Oulu

Metsävainion uusi astro­ku­vaus­lait­teis­to viittä vaille valmis - katso video

Oulu 10.10.2014 6:03
Janne-Pekka Manninen

Oululainen astrokuvaaja J-P Metsävainio odottaa tähtikirkkaita öitä varmasti innokkaammin kuin keskivertokaupunkilainen. Metsävainio on saanut uuden astrokuvauslaitteistonsa valmiiksi alkuvuonna hajonneen kaluston tilalle, ja nyt laite pitäisi saada kalibroitua.

"Tarvitsen muutaman tähtikirkkaan yön siihen. No, yksikin riittää, jos kaikki menee niin kuin elokuvissa."

Metsävainio luuli joutuvansa lopettamaan taiteensa tekemisen, kun alkuvuodesta oikosulku tuhosi hänen silloisen laitteistonsa käyttökelvottomaksi. Onnellisten sattumusten kautta mies on kuitenkin saanut parin laitevalmistajan tuella uuden kaluston viittä vaille valmiiksi.

"He ovat yhteistyökumppaneitani, eivät varsinaisia sponsoreja. Laitteet ovat minulla käytössä, mutta eivät omiani", Metsävainio sanoo ruotsalaisen AstroSwedenin ja brittiläisen Starlight Xpressin kanssa tekemänsä yhteistyön osalta.

Vanhasta kameralaitteistosta ei ole kierrätetty uuteen laitteistoon käytännössä mitään. "Osat ovat minulla vielä tallella, mutta pahaa jälkeähän siinä silloin tuli."

Ilman yhteistyökuvioita Metsävainion olisi ollut mahdotonta jatkaa kuvaamista.

Kansainvälistä huomiota saanut Metsävainio odottelee nyt säiden kirkastumista. Kuvauskautta on maaliskuun alkuun asti - kunhan alkuun pääsisi.

Lue lisää 10.10.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Helmikuussa J-P kertoi Kalevassa, et se on siinä, jossei sponssia löydy. Löytyi, ja ei ihan joka heppu voi sanoa, että harrastusvälineet saa jossain ihan pikkuisessa harrastusryhmässä, jolla ei ole juurikaan kaupallista kysyntää, leasingilla "lainaan". Kyl se kertoo jo aika paljon J-P:n kansainvälisestä vakuuttavuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsävainio on käynyt pitämässä joskus takavuosina paikalliselle tähtitieteen yhdistys arktokselle myös mielenkiintoisia esitelmiä avaruuden ihmeistä ! Onnea vaan J-P, lle tulevina kuvauskuukausina !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetken jo pelkäsin, että nuo Metsävainion mahtavat taivaskuvat ovat jo historiaa. Nyt näyttää siltä, että kuvat sen kun paranevat. Aplodeja myös yhteistyökumppaneille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

J-P Metsävainion avaruuskuvat ovat avanneet monien silmät ja mielen ymmärtämään aivan uudella tavalla valtavaa maailmankaikkeutta ja sen yksityiskohtien kauneutta tietyillä kuvaamismenetelmillä saatuina , sekä ymmärtämään meitä maailmankaikkeuden lähes olemattomina hitusina olemisesta. Olkaamme siis kiitollisia J-P:lle "valaistumisestamme" taivaallisiin sfääreihin arkipäivien pakertamisiemme vastapainona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

J-P Metsävainio on kiistatta yksi kunniallisimmista ja esimerkillisimmistä kansalaisista mitä tältä alueelta löytyy. Tämä mies toimii elävänä esimerkkinä siitä, että mihin asti voi päästä kun vain seuraa sitä omaa innostustaan ja intohimoaan. Vain taivas on rajana jos sekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa että kunnia avusta menee ruotsiin...ja toivottavasti muukinhyöty koska tässä näpräily kaupungissa ei ymmärretä hyvän päälle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei valitettavasti ole vastaavan laitteiston valmistajia eikä oikein toimittajiakaan. Kysehän ei ole rahoituksesta vaan kaluston lainaamisesta.

Tietysti Oulun kaupunki olsi voinut avustaa J-P:tä rahallisesti uuden kaluston hankinnassa. Kyllähän sitä rahaa tuhlataan paljon turhempaakin tässä kaupungissa. Mutta ei nuo kovin halpoja laitteita ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnia kuvista taitaa kuitenkin jäädä tänne ja uudet yhteistyökumppanit varmaan lisäävät J-P.Metsävainion kansainvälistä näkyvyyttä entisestään. Yhteistyöstä saatava hyöty ei välttämättä siis rajoitu vain laitteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän epäilyttää, että Suomessa edes olisi ollut firmaa, joka olisi voinut lainata uutta laitteistoa käyttöön. Ruotsi on keikkunut latvuksessa kauan, mutta Suomi putosi puusta ennen kuin pääsi edes puoliväliin runkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, taas tätä mallia... pidetäänpä vielä mollivire päällä ja vaikeroidaan "On maamme köyhä, ja siksi jää".

Mutta J-P:lle toivotan suotuisia kuvausilmoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onni seurasi onnettomuudesta. Tapahtui kuten toivoa saattoi. Paljon tähtikirkkaita öitä hienolle kuvaajalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
9:04
Ylitorniolla tahallaan sytytetty omakotitalo syttyi uudestaan tuleen – paloa ei epäillä tahalliseksi
9:00
Essee: Kaipaan käytöspoliisia, kun en itse uskalla puuttua etuiluun, tönimiseen ja töksäyttelyyn Tilaajille
8:39
Yli 60 kuoli hääjuhlissa tapahtuneessa itsemurhapommituksessa Afganistanissa
66
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
43
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
28
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
21
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
15
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
10
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image