Oulu

Mielenosoitus keskeytti Hietasaaren hakkuutyömaan hakkuut jälleen tors­tai­aa­mu­na, hakkuutyömaa valmistuu ensi viikolla

Mielenosoittajat ovat pysäyttäneet hakkuut Hietasaaressa sekä keskiviikkona että torstaina. KUVA: Kirsi Eskelinen / Lukijan kuva
Oulu 27.2.2020 10:41 | Päivitetty 27.2.2020 12:44
Anna Leinonen

Mielenosoittajat keskeyttivät Oulun kaupungin hakkuut Hietasaaressa jälleen torstaiaamuna, kertoo metsätalousinsinööri Antti Käpylä Oulun kaupungilta.

Kalevaan yhteyttä ottanut alueen asukas kertoo, että hakkuut olivat pysäytettynä noin puolen tunnin ajan kello 9.30 aikaan. Sen jälkeen paikalle tuli poliisipartiot ja hakkuita jatkettiin. Poliisin Oulun johtokeskuksesta kerrotaan, että paikalle oli hälytetty kaksi partiota.

Oulun kaupunki hakkauttaa noin neljän hehtaarin alueen, johon on tulossa Hietasaaren uusi palstaviljelyalue. Käpylä sanoo, että hakkuut valmistuvat todennäköisesti ensi viikon alussa.

Mielenosoittajat keskeyttivät hakkuut myös keskiviikkona. Käpylän mukaan mielenilmaukset ovat viivyttäneet jonkin verran hakkuiden etenemistä. Hakkuutyötä ei voida jatkaa, jos ihmisiä tulee kielletylle alueelle.

Hietasaaressa työskentelee nyt yksi hakkuukone ja yksi ajokone.

Hietasaariliike vastustaa

Hietasaaressa meneillään olevat hakkuut liittyvät alueen uudistamiseen. Hietasaari-aktiivit ovat sitä mieltä, että alueen metsä pitäisi säilyttää luonnontilaisena.

Hietasaariliike on myös lähettänyt avoimen kirjeen Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalalle. Siinä ihmetellään, miksi Oulussa hakataan arvokasta lintu- ja virkistysmetsää matalaksi.

Hietasaariliikkeen tiedotteessa todetaan, että kaupunkistrategian linjauksessa luonto ja alueen historia ovat Oulun vetovoimatekijöitä. Hietasaariliikkeen mukaan nykyiset hakkuut ovat ristiriidassa strategian kanssa.

Lue myös: Kiistelty Hietasaaren kaava: Uusi siirtolapuutarha käsittää 28 mökkiä puutarhapalstoineen, rakentaminen voi alkaa puolentoista vuoden päästä – lautakunta jätti asian pöydälle

Juttua päivitetty 27.2.
Kello 11.32 korjattu, että hakkuita ei tehdä tulevan siirtolapuutarhan paikalla vaan palstaviljelyalueella.
Kello 12.42 päivitetty juttua Antti Käpylän kommenteilla.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Laajala on tuhoamassa kaiken mikä tästä kaupungista on enää jäljellä. Kohta menee hartaanselän suistoalue koska se on rahan ahneuden rahakkainta aluetta. Kyllä osattiin valita todella huono kaupunginjohtaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleva sukupolvi kiittää rohkeita ympäristöaktivisteja. Kehitys menee uusia arvoja kohti, taantumus polkee paikallaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät kertomaan oma mielipide Hietasaaren tuhoamisesta. Kaupunkilaiset odottavat selkeitä vastauksia. Lautakuntien jäsenet, käykää liikkumassa ja katselemassa Hietasaarta miltä siellä nyt näyttää. Antakaa eläimille ja ihmisille luonnonrauha. Asutus laajenee ympäristössä ja ihmiset kaipaavat rauhoittumista varten luonnonvaraista aluetta kuten Hietasaari on.
Nyt illalla kävelin Hietasaaren alueella ja tuli suru kynttilöitä hakkuualueen raunalla katsellessa. Kettu juoksi yli tien ja pari rusakkoa istui kuuntelemaan, kun niille juttelin. Käyn päivittäin Hietasaaressa luonnonrauhaa kuuntelemassa ja katselemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On turha väittääkään etteikö luonnonsuojelijat ole oikealla asialla. Kaikki tutkimustieto tukee lähiluonnon merkittävää vaikutusta ihmisten terveyteen. Etenkin mäntymetsät kaupunkialueella puhdistavat ilmakehästä haitallisia hiukkaspartikkeleita. Lisäksi mäntymetsöt erittävät ilmaan suojaavia antibiootteja. Lähimetsät vähentävät ihmisten allergisuutta. Olkaa hyvät metsän hakkuita kannattavat kaupunkilaiset ja ottakaa vaari todellisista hyötytekijöistä mitä lähimetsästä voitte saada virkistysmetsä mukaan lukien. Risuja ja sääskiä eikä punkkia kannata pelätä. Jos haluaa niin sääskiöljyä löytyy ja punkin aiheuttamia tauteja vastaan rokotteita. Lisäksi linnut vähentävät molempia punkkeja ja sääskiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siellä luontoa olla suojelemassa, vaan muutamien mökkitonttien omistajien omia etuja. Jos 200m x 200m metsää muutetaan kaupunkiviljelmiksi, niin ei siinä oululaisten allergisuus miksikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eihän tuolla kenellekään kaupunkilaiselle mitään hyötyä ole, pikku läntti, mutta luontoarvot sillä on suuret, jotka pitäisi säilyttää. Metsän hakkuu pirstaloi monimuotoisen luonnon ja ajaa harvinaiset pöllö-sekä tikkalajit pois Hietasaaresta. Lintujen elinolosuhteet muuttuvat kokoajan vaikeammiksi. Tälläiseen lintujen menetykseen meillä ei ole varaa. Jatkaaksemme mahdollista kehitystä ja omien elinsuhteiden huomioon ottamiseksi, on meidän otettava myös huomioon eläinten elinolosuhteet. Eläin-ja kasvikunnat ovat antaneet paljon vastauksia teknologiseen kehitykseen eikä vähiten lääketieteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaaressa 1970-luvulta kulkeneena olen aina tykännyt sen hiljaisuudesta, mitä nyt tehtaalta kuuluu ääniä sopivalla tuulella. Tänään moton jylinää kuunnelessa tuli huvipuisto mieleen. Kohta kuuluu Nallikarista älytön mökä ja kolina. Siinä se on nautinto palstaa viljellä ja aurinkoa ottaa Nallikarissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulustako kulttuurikaupunki, no noilla toimilla siitä ei tule sitä koskaan. Ny tehään valtaapitäville puutarhaa paraatipaikoille, tärkeä virkistysalue ja luonnon monimuotoisuusen tyyssijä raiskataan muutaman itsekkään päättäjän toimesta yksityisalueeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtolapuutarha on hämäystä.
Hietasaareen rakennetaan TORNITALOJA 👍😃

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten niin, kaavaa muutetaan kunhan aluella on saatu "myönteinen pöhinä pääälle."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyväksytty kaava valitusten jälkeen joten mielenosoittaminen on turhaa kun metsän kaataminen on laillista toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee. Joillakin vain oma etu menee tarvittaessa yhdessä sovittujen toimintatapojen edelle. Jospa satasen sakot auttavat jäsentämään asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun isomman median kannattaisi tehdä laajempikin juttu kaupunkiluonnosta/metsistä ja sen merkityksestä ihmisten hyvinvointiin. (Ja tässä Hietasaaren "kehittämishommassa" pahoinvointiin).
Tutkimustietoakin on olemassa jo vaikka miten paljon.
Myös muuta maailmaa kannattaa seurata... Miksiköhän isoihin kaupunkeihin yritetään istuttaa niin hanakasti puita🤔

Olisi hyvä katsoa tulevaisuuteen, ihan rehellisesti.
Kyllä ihminen kaipaa silloinkin ja varsinkin silloin luontoa/metsää kaikkine eläville olentoineen jaksaakseen elää ja tehdä töitä.

Ja ne turistit mm. Japanista haluavat tänne, koska "täällä on niin rauhallista ja kaunis luonto".

Suojeltaisko sitä😶

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten ole pelkkää ryteikköä. Olisi kannattanut käydä katsomassa alueita ennenkuin väittää tämmöistä. Sitä paitsi Hietasaaren ryteikkö on hienompaa kuin tylsä puupelto. Hietasaaressa on hienoa kun siellä on monenlaista metsää ja ryteikköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä "ryteikköä" kutsutaan metsäksi. Käy joskus tutustumassa, ellei pellon reunalla eläjää aivan liikaa pelota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus itekki olin töissä ja sinne tuli mielensäpahoittajia, yrittäjä sano että jatkatte töitänne normaalisti ja näin me tehtiin.. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että ryteikkö lähtee ja tilalle tulee jotain hyödyllistä. Ruma hyttyspusikkohan se on ollut. Tuskimpa tuollaisen pläntin ilmastovaikutus on minkäänlainen. Sitäpaitsi en tykkää kylmästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image