Oulu

Mitä ihmeen ni­mik­ko­la­je­ja?

Limingan kunnan nimikkokasvi on niittyleinikki.
Oulu 22.8.2009 0:00
Raisa Nevalainen
Kunnilla on erinäinen määrä nimikkolajeiksi nostamiaan kasveja ja eläimiä. Oulun seudun kymmenessä kunnassa näitä on valittu vaihtelevalla innokkuudella. Esimerkiksi Hailuodolla on seitsemän ja Oulunsalolla kuusi. Muhoksella vain yksi ja Tyrnävällä ei yhtään.

Kuntien kotisivuilla nimikkolajit eivät juuri komeile. Itse asiassa harvan kunnan sivuilta niistä löytää edes mainintaa, saati kuvaa.

Sitä, kuinka tuttuja nimikkokasvit tai -eläimet kuntalaisille ovat, voi vain arvailla - mutta soittokierros kuntiin osoittaa, ettei niistä kuntaorganisaatioissa hurjasti tiedetä.

Sitkeä kyseleminen kuitenkin paljastaa nimikkolajien takaa kiinnostavia tarinoita. Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta kertoo, että naakka nousi aikanaan ylivoimaiseksi nimikkolajisuosikiksi. "Se on jokapäiväinen näky kylällä tänäkin päivänä."

Muhoksen kunnasta Oulun seudun ympäristötoimeen siirtynyt nimikkolajivalinnan kanssa 13 vuotta sitten työskennellyt ympäristötarkastaja Hannu Salmi kumoaa mielikuvan naakasta vaatimattomana nimikkolajina.

"Naakka on Muhokselle ominainen ja leimaa antava, upea kulttuurilintu, joka viihtyy kauniissa maisemissa."

Paras tietämys Hailuodon kunnassa löytyy koulun Oulussa asuvalta biologian opettajalta Juha Markkolalta. "Tuttuja lajeja nuo kaikki ovat ja kyllä ne koulussakin käsitellään."

Hailuodon lajeissa on useampia heinäkasveja, esimerkiksi rantavehnä. Se on tärkeä hiekansitoja hiekkadyynirannoilla, joita on Markkolan mukaan ainakin kolmasosa Hailuodon rannoista.

Pienen hanhen kokoinen rauhoitettu ristisorsa on Hailuodon nimikkoeläimiä.

"Se on harvinainen pesimälintu Suomessa. Se pesi Hailuodossa ensimmäisen kerran vuonna 1964 ja tämä on sen vankinta pesimäaluetta Suomessa edelleen", Markkola kertoo.

Haukiputaan nimikkokasvin kilpukan taustalla on mielleyhtymä, joka johtaa paikkakunnan sahatoimintaan.

"Kun sahatavaraa pätkittiin, jämäpaloja sanottiin kilpukoiksi ja niistä on rakennettu aikanaan myös kilpukkataloja", Haukiputaan ympäristösihteeri Jussi Muilu kertoo.

Liminganlahden tunnuslintukin, nykyisin hyvin harvinainen kultasirkku on Limingan nimikkolajeja. Se pesi vielä 1990-luvulla Suomessa, mutta 2000-luvulla vakituinen kanta on hävinnyt. Alun perin kunnan nimikkokasviksi valittiin järviruoko, mutta kun naapurikunnassa Lumijoella rantaniittyjen maiseman muovaaja järviruoko oli valittu myös, vaihtui se Limingassa niittyleinikkiin.

Oulun kahdesta lajista lohi lienee tuttu, mutta mikä on hietapitkäpalko?

"Se on erittäin kaunis, runsaana Oulussa esiintyvä, erityisesti ratavarsien kasvi. Toisen maailmansodan aikana se yleistyi Saksan joukkojen huoltokeskusten kautta satamiin ja rautatieasemille", Oulun seudun ympäristötoimen johtaja Pekka Vuononvirta tietää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mikä kriteeri se syötävyys on? Siinä tapauksessa nimikkolajikandidaatit käy kyllä aika vähiin! Eiköhän se tarkoita eliölajia - siis kasvia tai eläintä - joka on alueelle tyypillinen, kuvaava tai sitten päinvastoin: alueella on lajin harvoja kasvupaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi on! Eikä me myöskään syödä kultasirkkuja eikä kärppiäkään. Norsia olen viimeksi syönyt muutamia kymmeniä vuosia sitten. Mikäli nimikkokasvin ehtona on syötävyys, töpsäväläiset voivat ottaa potun, niitä mekin syödään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehmätkään ei syö niittyleinikiä, se on oikeasri myrkkykukka lapsillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:38
Oulun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin 1870 hakijaa – hakemuksia tuli sadasta maasta
15:32
Oulun viestintäjohtajan virasta kilpailee enää kolme hakijaa – Päivi Laajala tekee päätöksensä helmikuussa
14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
69
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
55
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
54
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
37
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
33
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
26
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image