Oulu

Mistä uusi paikka Kalevan tai­de­ko­koel­mal­le?

Kalevan taidekokoelmassa on esimerkiksi Juho Mäkelän akvarellityö Oulun joulutori vuodelta 1923. KUVA: Raimo Ahonen
Oulu 5.1.2017 9:57 | Päivitetty 5.1.2017 10:54
Susanna Lähdesmäki, Esko Aho

Oulun kaupunki on ilmoittanut, ettei se voi ottaa hoitoonsa sille tarjottua pääosaa Kalevan suuresta taidekokoelmasta.  Vuoden lopussa valmistuvaan lehtitalon uuteen toimitaloon  Taka-Lyötyssä mahtuu vain satakunta taideteosta noin 800:sta.

– Haimme museo- ja tiedekeskus Luupin johdon kanssa yhteistä näkemystä kokoelman osan deponoinnista kaupungin tiloihin, mutta näin kaupunki on nyt päättänyt, kertoo taidekokoelman kohtaloa pohtinut Kalevan hallituksen jäsen Kalle Korkeakivi.

–  Jatkossa täytyy etsiä muita vaihtoehtoja, joita voivat olla esimerkiksi sairaalat ja muut julkiset tilat, joissa kokoelmaa ei tarvitsisi liikaa pilkkoa.

Deponointi tarkoittaa, että työt siirtyvät toisen tahon hoitoon, mutta omistusoikeus säilyy entisellään.


Maalausten, piirrosten ja grafiikan lisäksi kokoelmaan kuuluu myös veistoksia, valokuvia, tekstiilejä, lyijylasitöitä, keramiikkaa, uniikkihuonekaluja ja mitaleja. Kokoelmassa on paljon pohjoissuomalaista, mutta myös esimerkiksi virolaista taidetta.

Korkeakivi toivoo, että kokoelman teokset pysyisivät Oulun alueella, jotta mahdollisimman moni kaupungin asukas pääsisi niistä nauttimaan.

– Kalevan entisen kulttuuritoimituksen päällikön ja taidekokoelman asiantuntijan Kaisu Mikkolan sekä yhtiön johdon assistentin Sari Kipinän kanssa olemme työryhmänä miettineet, että deponoinnin jälkeen loput työt tarjottaisiin myyntiin yhtiön työntekijöille ja osakkaille.

– Ja jos sen jälkeenkin vielä jäisi teoksia, miksi emme järjestäisi lopuksi vaikka kaikille kaupunkilaisille avointa taidehuutokauppaa? Nämä ovat kuitenkin vain ideoita, päätökset asiasta tekee aikanaan Kaleva Oy:n hallitus.

Lue lisää 05.01.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuulemma Kremliin käyvät hakemassa pian kaikki Kalevan taideteokset. Niin, ja vielä lisäksi kaikki muutkin Suomessa olevat taidekokoelmat. Sieltä on tulossa monta junaa hakemaan kaikenlaista arvokasta Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häpeällistä! Museo ja tiedekeskus Lööpillä on noin 60 hengen porukka töissä. Kuinka paljon lisää tarvittaisiin, että voitaisiin huolehtia yhteisestä, paikallisesta kulttuuriperinnöstä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo toinen Oulun kaupungille tarjottu merkittävä taidekokoelma, jolle kaupungilla ei ole kykyä ja ymmärrystä järjestää kunnon tiloja. Matkailutulotkaan eivät näköjään kiinnosta. Ja tämä kaupunki haki Euroopan kultturipääkaupungin statusta! Mikä vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika häpeällistä, että Oulun kaupungin päättäjät - ilmeisestikin kaupungin kulttuuritoimi tai vastaava - ei halua järjestää Kalevan taidekokoelmalle sijoituspaikkaa. Asia ei ole kiinni siitä, etteikö paikkoja olisi, vaan kyse on viitsimisestä ja halusta. Kaupungilla on hallinnassaan lukuisia julkisia tiloja, joista aivan varmasti löytyy seinäpintaa ja vitriinien paikkoja riittävästi. Toki virkamiehet pääsevät paljon helpommalla, kun ei tarvitse vaivautua järjestelyihin. Samaan aikaan he kuitenkin koko ajan keskustelevat taiteilijoiden kanssa uusista teoksista uusiin, rakennettaviin tiloihin.

Rahaa ei myöskään kaupungilta puutu ja siitä oli hyvä esimerkki viime vuoden lopulta, jolloin oltiin valmiit panemaan käsittämättömät 130.000 € (!!!) valotaideteoksiin ja valoesityksiin, jotka olivat esillä kai muutaman viikon ajan. Keidenkähän taskuihin tuo rahamäärä meni? Missähän paikassa voisi käydä katsomassa niiden laskujen kopiot - julkista rahaahan se oli ja näin ollen kaikkien katsottavissa.

Kalevan entinen toimitusjohtaja Aaro Korkeakivi oli suuri taiteen ystävä ja taidekeräilijä. Kokoelmissa on paljon myös ihan suoraan Ouluun ja Oulun kehitymiseen liittyviä teoksia. Lisäksi Korkeakivi oli monella muullakin tavalla kehittämässä Oulua vuosikymmenien ajan. Olisi jo syytä ryhtyä kunnioittamaan vanhempaakin oululaista kulttuuria. Mennyt aika ja kaupungin historia saadaan näkymään vain täällä eläneiden ihmisten tekoja kunnioittamalla ja säilyttämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö niitä töitä voisi ripotella ympäri Kallioparkkia ja sen sisäänajoramppeja tuomaan iloa autoilijoille? Rumimmat merihenkiset työt lahjoitettaisiin vaikkapa Sarkkaan tikkatauluiksi? Art goes parkkiluola and the kapakka. Näin taide tavoittaisi laajat kansankerrokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä Arvo Tasa. Jospa Oulussa olisi ns. Taidehalli joka oli suunnitteilla mutta se kaatui. Syitä on monenlaisia. Oulun taidemuseo on pieni, mutta voisihan sitä jossain tilassa esittää esim. entinen kahvilan tila ns. vaihtuva näyttely. Vielä lisäksi että juttutupaan päästetään/annetaan julkaista ala-arvoisia viestejä. Enemmän asiallisuutta ja syvällisempää keskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla ois teille hyvä halli vuokrattavana. Se kävis vaikka taidehalliksi. Se on n. 5000ekk vuokra ja lisätilasta voidaan neuvotella. Tehän taiteen ystävät voitte kerätä rahat ja vuokrata sen. Toki esim business oulun sivuilta löytyy halleja ympäri oulua. Siitä se ei jää kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluhan jo menetti (tarjottiin Oulun taidemuseolle, tai mikä sen nimi nyt liekään) Kajaanista peräisin olleen arvokkaan taidekokoelman, joten kaipa tämäkin kokoelma saa mennä muualle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan, että Kalevan rakennuttaisi/hankkisi Ouluun oman Kalevan taidemuseon. Malliksi kävisi Tornion Aineen taidemuseo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisihan ne ripustaa Kalevan uuden toimitalon ulkopuolelle niin näyttäisi talo paljon komeammalta ja kun on noin paljon töitä niin riitäisi jopa viereisen suomen rumimman rakennuksen eli ruostetalon ulkopintaa koristamaan !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:59
Oikeuskansleri ei ryhdy jatkotoimiin kansliapäällikkö Sillanaukeen kantelukirjoitusten vuoksi – Sillanaukee: "Nimitysmuistiossa oli merkittäviä puutteita"
12:32
Tutkijat löysivät verestä 14 merkkiainetta, jotka voivat varoittaa lähestyvästä kuolemasta – "Ensiaskel kohti räätälöityä terveydenhuoltoa"
12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
11:27
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
11:08
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
71
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
59
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
51
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
41
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
39
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
29
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
24
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image