Oulu

Mikko Kinnunen luuli perehtyvänsä op­po­si­tio­työ­hön, mutta päätyikin hal­li­tus­neu­vot­te­lui­hin – tärkein unelma eduskuntatyön osalta on jo toteutunut

Mikko Kinnunen haluaa tuoda somessa esiin, ettei kansanedustajan arki ole pelkkää riitelyä. –Totta kai asioista ollaan eri mieltä, mutta kun keskustellaan, voi omakin kuva asiasta laajentua. Kompromissi voi olla parempi kuin yhden kanta. KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen
Oulu 5.8.2019 6:12
Maiju Ylipiessa

Kalevan juttusarjassa haastatellaan ensikertalaisia Oulun vaalipiirin kansanedustajia.

Entinen rehtori Mikko Kinnunen kokee olevansa ennen kaikkea koulutuspoliitikko. Oppivelvollisuuden pidentämiseen hän suhtautuu varauksella.

Mikko Kinnunen vastaa puhelimeen maatilalta Etelä-Viron Vastseliinasta. Perheen pitkäaikaisessa kesäpaikassa hän pääsee irti työstään kuopsuttamalla hedelmäpuutarhaa.

Työ tosin on vastikään vaihtunut Reisjärven kristillisen opiston rehtorista kansanedustajaksi. Irtautuminen vanhasta työstä onkin ollut keskustan tuoreelle kansanedustajalle iso osa kesää.

– Rehtorin työ on ollut minulle mieluinen ja rakas, suorastaan elämäntapa, Kinnunen kertoo.

Työllisyyden nosto kaipaa lisää konkreettisia keinoja

Huhtikuun vaali-iltana Kinnusen tunnelmat olivat kaksijakoiset: hänestä tuli ensi kertaa kansanedustaja, mutta oma puolue koki samalla kirvelevän tappion.

Se, että keskusta päätyi lopulta hallitukseen, oli Kinnuselle yllätys. Hän kuvitteli perehtyvänsä oppositiotyöhön, mutta löysikin itsensä hallitusneuvotteluista säätytalolta. Kinnunen kokee hallitusneuvottelujen todella hitsanneen eduskuntaryhmää yhteen.

– Meidän uusienkin osaaminen haluttiin ottaa käyttöön, Kinnunen kiittelee.

Kinnunen kertoo päätyneensä itse kannattamaan hallitukseen menoa, kun keskustan kynnyskysymykset saatiin läpi, oleellisimpina niistä 75 prosentin työllisyysaste ja julkisen talouden tasapainottaminen vuoteen 2023 mennessä.

– Vaativia tavoitteita ne tietenkin ovat, eikä konkreettisia keinoja ole vielä riittävästi kirjattuna. Aloittavien ja pienten yritysten tukeminen on ensisijaista, koska juuri niihin syntyy työpaikkoja ympäri Suomea, Kinnunen sanoo.

Jatkuva oppiminen tärkeää

KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Tärkein unelma eduskuntatyön osalta toteutui jo, kun Kinnunen sai paikan toivomastaan sivistysvaliokunnasta.

– Koen kyllä olevani koulutuspoliitikko. Toisaalta haluan olla myös alueeni ihmisten asialla, ja perheiden, vammaisten ja vanhusten asiat ovat myös läheisiä. Haluan toimia kaikessa kristillisten arvojen pohjalta, Kinnunen sanoo.

Koulutuksen osalta Kinnunen on tyytyväinen erityisesti hallitusohjelman kirjaukseen koulutuksen tiekartasta ja jatkuvasta oppimisesta.

– On tärkeää, että koulutusjärjestelmää katsotaan kokonaisuutena ja oppimispolkuina: millaisia vahvuuksia ihmiset tarvitsevat päästäkseen eteenpäin, Kinnunen kuvailee.

Oppivelvollisuuden pidentämiseen hän myöntää suhtautuneensa varauksella sen hinnan vuoksi.

– Se, että kaikki pidetään mukana, on erinomainen ajatus. Aika näyttää, onko siihen koko laajuudessaan varaa, Kinnunen muotoilee.

Kohti puheenjohtajavaalia ja budjettikeskustelua

Keskustalla on takanaan historiallinen vaalitappio ja yllättävä lähtö hallitukseen sekä edessään puheenjohtajavaali. Mitä Kinnunen ajattelee puolueensa tilasta nyt?

Kannattajilla ainakin on eri näkemyksiä siitä, kannattiko hallitukseen lähteä, Kinnunen myöntää. Puheenjohtajakampanjan aikana hän toivoo puolueen sisällä laajaa keskustelua niin yleisesti arvoista kuin maatalouden tilanteesta ja ympäristöasioista.

Syksyä Kinnunen odottaa innolla. Budjettikeskustelussa tärkeiksi teemoiksi nousevat ainakin maa- ja metsätalous, hän ennakoi.

Yhden arki-illan viikossa Kinnunen aikoo yrittää pitää eduskuntatyöstä vapaana.

– Tahti on tiivis, mutta työhönhän sinne on tultu.

Mikko Kinnunen

Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Syntynyt vuonna 1967 Merijärvellä. Asuu Reisjärvellä ja Helsingissä.

Sivistysvaliokunnan ja perustuslakivaliokunnan jäsen sekä tulevaisuusvaliokunnan varajäsen.

Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen.

Reisjärven kunnanhallituksen ja valtuuston, Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston sekä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän valtuuston jäsen.

Koulutukseltaan teologian maisteri ja erityisopettaja.

Reisjärven kristillisen opiston rehtori vuodesta 1996 vuoteen 2019.

Perheeseen kuuluvat vaimo ja seitsemän lasta, joista kaksi asuu vielä kotona.

Harrastaa puutarhanhoitoa, luonnossa liikkumista ja kirjoittamista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Miten ex-rehtori voi suhtautua varauksellisesti oppivelvollisuusiän nostoon kustannussyistä? Teologi vielä? Luterilaista nöyryyttämistä ja oman edun tavoittelua. Opettajien täytyy tarkistaa, palkkaus tulospalkkaukseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai voi suhtautua varauksellisesti. Ei raha pelkästään riitä kasvatuksessa, vaan kyllä se lähtee aina henkilöstä itsestään ja sen jälkeen tulee kysymykseen olosuhteet. Tämähän on aivan selvä!

Mitä tulee luterilaiseen nöyryyteen, on siinä paljon hyviäkin asioita, eikä vain negatiivista. Kuinka moni suurmiehistä ja naisista ovat olleet nokka ylöspäin? Kyllä he ovat tehneet rajusti töitä ja jalostaneet omia lahjojaan hyvinkin nöyrästi. Tarvinneeko tässä luetella esimerkkejä? Oppivelvollisuuden nosto ei pelkästään tuo mitään hyvää. Nytkin Suomessa ovat erittäin hyvät opiskelumahdollisuudet aivan missä vain ja millä alalla tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset kepulaiset mikkokinnuset ovat onneksi katoava luonnonvara. Toivotaan että tämä Rinteen höttöhallitus kaatuu pikimmiten ja uusissa vaaleissa kepun kannatus jää alle viiteen prosenttiin. Semmoinen on agraaripuolueelle sopiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En oikein pysty hahmottamaan mikä keskustapuolue nykyisin on. Niin hajanaiselta heidän toimintansa näyttää. Väistämättä tulee mieleen, että tuollaista puoluetta ei enään tarvittaisi. Selkeyttä asiaan ei tuonut Kinnusen haastattelukaan. Toiveiden tynnyri vaikuttaa hänelläkin olevan, mutta konkreettisia ratkaisuja ei ole. Niitä pitää olla mikäli asioita saadaan hoidettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP:llä on sosiaalipuoli, kokoomuksella yritykset, persuilla suomalaisuus, kristillisillä kristilliset arvot, vihreillä luonto, Rkp:llä ruotsin kieli, vasemmistolla..no se on vähän samassa asemassa kuin keskustapuolue..eli tuuliviiri ja tilanteen mukaan agendaansa muuttava populaatio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin, sillä on jo kulunut riittävän pitkä aika edellisestä möhlingistä ja tempaista joku näyttävä juttu, vaikkapa ilmoitus loikata vihreisiin ja osallistua Pride-marssille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustaa ei enää erota vihervasemmistosta. Kyllä keskusta oli ennen rehti ja reilu puolue, ajoi ihan tavallisen työntekijän asioita. Nyt asiat ovat muuttuneet ja samalla ainakin minä mietin kumpaa isoista oppositiopuolueista seuraavissa vaaleissa äänestäisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kinnusella on substanssiosaamista työn kautta parinkymmenen vuoden ajalta. Menestystä valtakunnan asioiden hoitoon hänelle!

Turhan paljon on meillä nuoria kansanedustajia, joilla ei ole käsitystä muusta työelämästä kuin oman hännän nostamisesta politiikan pyörteissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon työllisyystavoitteeseen. Miten ajatteli Mikko puuttua seuravaan: yritys x kaipaa työntekijöitä. Sopivia ja päteviä hakijoita on te-toimiston asiakkaana ( että on oikeutettu ansiopäivärahaan, ollut joskus töissä mutta yt:t). Yrityksen x rekrytoija ei palkkaa te-toimiston asiakasta koska hänessä on joku vika. Edelliset hallitukset päätti asian niin, että hakija saa keppiä kun ei mennyt töihin. Miet Mikko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keppiä kuuluukin antaa ja kovasti! Miksi ei hakeudu muualle töihin, joten esimerkki on vajavainen. Miten se on mahdollista, että vain tiettyjen harvojen ihmisten kohdalle on tämä työttömyys kasautunut? Maailma on avoinna, menkää töihin hyvät ihmiset. Jos työtä ei ole Oulun alueella, onhan sitä koko pohjois-kalotissa ja etelässä sekä ulkomailla. Sinne vain hommiin, niin asiat järjestyvät ja elämä avartuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli työtöntä kurittamalla työnantajat muuttavat asenteeen työttömiin. Just just.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli jos sinulla on asunto ja perhe sekä työ paikkakunnssa x, tulee sitten yt:t ja jäät työttömäksi. Haet ansionsidonnaista päivärahaa eli te-toimiston asiakkaaksi. Sitten paikkakunnallasi tulee vastaavaa työtä tarjolle ja työnantaja ei ota sinua töihin koska sinussa on jolu vika kun olet työtön. Sinulle siis voidaan antaa keppiä ja vähentää päivärahaa kun et mennyt töihin. Muista kun sattuu omalle kohdalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö, höpö! Mikä vika? Nytkö tarkoituksella halutaan käyttää sana "vika", kun ei ole yrittäjällä enää tarjota töitä. Jos sinulla on perhe ja asunto, sitä suuremmalla syyllä sinun tulee hakeutua töihin muualle kuin Oulun alueelle, jos sinulla ei täällä sitä todella ole. Näin ovat tehneet ja tekevät kaikki muut. Miksi sinä et tekisi näin? Turhaa voivottelua tämä esimerkki. Ite olen liikkunut työn perässä seitsemän kertaa Suomessa perheeni kanssa ja osan olen ollut myös ulkomailla. Neljä kertaa olen myynyt asunnon, eikä se niin kauheaa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan hallitusvastuu on ok. Keskustassa on vahvaa osaamista, vastuunkantoa ja järkevää realismia talouden suhteen. Niitä on hyvä tarjota hallituskumppaneille ohjenuoraksi. Rakentavalla yhteistyöllä tämäkin hallitus menestyy. Juuri siitä Mikko Kinnunen kertoi haastattelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä ovat Kinnusen "kristilliset arvot"? On nimittäin niin, että niitä on aika monenlaisia tänä päivänä, mutta mitkä ovat Kinnusen? Kehuja oli vain puolueen suuntaan, mutta arvopohja jäi köyhäksi tässä jutussa, joka juuri tänä päivänä olisi tärkeä. Onko entinen kristillisen kansanopiston rehtori konservatiivinen, vai liberaali? On nimittäin niin, että kepu menettää koko ajan äänestäjiä juuri ns. konservatiivisten arvojen kannattajissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja poismuuttovauhtia entisestään lisää "kaikkoset ja kulmunit. Molemmat libilaareja!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin paljon samaa mieltä! Keskusta yrittää nyt olla jonkinlainen liberaali ja moderni, mutta pissii samalla omille kintuille ja kovasti. Keskusta voisi katsoa ympärille ja todeta, että minkälaisilla arvoilla tänä päivänä saadaan suurimman puolueen kannatusluvut. Onko kykyä tähän? Luulenpa, että ei ole, mutta jokainen valitsee linjansa ja kannattajansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image