Oulu

"Mitä konkreettisia toimia hallitus aikoo tehdä?" Ou­lu­lai­se­dus­ta­ja Aittakummulta kirjallinen kysymys Oulun yliopiston ra­hoi­tus­va­jeen korjaamisesta

Pekka Aittakumpu (kesk.) on huolissaan Oulun yliopiston rahoituksesta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 20.9.2019 11:54
Heikki Uusitalo

Oululainen kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) jätti perjantaina 20. syyskuuta kirjallisen kysymyksen Oulun yliopiston perusrahoituksen korjaamisesta. 

– Mitä konkreettisia toimia hallitus aikoo tehdä, jotta Oulun yliopistoon saadaan lisää aloituspaikkoja ja jotta Oulun yliopiston perusrahoitukseen syntynyt vaje korjataan mahdollisimman pian? 

Aittakumpu toteaa lähettämässään mediatiedotteessa, että hallitus päätti budjettiesityksessään korottaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen perusrahoitusta 60 miljoonalla eurolla vuodesta 2020 alkaen. Tämän lisäksi yliopisto- ja ammattikorkeakouluindeksi palautetaan vuonna 2020, mikä lisää korkeakoulujen rahoitusta 67 miljoonalla eurolla. 

Aittakummun mukaan Oulun yliopiston perusrahoitus on pudonnut voimakkaasti muihin yliopistoihin verrattuna vuosina 2005-2017. 

– Oulun yliopiston merkitys Pohjois-Suomelle ja koko maalle on ollut erittäin merkittävä. Tämän turvaaminen myös tulevaisuudessa edellyttää, että Oulun yliopiston perusrahoitukseen syntynyt vaje korjataan, Aittakumpu sanoo. 

Hänen mukaansa yliopiston rahoitusvaje on johtanut siihen, että Pohjois-Suomen nuorille ei voida tarjota riittävästi koulutuspaikkoja. Yliopiston aloituspaikkojen riittämättömyys aiheuttaa alueellista epätasa-arvoa ja pakotettua muuttoliikettä etelään. 

Aittakumpu toteaa, että rahoitusvajeen vuoksi pohjoisen nuorilla on vähemmän mahdollisuuksia kuin muissa osissa maata. Hän myös huomauttaa, että Oulun yliopiston hakijamäärät ovat kasvaneet, ja samaan aikaan Pohjois-Suomessa koetaan monilla aloilla kipeää työvoimapulaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tästäkin päätöksestä näkyy että kepu on hallituksessa änettömänä jäsenenä , takaamassa vihervasemmiston ja sosialistien onnetonta politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille yliopistoon hakeville ei voida tarjota opiskelupaikkaa, kaikkien hakijoiden älykkyys ei riitä akateemisiin tutkintoihin johtaviin opintoihin. Lisäksi akateemisia työttömiä työnhakijoita on Suomessa tuhansia. Miksi kouluttaa lisää työttömiksi? Oulun yliopistossa on vuosikymmeniä ollut koulutusohjelmia, joista opiskelijoita on potkittu pihalle, yliopisto täytyy "siivota perusteellisesti".

Ammatillisiin oppilaitoksiin täytyy lisätä opiskelupaikkoja ja kehittää opinto-ohjelmia vastaamaan muuttuneita työmarkkinoiden tarpeita.

Aittakumpu on Sipilän tiellä edistämässä vääriä tavoitteita. Kannattaa kuunnella pääministeriä, hän edistää työllisyyden kohentumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki lypsää nyt uudelta hallitukselta rahaa, mutta ei tehnyt mitään estääkseen sipiilän kokoomushallituksen järjettömiä leikkauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne rahnat uppoaa siihen amkki ostokseen. Osaamisen taso on ollut syöksykierteessä pitkään. Kaiken maaliman koordinaattoreita vain palakataan lissää. Tekeminen ei amkki mallin mukaan enää kiioosta ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian(matkapuhelinteknologia) ja muut yritykset ovat syntyneet/kehittyneet Oulun yliopiston panostuksen avulla. Nyt pitää Aittakummun tavoin huolehtia yliopiston rahoitus järkevälle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopistoja ovat kaikki kansanedustajat puolustamassa, mutta ammatilliset opinahjot jäävät jatkuvasti paitsioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopisto tuottaa sen verran paljon työttömiä, että joutas puolet vähintäänkin karsia pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aittakumpu olisi voinut jo kysyä omalta puolueeltaan keskustalta Sipilän oikeistohallituksen toiminnasta mihin ihmeeseen hallitus pyrkii leikkaamalla yliopistojen rahoitukset toimintakelvottomiksi. Ammatillinen koulutus ehdittiin pilata kokonaan eikä kauaksi jääty yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kohdallakaan. Huonon hallituksen jäljiltä on paljon korjattavaa. Onneksi Rinteen hallitus panostaa satoja miljoonia euroja koulutukseen eli yrittää korjata edellisen hallituksen hölmöilyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos vaikka aluksi puolittaisivat professorien neljän ja puolen kuukauden kesälomat. Luennot loppuu huhtikuun lopussa ja jatkuu vasta syyskuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, päivällä opiskellaan kaksin jaloin, mutta iltaisin ja yöllä nelinkontin kotiin.
Luulisi, että Oulun yliopisto ottaa opiskelijoiksi ne parhaimmat yksilöt, mutta miksi pilata tämäkin maine?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noiden "kesälomien" aikana professorit ja monet muut tekevät tutkimustyötä, raportoivat tuloksistaan ja tekevät rahoitushakemuksia. Ei kannattaisi alkaa puolittelemaan, kun ei tiedä yhtään mistä puhuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:34
AC Oulun kausi päättyi tasapeliin – pettymysten kausi toi seitsemännen sijan
19:00
Mitä ihmettä tekee laitoslaulaja? Oululainen Kaisu Leinonen laulaa heleällä äänellään ja laulattaa vanhuksia laitoksissa sekä palvelukodeissa Tilaajille
19:00
Näin kajahtaa laitoslaulajan laulu Kaakkurin palvelukodissa
18:00
Kuinka Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu päätyi Kiiminkiin: Vasta tarina tekee esineestä erityisen Tilaajille
18:00
Toisen roska on toisen aarre Pohjois-Pohjanmaan museossa
17:39
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
188
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Jos haluamme pitää kotimaisen maataloustuotannon omavaraisena, tarvitsevat maanviljelijät maataloustukea. Maanviljelijöi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image