Oulu

Mie­len­ter­veys­pal­ve­luis­ta tehdään Oulussa yksi kokonaisuus – päivystyksen yhteyteen perustetaan sel­viä­mis­a­se­ma

Oulun seudun yhteispäivystyksen yhteyteen valmistunut päihtyneiden selviämistila on ollut pitkään tyhjillään. Nyt se aiotaan ottaa käyttöön. KUVA: Teija Soini
Oulu 17.10.2019 6:18
Antti Ervasti

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun kaupungin johdot kokoontuivat tiistaina linjaamaan yhteisen integraatiohankkeen hoito- ja palveluketjujen kehittämistä sekä tulevaisuutta. Mielenterveys- ja päihdepalveluista aiotaan muodostaa yksi toiminnallinen kokonaisuus.

Kaupungin vs. terveysjohtaja Liisa Kylmänen selventää, että päihde- ja mielenterveyspalvelut kuuluvat erikoissairaanhoidon piiriin.

Tällä hetkellä Oulussa on useita päivystyspisteitä, muun muassa kaupungilla Yrttipellontiellä ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirillä OYSin tiloissa.

– Näiden päivystyspisteiden yhdistämistä suunnitellaan, ja virka-aikana hoitoon hakeuduttaisiin hyvinvointikeskusten kautta, Kylmänen sanoo.

Siitä, kuuluvatko päihdepalvelutkin hyvinvointikeskuksiin, ei ole vielä päätetty. Hän kuitenkin uskoo, että nekin tulevat jatkossa kuulumaan sinne.

Selviämishoitopalvelut saadaan tulevaisuudessakin Oulun seudun yhteispäivystyksestä Kylmäsen mukaan integroidulla toimintamallilla. Päivystykseen on tarkoitus järjestää sisään rakennettu selviämisasema.

Porissa Satakunnan keskussairaalassa on vuodesta 2010 toteutettu niin sanottua Porin mallia, jossa päihtyneiden, lääketieteellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden tilannetta seurataan ja ohjataan tarvittavaan jatkohoitoon.

– Samanlaisen mallin mukaan selviämishoitoasema on tarkoitus järjestää meilläkin. Tarkempaa tietoa ei kuitenkaan vielä ole, koska sitä nyt vasta aletaan selvittää ja suunnitella, Kylmänen sanoo.

Hän linjaa, että olipa kyse mielenterveyspalveluista tai muistakin palveluista, kaupungin ja sairaanhoitopiirin integraatiota ei tulla toteuttamaan minkäänlaisella organisaatioiden yhdistymisen liikkeenluovutuksen periaatteella.

– Palvelut tulevat vain olemaan yksi kokonaisuus, hän tiivistää.

Sairaanhoitopiirin ja kaupungin yhteinen hoitoketjujen kehittämistyö on koottu kolmen eri palvelukokonaisuuden ympärille. Viime vuonna aloitettiin yhteistyö ikäihmisten palveluista, ja nyt ovat olleet vuorossa päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä lasten ja nuorten palvelut.

Ikäihmisten palveluissa tultiin siihen tulokseen, että erikoissairaanhoidon kysynnän kasvuun vastataan vahvistamalla peruspalveluja.

Kotona asumista tuetaan nopealla hoidon tarpeen arvioinnilla ja sairaanhoitajan kotikäynneillä sekä mahdollistamalla lääkärien konsultaatioita entistä enemmän. Sillä tavalla päivystyksen käyttöä ja sairaalahoidon tarvetta saataisiin vähentymään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toivottavasti hyvä suunnitelma toteutetaan ja nopeasti, nii että apua tarvitsevat pääsevät asianmukaiseen hoitoon.
Ouluhan on ollutkin päihde- ja mielenterveyspalvelujen takapajula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinvointikeskukset ovat ns. Terveysasemia niihin voitais laittaa osastoja se olis fiksua oulussa vähän osastopaikkoja.
Selviämis/päihde/narkomaanien korvaushoidot pois normaali potilaiden läheltä siitäkin syystä kadunmiehil/naisil tarttuvia tauteja lisääntyy tuberkuloosit yms. Terveysasemil taattava lähinnä käyminen niille potilaille jotka infektioherkkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ja lopetetaan tämä ihmis poloisten medikaalisaatio JO! Mielialalääkkeet ovat lääkefirmojen ja psykiatrien rahasampoja! Sairastuttavat ihmiset lääkkeillään ja koukuttavat heidät josta seurautena päihderiippuvuus . Laskun tulisi maksaa tämän lääkkeen tekevä sekä jakava taho ei veronmaksajat. Aatteleppa ite omalle kohalles!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta nyt ei tule valmista ikinä. Hyvinvointi- (lue pahoinvointi-) keskukset eivät tarvitse kuormitusta enää yhtään enempää. Akuuttiin kun menet, niin ensin jonotat hoidon tarpeen arviointiin ja sitten toisen kerran sairaanhoitajan vastaanotolle, jos arviointi niin edellyttää ja lääkärikin voi käydä vilkaisemassa, jos raaja on irtipoikki tai pää on irti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli täydessä paniikkitilanteessa pitäisi vielä kestää räyhääviä narkkeja tai juoppoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Riikka Moilanen sait kansan ja päättäjät tekemään jotain tärkeää! Olet hieno ihminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä siis tietää lisää jonoja akuuttivastaanotoille, jotka ovat sietämättömiä nykyiselläänkin. Puhumattakaan lääkärivastaanotoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet sairas (siis oikeasti) ei tarvitse jonotella. Kumma juttu.
Jos olet siis nuhassa ( siis nenä vuotaa ja kuumetta) voit odotella kyllä.
Se että tulet ambulanssilla akuuttivastaanottoon tarkoittaa sitä yleensä että olet sairas ( siis oikeasti).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma juttu tiedän oulun kaupungin terveysaseman ryssineen ihminen jolla niskamurtuma passitettiin kotiin yli 10v kivuissa. Että näin! Älä esitä viisasta et tietäisit muka et kiirelliset hoidetaan ei hoideta jos sillä hetkellä työntekijällä hoitajalla on asenne se ettei ole mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei aivan näinkään. Oikeasti sairaat viedään ambulanssilla Oys:n yhteispäivystykseen. Tk:n akuuttivastaanotolle mennään pääsääntöisesti omalla kyydiillä, taksilla, bussilla tms. Joskus toki myös sillä ambulansillakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako tuo kapulakielinen julistus nyt sitä, että se OYSsin päihtyneille tarkoitettu, jo toista vuotta tyhjänä ollut osasto otetaan käyttöön? Vai tehdäänkö viereen uusi, josta myös puuttuu henkilökunta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tarkempaa tietoa ei ole koska nyt sitä aletaan selvittää ja suunnitella." Selviämisasema kyllä rakennettiin jo puolitoista vuotta sitten. Miksi näitä virkaloisia pitää elättää veronmaksajien rahoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli siis laitetaanko Yrttipellontiellä sijaitseva kaupungin mielenterveystoimisto kiinni ja jatkossa mielenterveyteen liittyvät käynnit, kuten vaikkapa viikoittaiset omahoitajatapaamiset, tapahtuvat Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa? Mikäli näin on, kuulosta melkoisen älyttömältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yu meinaan et pelastavat ihmishenkiä välillä hoitohenkilökunta on yliannostusta myrkytystilaa nuoren eka kännit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova kokous palkka meni meni taakseen hukkaan. Tuossa ei ole jälleen mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image