Oulu

Mielenilmaus pysäytti Li­min­gan­tul­lin Prisman kahdeksi minuutiksi – "Kunnon työstä reilu palkka"

Limingantullin Prisman työntekijät ja Palvelualojen ammattiliitto PAM järjestivät kahden minuutin mittaisen työnseisauksen.
Oulu 2.3.2018 10:45 | Päivitetty 2.3.2018 13:09
Heidi Peltonen

Kaikki Limingantullin Prisman työntekijät pysäyttivät työnsä perjantaiaamuna kahden minuutin ajaksi. Kassajonot seisahtuivat ja kyltit nousivat ilmaan, kun työntekijät esittivät mielipiteensä liittyen alan tes-neuvotteluihin. 

Kylteissä vaadittiin neuvottelujen etenemistä hyvässä hengessä. "Tykkäämme työstämme ja Arinasta, tessi voimaan" ja "Kunnon työstä reilu palkka", osassa todettiin.

Limingantullin Prisman kassalla työskentelevä Milla Luokkanen hieman jännitti kahden minuutin tapahtumaa, koska hän kuuli siitä vasta tullessaan aamulla töihin.

– Hyvillä mielin voin omaa työtäni edustaa ja puhua palkkojen puolesta. Asiakkailtakin on tullut myönteistä palautetta ja kannustusta, että pitäkää puolenne, Luokkanen sanoo.

Osuuskauppa Arinan pääluottamusmies Kimmo Alatalon mukaan työnseisauksella halutaan näyttää, että kaupassa kaikki pysähtyy samalla, kun neuvottelujen kohteena olevat työntekijät pysähtyvät.

– Nämä ihmiset ansaitsevat tuntuvat palkankorotukset, sillä ilman heitä täällä ei tapahdu mitään, Alatalo perustelee.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin aluepäällikkö Risto Kalliorinteen mukaan Limingantullin Prisma valikoitui työnseisauksen paikaksi, koska se on Pohjois-Suomen suurimman osuuskaupan eli Osuuskauppa Arinan suurin yksikkö. 

– Näitä parin minuutin työnseisauksia on ollut muuallakin. Halusimme ajoittaa tämän Pohjois-Suomen työnseisauksen ennen tänään jatkuvia tes-neuvotteluja, Kalliorinne kuvailee. 

Osuuskauppa Arinan market- ja ABC-kaupan toimialajohtaja Mikko Polso suhtautuu positiivisesti työntekijöiden mielenilmaukseen. 

– Mekin haluamme, että sopimus syntyy ja saadaan työrauha. Ilman muuta ollaan postitiivisella mielellä, jos tällä saataisiin vietyä neuvotteluja eteenpäin, Polso toteaa.

Kaupan ala ollut sopimuksettomassa tilassa yli kuukauden ajan. Alan tes-neuvottelut jatkuvat Helsingissä perjantaina. Palvelualan ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto katkaisivat neuvottelut edellisen kerran 16. helmikuuta.

Juttua muokattu 13:09: Tarkennettu Milla Luokkasen sitaattia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (124)

Säikähdin jo,mutta turhaan.Kyseessä olikin vain työntekijät.
Työttömät eivät onneksi ole aktivoituneet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakasomistajana olisin valmis maksamaan ostoksistani enemmän, jos osuusliikkeen suuripalkkaisilta johtajilta leikattaisiin palkat ja etuudet puoleen nykyisestä ja maksettaisiin ko. raha työtätekeville käsille. Nykyinen systeemi kaukana osuusliikkeen perustasa-arvoisesta kohtelusta. Nyt johtoporras vetää liiaksi välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskustalaiset ja kokoomuslaiset työnantajat päättäis yksinään palkoista niin sitäkään vähää eivät maksaisi mitä myyjät nyt saavat..Onnekdi on Ay-liike joka pitää kurissa työnantajat👍😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kommenttiboksissa huomaa aika hyvin ihmisten suhtautumisen kaupan alan työhön.
Kaikki ei voi tehdä samaa työtä eikä olla sairaanhoitajia tai insinöörejä, kaupan kassojakin tarvitaan. Kertokaahan mullekkin missä jää hyllyttämisestä käteen reilusti yli kaks tonttua kuussa niin vaihan työpaikkaa samantien! Kyllä kauppojen palkat on niin haistapaskahommaa että kyllä niille sietääki alkaa jo tekemään jotaki. Päivät voi olla pitkiä ja perheellisille työajat voi olla aika epäinhimillisiä, kyllä siitä pitää asianmukainen korvaus saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä ihmeen osaamisella kassahenkilöstö neuvottelee kun automaattikassat on jo käytössä? Paljon mieluummin niitä käyttää kuin nihkeää ihmispalvelua. Ei pelkästä hyllyttämisestä voi maksaa toista tonnia kuussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupassa töissä. 3v kokemusta alalta, ilman kauppa-alan vastaavaa koulutusta. Bruttotulot noin 1800€/kk lisineen.
Netto jää alle 1500€. Ensimmäinen vuosi oli harjottelijan palkalla 8,9€/tunti vain 6h päivässä. Näitä harjottelijapalkkalaisia kaupat haluat mieluusti lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Nämä ihmiset ansaitsevat tuntuvat palkankorotukset, sillä ilman heitä täällä ei tapahdu mitään, Alatalo perustelee."

Ja höpönlöpön. Nämä ihmiset on aina korvattavissa halpatyövoimalla. t. Hallitus

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin nuo kaikki kommentit ja rupes niin tekee mieli lonkeroa. Pakko lähtä vihiriiään markettiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kahdeksi minuutiksi ??? Moottoritien toimimattomuus pysäyttää jokaisen siellä matkaavan joka päivä ainakin puoleksi tunniksi vielä monen kuukauden ajan ! Pitäisikö siitä tehdä mielummin juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen asiakasomistaja ei haluaisi maksaa kaupan työntekijöille sitä mikä niille kuuluu ja se paistaa näistä kommenteistä läpi. Niin siinä käy kun tavallinen ihminen alkaa ajatella kuin työnantaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain rajaa kait ne kaupan työtki joku täytyy tehdä vai luuletko et kaikista pitää tulla insinöörejä tai sairaanhoitajia niinkö? Kaupan alalleki käydään koulua tai opit ammattia tekemällä lihatiskit hedelmätiskit ja jne... maailma pysähtyy jos vähenpiarvoisia töitä ei tekis kukaan kaikki niinku johtajia ois siinä ihmettelemistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutukseen ja vastuuseen nähden kaupan kassoilla ja myyjillä on varsin hyvä palkka. Siihen ei ole syytä saada euroakaan korotusta. Pitkällä aikavälillä tarkasteltaessa heidän palkkansa on noussut huomattavasti enemmän kuin monen muun alan palkat. Käsittämätöntä nuo palkankorotusvaatimukset. Kuluttajana en halua olla maksamassa yhtään enempää heidän palkkakulujaan. Aihetta olisi paremminkin laskea heidän palkkojaan suhteuttamalla ne esim. vaativaa hoitotyötä tekeviin, joilla pitäisi olla kaupan alaa parempi palkka, mutta on huonompi. Näin vaikka hoitoalalla on koulutusvaatimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kyllä selvillä asioista. Tuo tes kannattaisi sinunkin lukea. Esim. myyjän palkka on sen mukaan 10,16 e/h - 15.03 e/h riippuen kokemuksesta ja paikasta. Lisäksi tulee erinäisiä lisiä kuten suorituspalkkaa sekä lisä- ja ylityöpalkkaa. Mitä tulisi 9,40 e/h palkkaan, sillä kyllä eläisi. Moni työssä käyvä elää sillä. Eläkeläiset ja työttömät joutuvat elämään huomattavasti pienemmillä tuloilla.
Mitä tulee kaupan ja sairaanhoitajan palkkavertailuun, josta tuossa alempana mainitaan, se ei ole tarpeeton. Molempien on elettävä ja palkan on oltava työnantajasta riippumatta oikeudenmukaista huomioiden koulutusvaatimukset ja työn vaativuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisät on korvaus haitasta, ne ei ole palkkaa. Ylityökorvaukset ovat kanssa korvaus todellisesta haitasta. Työttömien korvaus riittää, että se kattaa välttämättömät kulut, sen ei olekkaan tarkoitus olla palkka kotona makaamisesta. Työttömien "palkan" maksaa myös pienituloinen kaupan työntekijä.

Sen verran samaa mieltä olemme, että työllä pitää tulla toimeen, valitettavasti tässä maassa pienituloiset eivät tule työllään toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppa on yksityinen yritys, joka repii huikeita voittoja. Niinpä siellä voidaan ja on varaa maksaa mitä palkkoja vain. Onhan siellä varaa nostaa johdon palkkojakin 10% vuodessa. Sairaala sen sijaan on julkisin varoin ylläpidetty laitos, jonka ei ole tarkoitus tuottaa omistajilleen voittoa. Niinpä kaupan kassan ja sairaanhoitajan palkkavertailu on tarpeetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (124)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image