Oulu

"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiis­ta­ka­pu­la", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kau­pun­gin­val­tuus­tos­sa – ­Ly­seon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua

Oulun Lyseon lukio on kiireellisen remontin tarpeessa, mutta asiaa puidaan vielä loppusyksy. Valtuusto kuuli hankkeesta maanantaina, kaupunginhallitus käsittelee hankeselvityksen tiistaina ja valtuusto päättänee asiasta ennen joulua kaupungin budjetin yhteydessä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 11.11.2019 20:51 | Päivitetty 11.11.2019 20:58
Antti Ervasti

Oulun Lyseon lukiolle suunniteltu remontti saa monilta valtuutetuilta hyväksynnän. 15 miljoonan euron hinta hirvittää monia, ja jotkut haluaisivat vielä miettiä muuta kuin lukiokäyttöä.

Oulun Lyseon remontti kirvoitti kysymyksiä ja keskusteluja Oulun kaupunginvaltuustolle maanantaina. Asiaa esittelivät Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen lukiojohtaja Pekka Fredriksson ja Lyseon rehtori Mika Aalto.

Fredriksson taustoitti lukioiden oppilasmäärien ennusteilla tuleville vuosille. Sen mukaan vuoteen 2029 mennessä Oulussa tarvitaan 800 lukiopaikkaa.

– Tällä hetkellä resurssivaje on 400 lukiolaiselle, ja luvussa ovat mukana päätetty Raksilan lukio, johon Merikosken ja Pateniemen lukiot yhdistetään sekä oletus, että Lyseo peruskorjataan ja siellä jatkaa nykyinen määrä lukiolaisia. Jos Lyseon remonttia ei tehdä, tai sitä lykätään, se merkitsee 550 lukiolaisen lisävajetta eli yhteensä 950–1 000 paikkaa, Fredriksson sanoi.

Rehtori Aallon mukaan rakennusta ei ole koskaan peruskorjattu vaan tehty laajennuksia ja pienempiä remontteja. Jo vuonna 2012 todettiin hankeselvityksessä, että koulutilojen peruskorjauksella on kiire.

– Talo sinänsä on havaittu hyväksi opiskelijoiden keskuudessa ja toimivaksi nykytarkoituksiin. Ilmanvaihto ei riitä nykytarpeisiin. Tiiviysongelmia esiintyy, ja vesikattokin olisi uusimisen tarpeessa, sillä katto on vuotanut ja aiheuttanut pieniä vesivahinkoja tänäkin syksynä, Aalto kertoi.

Ongelmia on pyritty välttämään kierrättämällä oppilaita ja henkilökuntaa eri tiloissa.

Valtaosa asiasta puheenvuoron pitäneistä valtuutetuista piti rakennuksen remontoimista ja pitämistä koulukäytössä oikeana ratkaisuna. Poikkeaviakin näkemyksiä kuultiin.

Sinisten Anne Snellman ei hyväksy, että Lyseoon kohdistettaisiin tulevassa talousarviossa 15 miljoonaa euroa, varsinkin kun hinta tullee kasvamaan remonttihankkeen edetessä. Hänen mielestään ensin pitää päättää palveluverkosta ja miettiä lyseon jatkoa.

Perussuomalaisten Juha Vuorio kysyi, selvittäisiinkö Lyseon remontista halvemmalla, jos se vapautettaisiin lukiokäytöstä johonkin muuhun tarkoitukseen. Keskusteluissa on ollut esimerkiksi museo.

Fredrikssonin mukaan kysymykseen ei ole olemassa vastausta. Pitäisi perustaa hankeselvitys tutkimaan asiaa. Talousjohtaja Jukka Weisell uskoi, että museokäyttöön lyseorakennus ei sovellu.

Keskustan Eeva-Maria Parkkinen kysyi, miksi vaihtoehtoista käyttöä ei ole kartoitettu.

– Kansalaiset varmasti antaisivat ideoita. Siksi toivon, että hankeselvitys pantaisiin pystyyn. Emme voi tietää, kuinka hyviä ideoita sieltä voisikaan tulla, kymmeniä erilaisia ideoita, kun meidän mielikuvitus ei näköjään riitä muuhun kuin museoon, hän heitti.

Vihreiden Jenni Pitko kummasteli, että Lyseosta on syntynyt kiistakapula, sillä hänen mielestään muuta ratkaisua ei ole kuin jatkaa talon käyttöä lukiona ja huolehtia kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen säilyminen.

– Myös museovirasto on lausunnossaan ollut tosi painavasti nykyisen käytön kannalla. Mikä tahansa muu käyttö vaarantaisi rakennuksen tulevaisuuden. Kukaan ei ole esittänyt mitään korvaavaa käyttöä, vaan pitäisi kuulemma keksiä jotakin. Sehän vasta kalliiksi tulee, jos keksitään jotakin, hän totesi.

Lue myös: Pokkitörmällä on käyty koulua 188 vuotta ja kasvatettu myös presidenttejä – Kyösti Kalliota ei koulu kiinnostanut: "Hän joutui usein karsseriin, jonne pahimmat pojat pantiin miettimään tekojaan"

Juttua korjattiin remontin kustannusarvion osalta 11.11. kello 20.58.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (133)

Myykää gryndrereille niin saa monta miljoonaa. Remontti raha ja myynti risittömään sijoitukseen. Pääomatuloa yli 100 000/kk ja yli 20 milj tallessa. Sillä vuokraa isot uudet tilat. Lisää työpaikkoja rakentamiseen. Asuntoja hienolle paikalle. Hyvä tilat oppilaille. Säästyy rahat. 10 vuoden päästä remontti kohde olisi taas: liian pieni, liian iso, väärässä paikassa, homeessa tai uuden korjauksen tarpeessa - jos vanhat merkit pitävät paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu vanha koulukaupunki ja kulttuuripääkaupungiksi haaveileva! Pitäisi olla sydäntä ja historian tuntemusta, jotta puolustettaisiin vielä jotain vanhaa, arvokasta ja toimivaa oululaista perinnettä. Lyseo kuuluu kirkon ja hallintorakennusten piiriin, joka ilmentää Oulussa pienemmässä mittakaavassa samaa sivistyksen, valtiovallan ja kirkon yhteyttä, joka on suuremmassa mittakaavassa on Helsingissä arkkitehti Engelin suunnitelmien mukaan rakennettu. Pitäisikö meidän tämäkin Oulussa hävittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos arvaa, että uudisoululaiset vastustavat lyseota ja varsinaiset oululaiset kannattavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululaisia lienevät kuitenkin kaikki. Hyviä argumentteja on puolesta ja vastaan, eli turha tällaista vastakkainasettelua luoda.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä valitettavasti tuota vastakkain asettelua näyttää olevan uudisoululaisten ja varsinaisten oululaisten välillä.
Koko kuntaliitos oli huono kaikkien kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se on. Joillakin uusoululaisilla valtuutetuilla lukioverkko tuntuu olevan ainoa asia, mikä on mielessä. Kokemusta ja pätevyyttä on korkeintaan luokanopettajan koulutuksen verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni metsään. Miksi tämmöinen vastakkainasettelu pitää tehdä tuulesta temmaten? Olen "varsinainen" oululainen ja kannatan järjen käyttöä myös Lyseon kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa vanhaa Oulua ja koko kortteli suojelun arvoinen. Tytär tuli Lapin puolelta lukioon tänne, opetus huippuluokkaa ja tilat myös.
Ei kai kansa taas kaipaa ilmaista syömärahaa jaettavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilat on 1830-luvulta. Huippuluokan opetusta voi jatkaa myös muualla. Rakennus on jo suojeltu, ja sille varmasti löytyy sopivampaa käyttöä kuin tämä nykyinen lukiokäyttö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs valtuutettu ei näytä olevan selvillä siitä, mitä hankeselvitys tarkoittaa. Hankeselvitys ei tarkoita uusien vaihtoehtojen kartoittamista. Se tarkoittaa tietyn, määrätyn kohteen remontin tai rakennuksen suunnittelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän voisi laittaa erään rotuvaarin lauseen.. ei seinät opeta.. mutta kun kyseessä koulu jota han itse on käynyt niin säästetään seinät vaikka siitä tulisi kalliimpaa neliöhintaa kuin sairaalan neliöistä.. No kokoomus ja sen edustajat saivat raksilaan lukion johon ajetaan kaukaakin.. ja karsittua muut koulut jotka ei kuuluneet kokoomuslaisten "keskustaan".. ja Kepu sai Oulunsalon varhaiskasvatus laitoksen niin luulisi että tämäkin on vain nuijan heilautus valtuustossa. Pj vielä ärähtää kokouksen aikana niin kaikki edustajat pelkäävät sen jälkeen.
Mutta jos muuta käyttöä etsitään niin Arina pilasi tämän kehityksen tarkoituksellisesti kun aloitti radissonin remontin.. nimittäin Kokoomus odotti lyseon rakennuksen kaavamuutosta ja hotellin käyttöä.. kokoomuksen jarrukenttä ei toiminut arinan hallituksessa. jarrukentän ideana oli hidastaa remonttia radissonissa jotta kaavamuutos olisi saatu aikaan....
Siinä hiukan taustaa pöytäkirjojen takaa.. Kokoomuksen agentteina toimivat yllätys yllätys rättikauppias itse.. muut ovat turisteja siinä poruhkassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on ns. kulissien takaisesta pelistä johon "kepakoitsija", alamaailman rahaston jäsen, sekä vapaamuurari;
Ilpo Sulkala pystyisi varmasti vastaamaan.
Voi olla, että valtuustopohjainen rikos, mikä liene tämänkin ajanpeluun takana lymyää, on vielä sen verran kesken, että Ilpokin on sanaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pähkäily ei auta mitään. Lyseo remonttiin ja sillä siisti. Oulu on koulukaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokraattisen järjestelmään kuuluu, että asioista käydään debattia. Tällaiset 'pulinat pois'-heitot eivät johda mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesari kirjoitti osuvasti tämänpäiväisennä pääkirjoituksessaan, joka koski Kanttilan säilyttämistä Kuopiossa mutta sopii kuin naulan kantaan myös Ouluun:

”Kunta ei ole vain palveluja tuottava koneisto, vaan se on ihmisten paikallinen yhteisö, jolla on aina oma historiansa.
Kotiseudun historia on osa ihmisten identiteettiä, jota ei voi korvata konsulteilta ostettavilla mainoskampanjoilla. Ihmisten ja sukujen tarinat kytkeytyvät paikkoihin ja rakennuksiin, joista muodostuu merkityksellisyyden kerrostumia ja kokemuksia.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyseon oppilaat saa helposti sijoiutettua ympäristökuntien kouluihin ja nämä vanhat tilat voidaan vaikka muumioida, niin ei pienet kosteus ja home ongelmat haittaa, pikemminkin kuuluvat asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (133)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
16
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
8
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image