Oulu

Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat kes­kus­ta­lai­ses­sa kesäillassa – Sipilä: "Maa­il­man­kir­jat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"

Juha Sipilä, Tapani Tölli ja Seppo Kääriäinen pohtivat kukin maailman muuttuneen viime vuosina nopeasti. He ajattelevat mielikuvien merkityksen kasvaneen ja populismin nousseen huolestuttavan paljon. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 17.8.2019 22:25
Eevi Heikkinen
Tapani Tölli kertoo jääneensä eläkkeelle hyvillä mielin: aikansa kutakin. KUVA: Jukka Leinonen

– Kohokohtia on montakin. Viimeinen nelivuotiskausi oli työläin tai raskain, kuvailee 16-vuotisen eduskuntauransa huhtikuussa päättänyt Tapani Tölli Tyrnävän kotiseutumuseon pihamaalla hänen uransa kunniaksi juotujen kakkukahvien jälkeen.

Hän kertoo jäävänsä eläkkeelle mielellään, päätös siitä oli ollut selvä pidemmän aikaa. Päällimmäisenä on helpotuksen tunne. Hän toteaa edellisessä tehtävässään eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana pitäneen kiirettä. Myös maailma tuntuu muuttuneen muutamassa vuodessa.

– Mielikuvat ylittävät faktat aivan liian usein, hän summaa, ja lisää asioiden hoitamisen politiikassa ikään kuin pinnallistuneen.

Ilmassa on raskaan rupeaman jälkeen silti haikeutta. Taakse jää työyhteisö, josta löytyi puoluerajat ylittäviä ystävyyksiä. Erilaisuuden ymmärtäminen ja yhteistyö ovat Töllin ajatuksissa tärkeimpiä eduskuntatyön anteja.

– Erilaisten ihmisten kanssa pitää osata toimia yhdessä. Toista pitää kuunnella ja toisen täytyy pystyä luottamaan.

Kahvittelun jälkeen väkeä valuu kohti maatalouskonemuseota, jossa varsinainen keskustalaisen kesäillan ohjelma on alkamaisillaan.

Entinen pääministeri Juha Sipilä ja yli kolmekymmenvuotisen kansanedustajauransa päättänyt Seppo Kääriäinen odottavat illan esityksiä ja puheita katsomon eturivissä. Kulunutta kesää sivutaan: Sipilä on viettänyt omien sanojensa mukaan rehellisen kuukauden kesäloman ja Kääriäinen on aloittanut eläkkeensä muun muassa taimikonraivauksella, remontointitöillä ja kirjoittamisella.

Huomion vie silti nopeasti vakavammat aiheet. Tulevan syksyn poliittisista haasteista kysyttäessä keskustelu vie varsin laajoihin teemoihin.

– Politiikka on muuttunut. Olen huolestunut maailman tilanteesta, joka heijastuu Suomeen, Kääriäinen toteaa.

– Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten, Sipilä vahvistaa ja mainitsee muun muassa populismin nousun Yhdysvalloissa ja eri puolilla Eurooppaa.

Vuoden eduskunnassa työskennellyt Hanna-Leena Mattila katsoo tulevaa nelivuotiskautta toiveikkaasti.

– Ehkä saamme tehdä keskustalaisempaa ja ihmisläheisempää politiikkaa, kun talous on nyt saatu kuntoon.

Maakuntalaulu kajahtaa kesäillan ohjelmassa komeasti heti kärkeen, jonka jälkeen kirkasääniset nuoret esittävät kaihoisia kappaleita pianosäestyksellä.

Keskustalaisen kesäillan ohjelma pidettiin Tyrnävän kotiseutumuseon maatalouskonemuseossa. KUVA: Jukka Leinonen

Katsomo on täyttynyt, kun entinen pääministeri aloittaa puheensa, jossa nousee esiin jälleen illan aiemmista keskusteluista tuttu huoli politiikan muutoksesta mielikuvineen ja vahvistuvine ääripäineen.

– Äärikeskustalaisen on vaikea olla kummassakaan ääripäässä, Sipilä muotoilee ja ottaa esimerkiksi ympäristökeskustelun: keskustalainen on maltillinen "järkivihreä".

Ulkona viritellään grillikojua. Viimeisenä ohjelmanumerona luvassa on makkaratarjoilu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Sipilä jatkakoot poliitikan kärjessä. Ei ol3 perinteinen takinkääntäjä kepulainen. On suora ja rehti ainoita kunnon kepulaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan on kuin senioritalon illanvietto. Yksi alle 60-vuotias, tuo pikkunen tullu mummonsa kanssa syömään makkaraa.
Kepulle antasin ohjeen että teidän on luovuttava Kekkosen ja Alkion ajoista ja kannattajat löydettävä 18-40-vuotiaista jotka tietää missä nykyään mennään. Jos ette noita löydä niin sulkekaa koko putiikki, kyllä nuo ikäluokat osaavat muihin puolueisiin. Persuihin meni kymmeniä tuhansia äänestäjiä ja tulos näkyy Eduskunnan penkeillä.
Ei voi enempi paikalleen jumittunutta puoluetta ja ennen kaikkea imagoa löytyä kuin Kepu.
Uusi nuorempi johto. Uudet teesit. Uusi ilme ja imago. Nuo tupailtamat ja makkaranpaistot ei kovin kiinnostavalta näytä eikä Edelmann tilannetta juuri paranna. Eikös teille sopisi paremmin nimensäkin puolesta Lauri Tähkä. Siihen vielä Vesala.
Mukavia eläkepäiviä Töllille, asiallinen ja asiantunteva mies. Piti vielä nähdä Kepun romahdus, sitä ei olisi tarvinnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kyllä Töllilläkin oli aikaa laittaa lapsiperheiden asioita kuntoon.Miten kävi.20 v.ajettiin järjestelmää alas.Piti Aittakummun ja Kulmunin tulla ja laittaa lapsiperheiden asioita parempaan suuntaan.TÖLLI POIS KESKELTÄ MÄKEÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, ei kepu saanut Lipposen hallituksen poistamaa lapsivähennystä takaisin, jonka hän teki "raamattuvyöhykkettä" silmällä pitäen aikanaan ja, joka oli todella hyvä vähennys ja olisi vieläkin suurperheille. No, Kulmuni ja Aittakumpu eivät ole vielä saaneet mitään aikaan muuta kuin puheissa. Katsotaan rauhassa, että mitä tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kukaan niin Sipilä on äärikeskustalainen ja äärioikeistosta,sitä politiikkaa hän harrasti koko Pääministeri kauden ajan.
Tärkeintä oli köyhempien ja vähävaraisten kurittaminen.
Ei koskaan enää takaisin mihinkään päättäviin elimiin.
Vei keskustan pohjamutiin ja vielä Hallitukseen SDP:n kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja nytkö sen köyhän ja vähävarasen elämä paranee tuskinpa sieltä on tulossa kauhea lama koko euroopan alueelle että rinnekin joutuu kurittaan sitä köyhää ja vähävarasta ja vielä kovasti.tiiän jo nyt että tämä hallitus hajoo vielä tämän vuoden aikana ei tarvitse kun ilmottaa vasemmiston edustajille tehkää lista mitä ajetaan alas ja kunnille vapautus yksityistää kaikki mahollinen ja se tulee väkisellä eteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalainen "järkivihreys" on törkeää ääripäävouhotusta, joka tappaa Suomesta lopunkin luonnon ja ihmistenkin elämisen mahdollisuudet. Niiden uskomaton röyhkeys on vertaansa vailla kun vesittävät ilmastopäätöksiä ja ympäristönsuojelun rahoitusta. Keskusta on murskannut ympäristöhallinnon toimimattomaksi ja vielä paapoo turvealaa, joka on tämän maan pahimpia päästölähteitä. Keskusta suojelee metsäjättien voitontavoittelua ja ajaa koko Suomen parturointia sileäksi. Oikeaa metsää, jossa lajit voisivat elää, on enää vähän, suurin osa on keskustalaisten jäljiltä yksilajista puupeltoa ja senkin ne aikovat poistaa. Uhanalaisten lajien määrä on yhä suurempi! Se tarkoittaa että yhä useampi laji on oikeasti vaarassa kadota Suomen luonnosta! Keskusta valehtelee, että suomalainen liha olisi ilmastoteko. Ei ole, minkään maan liha ei ole ilmastoteko! Keskusta ei edes halua auttaa viljelijöitä siirtymään ilmastoystävälliseen tuotantoon. Suomalainen lihateollisuus ei ole nurmeen perustuvaa, 70% viljelyalasta käytetään eläinten ravinnoksi.

Keskusta valehtelee jatkuvasti. Kulisseissa päätöksenteossa meno on suorastaan pirullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta ei löytyne näutaa joka ei nurmrehua söisI, siat on tietysti eri juttu, niille ei sitä syötetä. On totta että lihateollisuus ei perustu nurmeen, tämä johtuu siitä että lihateollisuuden pääasiallinen tehtävä on lihan jalostus eikä siinä prosessissa nurmea enää tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vasemmistoko ei tuota tee. Kemin vasemmistohan oikein laski miten kannattavaa Lapin metsän jämien puupelloiksi muuttaminen on. Vasemmistoa olisi pitänyt kurittaa kovemmin sisällissodan jälken. Vasemmisto sai vapaasti räksyttää puhtaasta maatalousvaltaisesta Suomesta ja verrata sitä saasteissa kylpeviin Stalinin Venäjään ja Rooseveltin Amerikkaan. Maalaisliitto vihasi savupiipputeollisuutta ja luontoa turmelevia kaivoksia Kallion aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein valtio miehiä en ois uskonut luulin että hiekkalaatikko poikia jos teot on mittarina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää keskustelua kokeneilta valtio miehiltä, joiden sanoilla on moninkertaisesti enemmän painoarvoa, kuin koko maailman populistisella äärioikeistolla.
Onhan niitä ollut aikoinaan Vennamo, Poutiainen, jne. lupasivat mannaa kaikille ja hyvää kansalle, johon halpaan meni osa kansaa silloin ja vielä tänä päivänäkin, hajoita ja hallita tyylillä, haukutaan toiset, otetaan itselle kaikki mm. kaksinkertaiset puoluetuet, vaikka vastustaa puoluetukia.
Äärioikeostolaisille populisteille kelpaa erityisesti EU tuet ja niillä huijaaminen on tapa, samoin EU vastaisten maiden kuten Venäjän korruptiorahat otetaan vastaan, samoin USA on mieluinen kaikkine puutteineen ja valheineen nykyisin... Halla-ahosta voi sanoa, ett' tuuliko huuliasi heiluttaa, yhtään oikeaa asiaa ei sieltä tule, turhaa valehtelua, vääristelyä ja tyhmää jälkiviisauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä valtio miehiä nämä on ei yhtikäs mitään ainoastaan köyhien kyykyttäjiä ja kuppaajia siihen se valto miesmäisyys loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas oikein persuöyhötysketju. Oma messias kun on keisari ilman vaatteita ja konkreettiset teot jää väittelyihin, siitä sanoiko joku pahasti persuistä ja miten se korreloi persujen omiin höpinöihin. Keskusta on sentään saanut joskus jotain aikaan eikä ole jäänyt pelkäksi huutelijaksi oppositiosta käsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu kääntää kelkkaa minkä ehtii, siinä sivussa tehden virheen jos toisen. No äänet jäävät pian alle 10%, niin kaipa se sitten uppoaa kalloon miten käy kun pettää äänestäjäkuntansa. Persuja siitä on turha syyttää. Voisit kääntää vihasi vaikka Sipilään, joka on kyllä ollut suhmuroinnin mestari ja ajanut Suomen politiikan arvostusta pohjamutiin temppuineen: mm lennetään lentokoneella viemään eroanomusta, kuskataan porukkaa peräkontissa. Naurettavaa touhua todella, josta on turha syyttää muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli Perussuomalaisten teko, kuskataan porukkaa peräkontissa!
Nykyinen hallitus on paras mahdollinen Suomessa ja keskustan ideologiaa lähellä.
Sipilä oli aikaansa edellä, menestynyt liikemies, joka osasi laittaa talouden kuntoon, ei oikeistolaisista Kokoomuksesta ja Perussuomalaisista olisi siihen ollut alkuunkaan, niillä oli SOTE joka kaatui ilmeisesti ministerin sihteereiden puuttumiseen, se oli näiden kahden puolueen susi kappale, nyt sote menee maaliin!!
Sipilän yritysjohtaja tausta oli liikaa AY liikkeelle, nopeat liikkeet ja ideat, mutta neuvottelutaitoa piisasi ja antoi periksi ainoastaan Perussuomalaisten ja Kokoomuksen AY vihamielisistä ideoista, jotka jäi toteuttamatta suurimmalta osin hallituksen toimesta, eduskunnassa oli enemmistö, vaarallisia lakeja meille kansalaisille.
Ilman Sipilää, Oikeistohallitus olisi nopeasti kaatunut, oli Kokoomuksen Työnantajien ja Perussuomalaisten suunnitelmat niin palkansaajavastaisia, olisi kaadettu yleislakolla ilman Sipilän neuvottekutaitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolue on mennyttä ja ihan omaa syytään ja eritysesti Sipilän moraalittoman ja kieron keinottelun johdosta. Edelleen kehoittaisin katsomaan peiliin. Turha syyttää muita omista töpeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismi on mielenkiintoinen sana tutkittavaksi ja tulkittavaksi. Itse miellän populismin puheeksi tai teoksi, päätökseksi, joka ei todellisuudessa toimi. Se on puutteellisten tai väärien tietojen varaan rakennettu pilvilinna, jolla voi myydä jotain..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image