampia.

Isoja eroja kaikkien poliisilaitosten vastauksissa verrattuna Oulun ja Lapin poliisilaitoksiin ei ole. Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen ei ole yllättynyt jäsenkyselyn tuloksista.

– Sisäilmaongelmat sekä niiden aiheuttama kuormitus on hyvin tiedossa. Yllättävää ei ole se, että resurssit eivät tällä hetkellä ole riittävät työn tekemiseen.

Yllättävää oli ehkä se, kuinka moni ajattelee alan vaihtamista. Vastaajista jatkuvasti tai toisinaan asiaa harkitsee yli 50 prosenttia. Väyrynen muistuttaa, että poliisin kouluttaminen kestää pitkään ja se on kallista, joten nämä ongelmat pitäisi saada ratkaistua, jotta tilanne ei entisestään pahene työntekijöiden siirtyessä pois organisaatiosta.

– Ikävää, että tilanne on päässyt näinkin pahaksi. Toivotaan poliisin rahoituksesta päättävien heräävän näkemään tämä tilanne ennen kuin se menee pahemmaksi. Ruotsissa tilanne on mennyt pahemmaksi.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton jäsenkyselykertoo työhyvinvoinnin heikentyneen. KUVA: Jouni Porsanger

Kun koulutus muuttui ammattikorkeakoulututkinnoksi, se luo entistä paremmat edellytykset, että töitä voi tehdä muuallakin.

Lue myös: "Näin, kun hän nosti pyssyn ylös ja painoi liipaisinta" – pohjoisen poliisia on ollut vastassa myös heittotähtiä, kynäpistooleja ja miekkoja, lue kuuden poliisin pysäyttävät kertomukset

Oulun ja Lapin poliisilaitosten alueen erityispiirre on huomattavasti pidemmät välimatkat. Ylä-Lapissa tehtäväpaikalle voi olla matkaa 300–400 kilometriä.

– Joku poliisi on kertonutkin, että kun lähdetään kiireelliselle hälytystehtävälle, pitää ensin syödä ja tankata auto. Voi olla, että polttoaine ei riitäkään enää takaisin, kun polttoaineenjakelupisteitäkään ei ole enää niin tiheässä kuin Etelä-Suomessa.

Pitkät välimatkat tuovat lisää haasteita osaamisellekin.

– Lapin läänin alueella ei pysty soittamaan toista partiota hoitamaan jotakin erityishommaa, vaan kaikki on tehtävä itse.

Poliisityön vaativuus, tehtäväsidonnaisuus ja tutkinnasta juttusidonnaisuus ovat jatkuvasti kasvaneet. Väyrysen mukaan asioiden hoitamiseen menee entistä enemmän aikaa, mutta henkilöstömäärä ei ole kasvanut. Se on pikemminkin vähentynyt. Poliisityössä täytyy tehdä erilaisia kirjauksia ja merkintöjä järjestelmiin. Oulussa ja Rovaniemellä sisätilaongelmat vaikuttavat asioiden hoitamiseen. Esimerkiksi poliisivankila on Haukiputaalla 25 kilometrin päässä.

– Henkilöstöltä on tullut viestiä, että työ kuormittaa, tehtäväsidonnaisuusajat pitenevät ja tukipartion saanti on hankalampaa. Sekin näkyy, että tehtäviä hoidetaan puhelimella, kun ei ole mahdollisuutta eikä aikaa lähteä hoitamaan tehtävää, Väyrynen harmittelee.

Monille auttaminen ja oikeuden puolustaminen on se syy, miksi poliisiksi on lähdetty.

– Samahan se on tutkinnassa. Asiakkaita ei pystytä palvelemaan sillä tasolla kuin haluttaisiin eikä asioita tutkimaan niin kuin ne pitäisi tutkia. Työn laadusta joudutaan tinkimään.

Kyselystä

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton jäsenkysely toteutettiin syksyllä 2019.

Kyselyyn vastaajia yhteensä 3 401. Kysely lähetettiin 9 975 jäsenelle eli vastausprosentti oli 34. Vastaajista miehiä oli 61 ja naisia 39 prosenttia.

Vastaajista 82 prosenttia työskentelee poliisin hallinnonalalla, 13 prosenttia oikeusministeriön hallinnonalalla, 2 prosenttia Hätäkeskuslaitoksessa, alle 1 prosentti Suojelupoliisissa ja 2 prosenttia muualla, esimerkiksi Maahanmuuttovirastossa.

Kyselyllä haluttiin selvittää jäsenistön kokemuksia työhyvinvoinnista ja toimintaympäristön murroksesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Sisäilmaongelmat ja sisätilaongelmat, onko kysymys molemmista vai vain jommasta kummasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö oikeasti keskittyä rikollisiin eikä tavallisiin rehellisiin kansalaisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehän voitais kouluttaa maahanmuuttajista poliiseja, jos suomipojat ei enää halua maan sisäistä rauhaa turvata. Luulisi siellä olevan innokkaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko aika purkaa sääntöjä ja valvottavaa eikä aina anella lisää? Jos vaikka korjattaisiin vähentämällä sääntöjä. Vähentää voisi pelkästään rahan keräämisestä ja keskittymällä oikean rikollisuuden vähentämiseen ja valvontaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi poliisit on kelkoilla hupiajeluilla joka ikinen aurinkoinen päivä? Sama koskee rajavartioita. Siellä ne valtion piikkiin ajelee paria kelkkailijaa puhalluttamassa muodon vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisien toiminta pitää painottaa aivan eritavalla kuin nyt. Nyt esimerkiksi jos muutama mummo osoittaa mieltään kuten hietasaaressa teki, oli Poliiseja monta autollista ja ilmeisen raskaasti varustautneita. Toisaalta kun ihmisiä vaara uhkaa ei Poliiseja saa paikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nopeasti väsyneet ja kyllästyneet vaihtoon. Saadaan tuoreita ja motivoituneita voimia työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panta jalkaan paatuneille rikollisille auttais selvittämään omaisuusrikoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos poliisi vaihteeksi vähentäisi pienten ylinopeuksien kyttäämistä teidän varsilla ja siirtäisi resursseja "oikeiden" rikosten torjuntaan ja tutkimiseen? Ai niin, sakkotulot on budjetoitu tietty määrä ja Nasse-setä (= valtiovarainministeri) suuttuu jos tavoite ei täyty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen näistä kommentoijista voisi mennä kokeilemaan poliisin, ensihoitajan tai vaikka hätäkeskuspäivystäjän työtä. Työmäärä on valtava ja on kiire, mutta virheitä ei saa tulla, on uhkailua ja väkivaltaa. Ihmisistä on tullut todella uusavuttomia ja viranomaiset joutuvat vääntämään rautalangasta selittääkseen miksei haava sormessa ole ambulanssin tehtävä tai viikko sitten tapahtunut varastettu pankkikortti hälytystehtävä poliisille. Työolosuhteisiin ei panosteta, työturvallisuus ja jaksaminen on vaakalaudalla..en ihmettele yhtään, että alanvaihtajia löytyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan sama kaikilla aloilla. Turha nostaa muutamia framille kun kaikki on ihan samassa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkaehtosopimus on suunniteltu säännöllistä virastotyöaikaa päivätyönä tekevien näkökulmasta ja on ihan järjetöntä miten sitä kankeasti väännetään raskasta ja vaativaa yötyötä tekeville. Nykyinen VES ei huomio järkevästi rankoista yövuoroista palautumista, koska sama päivätyön 3 viikon jaksotyöaika 116 h 15 minuuttia ei taivu 12 tunnin yövuoroihin niin että voisi elää ihmisarvoista elämää. Kateeksi käy säännöllistä 5-vuorotyötä tekeviä tehdastyöläisiä, joilla säännölliset vuorot ja riittävän pitkät vapaat aina yövuorojen jälkeen ja vuorokalenteri tiedossa vuodeksi eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kateeksi käy niitä useiden tuhansien eurojen vuosittaisia haittakorvauksia. Terveisin poliisin törkeän ylityöllistetty toimistorotta huonoimmalla mahdollisella palkkaluokalla ilman mitään haittakorvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tehtävien välimatkat lyhenee kun pitää ajaa sähköautolla. Kas kun polttomoottorit kielletään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vanhustyön hoitaja valittaa työssään resurssien puuttta, kiirettä ja kuormitusta, kielletään turha naureskelu toimistossa ja ajan viettäminen ruokalautasen ja kahvikupin ääressä. Annetaanko poliiseille samat ohjeet, vai lisätäänkö välittömästi uusia virkoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan nyt kertakaikkiaan niin, että ihmisillä, myös poliiseilla on ollut epärealistiset odotukset työstä.
Poliisit valittaa että työ on raskasta, paljon väkivaltatilanteita, hankalia asiakkaita. Eiköhän tuo juuri ole sitä poliisin työtä. Mitä kummaa he ovat odottaneet.
On myös aikaa ajella autolla kaverin kanssa, katsoa Kärppä peliä työporukalla , puhalluttaa tienposkessa jne.
Kannattaa vaihtaa ammattia, jos siltä tuntuu, esim hoitotyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image