Oulu

Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kau­pun­ki­lai­sil­ta kysytään toiveita ja his­to­ria­tie­toa

Kaupunginojalla eli Plaanaojalla on keskeinen merkitys Oulun kaupunkikuvassa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 24.4.2019 8:33 | Päivitetty 24.4.2019 15:50
Kaleva

Oulun Kaupunginojan varren käyttöä ja kehittämisideoita kartoittava sähköinen kysely aukaistiin keskiviikkona.

Kyselyn tavoitteena on selvittää Kaupunginojan eli Plaanaojan virkistyskäytölliset ominaisuudet, nykyiset arvot ja potentiaalit. Lisäksi kyselyssä kerätään käyttöön liittyvää historiatietoa kaupunkilaisilta sekä toiveita tulevaisuuteen liittyen.

Tieto on tärkeää, jotta Kaupunginojasta voitaisiin kehittää entistä viihtyisämpi ja toimivampi alue. 

Kyselyn toteuttaa Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut ja se on auki 12. toukokuuta saakka. 

Kaupunginojan varteen laaditaan virkistyskäyttöä tukevaa maisemasuunnitelmaa, jossa keskitytään Oulun keskustan ulkopuolella. 

Kaupunginoja haarautuu Oulujoesta Heikkilänsuvannon kohdalla, jatkuu kaupungin läpi ja laskee lopulta mereen. Kaupunginojan kokonaispituus on 11 kilometriä. Ojan varressa on rakennettuja viheralueita, asuinalueita, peltoja ja luonnontilaisia alueita. 

Oulun keskustan alueella Kaupunginojan varsi on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, mutta keskustan ulkopuolella Kaupunginojan viheralueet jäävät kuitenkin muiden viher- ja virkistysalueiden varjoon.

Kaupunginojan varren virkistyskäyttöä tukevassa suunnittelutyössä laaditaan maisemasuunnitelma, jonka avulla pyritään korostamaan alueen maisemallisia arvoja. Maisemasuunnitelman lähtökohdaksi laaditaan myös luonto- ja maisemaselvitys, jossa selvitetään alueen kasvillisuutta, eläimistöä sekä maisemallisia arvoja.

Lue myös: Plaanaoja, tuo Oulun oma Amazon ja kaikkien halveksima likaviemäri – virtaa pitkin meloessa maisema vaihtuu metsästä liikenteen pauhuun

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Laanaoja on nimenomaan se "oululainen juttu" johon liittyy monta eri tarinaa. Ne voisi koota omaan laanaojakoppiin tuohon keskustan puistoalueelle, jossa voisi myös kuvauttaa itsensä ojasta noukitun pyörän selässä kaljapullo kädessä. Eiköhän teekkarit sen järjestä vapuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, selkokielellä sanottuna otetaan lisää velkaa ja kipataan rahat laanaojaan. Lopuilla rahoilla patsaita virkamiehille. Patsaan paljastustilaisuuksiin varapuhemies Juho Eerola laulamaan rokkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vantaanjoen tapainen kaljakellunta Vapun aikaan, vois olla alkuerät ja siitä 10 viikonloppua karsintoja, finaali sit pariviikkoinen spektaali, ja taatusti ollaan mailman tietoisuudessa, kulttuurii jos mikä ja hinta kohillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että putkitetaan Plaanaoja maan sisään ja rakennetaan päälle vähintään 17 kerroksisia rakennuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pikauimala johonni kohtaa. vieree puhvetti ja purtavvaa. ja tietenni juotavvaa.
=D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululla tuntuu olevan varsin merkittäviä nähtävyyksiä, Plaanaoja ja Ruskotunturi.
Kannattaisi varautua turisti tulvaan ja rakentaa pikaisesti uutta hotellikapasiteettia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virtausta siihen pitää saada ja tämä onnistuu kun otetaan padot pois heikkilänkankaalta/Iinatista, kummassa ne nyt sijaitsevatkaan. Jo repaa vesi selkeytymään kun virtaus voimistuu ja lähtee ne lietteetkin pois. Tietenkin raivaustyätä olisi muutamalle työttömälle niin ei jouten oloksi heilläkään menisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen mielenkiinnolla seurannut Kaupunginojan ansiokasta kunnostustyötä, joissa ojan pohjakin on kivetty pitkälle Raksilan puolelle saakka. Työt ovat ilmeisesti nyt päättyneet ja toisin kuin olin kuvitellut, ne eivät ole parantaneet ojassa kulkevan veden laatua (vesi on yhtä ruskeaa kuin aikaisempinakin vuosina). ’Kirkasvetinen puro’ keskellä kaupunkia olisi huomattava viihtyvyystekijä ja sillä voisi olla myös matkailullista merkitystä Keski- ja Etelä-Euroopasta tuleville turisteille (tällaisia kuraojia heillä on omastakin takaa). Eikö veden kirkastamiseksi ole mitään tehtävissä? Tietääkseni Kaupunginojaan pumpataan vettä Oulujoesta. Jos vesi värjäytyy ojassa sen kulkiessa suoalueiden läpi, eikö voisi ajatella että joesta pumpattava lisävesi kuljetettaisiin putkessa Raksilaan (kunnostetun alueen itäpäähän). Tällöin jokivesi ainakin ’vaalentaisi’ veden väriä Kaupungin kohdalla vesien sekoitussuhteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mummielestä virtaamaa pitäs lisätä sekä jollai keinoi estää peltojen humukse kulukeutumine laaniskaa , yläjuoksulla varsinki vois perkata rantapenkerettä ettei kaikki lehet maadu pohojaa ku ei kunnollista / vapaata virtaamaa . niiltä osi ku ei pyörätie kule kylesä vois vaikka kuntopolu raivata kylykee . jottai levähys paikkojaki vois olla sielätäälä , miksei jopa nuotiopaikkaki , vois se kuntopolunki linkittää muihinki reitteihi lähistöllä ainaki kesäsi . ja lisäksi : pissikset ja niitte kaverit vois kylläki kusta vaikka housuu jos ei viinaa / olutta / siideriä kestä eikä muista käyvvä vessassa ravintolassa ku kotia hoipertelee , tyhyjät tölökit , pizzalaatikot yms. kuuluu roskii , ei laaniskaa , silläki keinoi tosta saatas puhtaampi . eipä muuta ku mukavaa kessää kaikille :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljon muuta tärkeämpää kehitettävää, kuin yksi rapaoja. Miettikää ensin, miten ne tärkeämmät asiat laitetaan kuntoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reunustaa kivetyksillä siistiä ja näköalasiltoja ja sininen iltavalaistus vedenrajaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oja pysyköön ojana, eiköhän oululla ole järkevämpiäkin kohteita mihin rahaa syytää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin ojaan uudistettua kalakantaa kylväkaloilla. Lahnaa ja tammukkaa. Miksei rapujakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa takavuosina keväällä katsoin, että paljon on ahventa yrittämässä yläjuoksulle, mutta torpataan typerällä 2m putouksella, joka on entisen vaakunan takana, juuri ennen merta. Miksi sellainen on yleensä aikanaan edes rakennettu, voisko ottaa mallia merikosken kalaportaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen just vois rakentaa minikokoinen "falling water" ulkokahvila lasilattioineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginojan ympäristössä olevat puistot ovat loistavia paikkoja käydä virtsaamassa, koska ne ovat kolkkoja eikä niissä viihdy kukaan.

Oikeastaan saa ollakin sellainen. Hyviä pissapaikkoja ei keskustassa montaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image