Oulu

Miksi OYS ei informoi saattajaa potilaan siirrosta? – Iäkäs saattaja sai odotusaulassa kolmelta yöllä soiton, kun potilas oli viety Oulunsaloon

Oys:sin päivystyksessä GALLUP sun muuta KUVA: Matti Räty
Oulu 5.2.2019 7:36
Kaleva

87-vuotias muistisairas mies vietiin joulukuussa illalla ambulanssilla OYSin yhteispäivystykseen. Häntä saattoi iäkäs vaimo, joka ohjattiin saattajien aulaan. Saattaja sinnitteli ilman mitään tietoa. Kunnes aamukolmelta tuli yllätyspuhelu Oulunsalosta: siellä kaivattiin miehen silmälaseja. Kävi ilmi, että mies oli siirretty OYSistä jo monta tuntia aikaisemmin.

Miksei saattajalle kerrottu asioiden etenemisestä OYSissä yhtään mitään, ensihoidon ja päivystyksen johtaja Matti Martikainen?

– Päivystys on hoitoaluetta. Aikaisemmin potilaat joutuivat olemaan käytävillä. Nyt kun on saatu seurantatilat, pystytään paremmin seuraamaan tilannetta. Se on aiheuttanut sen, että omaiset eivät enää pysty olemaan siinä määrin potilaiden luona. Muistisairailla, kehitysvammaisilla tai esimerkiksi lapsipotilailla toki omainen voi olla matkassa.

Kirjataanko saattajan tiedot edes ylös?

– Potilaan lähiomaisen tiedot ovat potilasasiakirjoissa. Yksittäiseen tapaukseen en osaa ottaa kantaa, mutta informaatio ei varmaan ole kulkenut henkilökunnan ja omaisen välillä.

Minkälainen ohjeistus teillä on?

– Ohjeistus on, että omaista informoidaan potilaan siirrosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (91)

Kiitos teille mummu ja pappa, kun jaksoitte hoitaa ja huolehtia lapsistamme yhdessä meidän vanhempien kanssa, olitte kultaakin arvokkaampia lapsillemme. Kuinka helppo heidän oli tulla luoksenne koulusta palattuaan, asuittehan ihan kodin vieressä. Kiitos, kun ei tarvinnut pitkiä hoitopäiviä päiväkodissa, te veitte ja haitte, kiitos kun opetitte lempeästi lapsillemme mikä on oikein ja mikä on väärin. Kiitos, kun ojensitte meitä vanhempia, jos emme huomannet mikä lapsella on hätänä. Te olitte viisaita ja tarkkasilmäisiä. Kiitos teille kaikesta avusta ja viisaudesta. Lapsemme ovat aikuisia nyt ja heillä on kaikki hyvin. Terveisiä teille sinne pilvien päälle. Rakkaudella miniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuossa laitoksessa mikään muukaan toimi, ei ainakaan päivystyksessä. Miksi sitten ilmoitusluontoisetasiat sitten? Potilaita kuolee päivystyksessä kiireen vuoksi hyvä kun ne saadaan omaisille ilmoitettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistisairas isäni joutui yhteispäivystykseen viime vuoden puolella, onneksi äitini oli kuriton ja aina omaisten odotustilan ovien avautuessa livahti takaisin isän turvaksi ja tätä kesti koko lähes koko yön. Inhimillisyyden nimissä muistisairaat, kehitysvammaiset ja lapset tarvitsevat saattajan, toivottavasti tämä toimii nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potilaiden kotiuttamisessa on ollut ongelmia vuosikymmenet.Ei selvitetä minkälaisiin oloihin potilas menee sairaalasta,onko kukaan vastassa kotona yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo se on sitten kumma että vielä tällä vuosituhannella ei tuollaisen potilaan saattaja pääse paikalle. Kuka on keksinyt nuo säännöt, yksityispuolella olen ollut monta kertaa läheiseni mukana tutkimus ja toimenpidehuoneessa, ovat ihan pyytäneet mukaan. Muutenkin iäkkäälle ihmiselle on hyvin hämmentävä ja ahdistava olo joutuessaan sairaalaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivystyksen johtajan asenne jo paljastaa, että tapahtunut ei ole lainkaan harvinaista. Myöskään muutosta parempaan ei ole näköpiirissä. Ovat nämä terveyspalvelujen johtajat varsin välinpitämättömiä ja kaivautuvat liian usein "yksittäiseen tapaukseen ei voida ottaa kantaa" asenteen taakse. Vaihtuuko palvelu inhimillisemmäksi vasta seuraavan sukupolven myötä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaapa tässä arvostellessanne, että päivystyksen hoitajalla voi yön aikana olla kymmeniä potilaita, eikä esim. potilaskuljettajaa ole käytössä eli osastoille viennitkin hoitaa sama hoitaja. Kun tulee se kolaripotilas tai aivoverenvuoto, siihen keskitytään aivan täysillä ja muut jäävät siksi aikaa vähemmälle. Ja suuri osa ajasta menee huonojen tietokoneohjelmien latailuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista kahdesta asiasta jotka kerroit alussa annan suuren arvostuksen työllesi.
Mutta kerroit, että suuri osa työajasta menee huonojen tietokoneohjelmien lataamiseen, sitä ei voi ymmärtää, asia pitää saada kuntoon heti.
Potilaan kuljetus vähemmän koulutusta saaneille, tietokone ohjelmat kuntoon.
Hyvää ja arvokasta työtä teette arvokkainta työtä mitä vain voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemusta on kuluneelta viikolta ja lähiomaiselle/saattajalle ilmoitus tuli seuraavana päivänä siirrosta, kun tarvittiin taas akuuttia apua. OYS voisi todella tarkistaa toimintatapansa, sillä luottamusta tai saati säästöjä nykyinen tapa ei tarjoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa siellä päivystyksessä, että ne vakavimmat tapaukset eivät ole siellä teidän kanssanne odottamassa. Siis ne, jotka taistelevat hengestään silläkin hetkellä. Odotusaulassa istuessa saa helposti sen kuvan, että kaikki päivystyksen asiakkaat ovat siinä omilla silmillä nähtävillä ja melko lailla hengissä. Silloin voi olla vaikea suhteuttaa sitä omaa vaivaa siihen kokonaiskuvaan, ja odottaminen tuntuu kohtuuttomalta.
Jos perheessä on mitään taloudellista mahdollisuutta viedä niitä iäkkäitä vanhuksia yksityiselle, niin tehkää se. Lääkärilasku, joka on vanhukselle liikaa, on kuitenkin usein maltillinen, jos sen voi jakaa lasten ja lastenlasten kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vanhuksen käyttää yksityisellä ja sieltä saa lähetteen terveyskeskuksen vuodeosastolle, niin vastaan on tullut sellainenkin asia ettei terveyskeskus ota kun lähete yksityiseltä. Näiden kanssa saa tapella joka asiasta ja kun panee kovasti hanttiin, niin sitten paikka heltiää. Toivottavasti näihin asioiden saadaan joku taho joka lopettaa nämä pelleilyt sairaiden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikamoinen murjaisu taas kerran kirjoittajalta, mielikuvitus lentää.
Turhaan valitetaan kaikesta.
Yksityiselle lääkärille pääsee heti ja samoin saa lähetteen jatkohoitoon, samalla tavalla toimii molemmat, kokemusta on 30 vuoden ajalta.
Yksityinen perusterveydenhuolto hoitaa nopeasti eteenpäin erikoissairaanhoitoon myös yliopistolliseen sairaalaan lähetteellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... lähete ESH:lle ja jälleen veronmaksajan maksaa todennäköisen turhan erikoissairaanhoidon käynnin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroin tapauksen jossa julkinen puoli ei ottanut tapausta vakavasti. Yksityiselle pääsi heti ja saatiin tarvittavat lääkkeet, tosin vanhus jos niin huonossa kunnossa ettei kotia voinut päästää. Kunnan vuodeosasto ei olisi ottanut vanhusta hoitoon koska oli käynyt yksityisellä ja saanut sieltä lähetteen kunnan vuodeosastolle. Ja ei näissä asioissa tarvita mielikuvitusta kuten sanot, ja nyt taas kerran kyse vanhuksesta joka tarvitsi SAATTAJAN hoitamaan asioita, menikö perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopettakaa itse valittamasta ne joilla ei ole omakohtaisia kokemuksia mistään asiasta. Olette itse joko työterveyshuollossa tai niin rikkaita, että on vara käydä yksityisellä. Oma isäni on muistisairas eikä näin ollen osaa itse hoitaa asioitaan, äitini on jo iäkäs joka tarvii AINA saattajan jos joutuu lääkärissä käymään. Mikään asia ei hoidu tuosta noin vaan ja vanhuksia pyöritellään jo niin paljon, että ovat ihan sekasin jos siellä ei ole kukaan pitämässä heidänpuoliaan. Omakohtaisia kokemuksia, äitini oli 11 tuntia kivuliaitten vatsakipujen takia päivystyksessä eikä siellä edes ymmärretty ottaa pissakoetta jossa olisi selvinnyt virtsatieinfektio joka oli päässyt jo munuaisiin. Hoito viivästyi kaksi päivää ja sinä aikana äitini joutui jo tiputukseen. Oli päivystyksessä jo sekava eikä olisi vessaan itse päässyt jos en mukana. Hoitajat kyllä kulkivat edes takasin, mutta kukaan ei käynyt edes vointia kysymyssä. Ja tämä tapahtui enne tätä omaisten pääsemättömyyttä mukaan. Omaiset menkää vaan mukaan vaikka kuinka tulisi esto, ties kuinka kauan vanhus saa yksin maata eikä kukaan välitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia olisi pitänyt hoitaa perusterveyden yksiköissä, kiireellinen päivystys on ihan väärä paikka.
Kuntaliitos vei kanta Oulusta terveyskeskukset Höyhtyällä, Keskustassa jne.
Kunnallinen perusterveydenhuolto takaisin, aikavarauksilla varustettuna, ettei akuutissa tarvitse päivää jonottaa oikeasti sairaana ja jononumerot loppuu aamupäivällä. Mistä sitten apua saa sitten päivystykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on perusterveyden huollon juttuja. 11 h + 2 päivää.
Joillakin ihmisillä on edelleen se käsitys, että kun ilmenee tarvetta lääkäriin, mennään aina päivystyksen.
Siinä on se suurin virhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PÄIVYSTYKSEEN mentiin sen takia koska oli viikonloppu eikä omalla paikkakunnalla ole viikonloppupäivystystä vaan se on nimenomaan OYSissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat niitä asiakkaita jotka pitäisi hoitaa vaikka omalääkärillä aikavarauksilla terveyskeskusten puolella.
Aikavararaukset lääkärille terveyskeskuksiin, ihan turhaan jonottamaan sairaanhoitajille, vaikka lääkärin kanssa asiaa.
Voi tule SOTE ja valinnan vapaus, niin pääsee lääkärin vastaanotolle aina heti kun on tarvetta, moni syöpä löydettäisiin ajoissa, nyt ei pääse aikavarauksilla kuin yksityiselle.
Yhteispäivystys on kiireellisiä tapauksia varten, nyt sinne tullaan valittamaan vaivoja, jotka pitäisi hoitaa ns akuutissa, jonne mahdotonta päästä asiantuntijalle eli lääkärille. Akuuttiin lääkäreitä lisää, hoitajia ei tarvita joka asiaan. Julkinen peusterveydenhoito ei toimi, kaikki kasaantuu päivystykseen ja erikoisairaanhoitoon, joka sitten kallis ja myöhässä usein potilaan kannalta.
Työterveys yksityisellä puolella pelasi ja pääsin ajoissa jatko tutkimuksiin ja vakava mm sairaus löytyi ajoissa ja leikkauksella saatiin pois kokonaan heti alussa. Muutenkin siellä sai ilmaista hyvää hoitoa ja kuntoutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää siltä, että muistisairaiden taakse mentävä tässäkin asiassa.
Miehellä muistisairaus, ei osaa sanoa, vaimo odottaa, vaimo ei uskaltanut tiedustella keneltäkään muistisairasta miestään, odottelee, kilttejä ovat ihmiset.
Muistisairaiden mukana saa olla omainen ohjeiden mukaisesti, kun kertoo tullessa.
Kun viedään yhteispäivystykseen muistisairas, kannattaa kertoa se että on potilaan mukana, koska hänen omaisella ei muisti ole kunnossa, tai kertoo, että odottaa aulassa, ilmoittakaa jos jotain tulee. Henkilökunta on toiminut mielestäni täysin oikein, sieltä turha etsiä syyllistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (91)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image