Oulu

Mesiangervoa tulehduksiin, pajuista erikoisrehua – soiden kihokeille ei ole tarpeeksi kerääjiä Oulun seudulla

Kihokkia menisi Keski-Eurooppaan enemmän kuin sitä pystytään poimimaan. KUVA: Murtovaara Helge
Oulu 15.5.2018 12:28
Kaleva

Oulun seudulla on kerätty suokasveja myyntiin Keski-Eurooppaan jo yli 40 vuotta. Taloudellisesti merkittävin kasvi on ollut pyöreälehtikihokki, myös suopursusta on tullut huomattava tulolähde moneen talouteen.

Kihokin kasvaneeseen kysyntään ei ole pystytty täysin vastaamaan, minkä vuoksi lajin viljelymahdollisuuksien selvittämiseen on aloitettu uusia tutkimuksia.

– Keruutoiminnan ongelmat liittyvät muun muassa raaka-aineen käsittelyyn kuten kylmä- ja kuivauslaitteiden tai tilojen puutteeseen sekä poimijapulaan, kertoo tutkija Marika Laurila Luonnonvarakeskuksesta.

Oulun 4H-yhdistys aikoo kesällä rekrytoida uusia kerääjiä naapurimaakunnista asti. 

Bakteerit ovat yhä vastustuskykyisempiä antibiooteille ja ihmiset yhä herkistyneempiä lääkeaineille. Muun muassa näistä syistä perinteisesti käytettyjä luonnonkasveja tutkitaan yhä enemmän.

Mesiangervo on Suomessa yritysten runsaimmin hyödyntämä kosteikkoyrtti. KUVA: Arkisto

Laurila selittää, että mesiangervo on Suomessa yritysten runsaimmin hyödyntämä kosteikkoyrtti. Uudet tutkimukset antavat tukea sen perinteiselle käytölle esimerkiksi erilaisten tulehdustilojen hoidossa.

– Myös vanhastaan kipulääkkeenä tunnettujen pajunkuorivalmisteiden on havaittu olevan tehokkaita ja eräitä kaupallisia tulehduskipulääkkeitä paremmin siedettyjä.

Suopursusta hyttyskarkotetta

Tutuille kasveille on löytynyt myös lupaavia uusia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi pajut vaikuttaisivat potentiaalisilta raaka-aineilta lampaiden sisäloisia torjuviin erikoisrehuihin, kihokeista voisi saada kudoskorjaukseen sopivaa ”liimaa” ja hillan lehdet voisivat tuoda helpotusta naisten vaihdevuosivaivoihin.

Monia kasveja kuten rätvänää, raatetta ja suomyrttiä käytetään Euroopassa muun muassa kosmetiikan raaka-aineina, mutta niitä ei hyödynnetä vielä Suomessa.

Suopursu ja suomyrtti ovat lupaavia hyttyskarkotteiden raaka-aineita, joita jonkin verran jo käytetään tähän tarkoitukseen maailmalla. Monipuolinen rantakukka voisi sopia esimerkiksi ravinto- ja rehulisiin sekä kosmetiikkaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomalaisella poimijalla pitää olla kurssi käytynä ja passi tentittynä ennenkuin kelpaa mihinkään.Kun joku yritys tuo ulkolaista väkeä orjapalkalla niin ei tarvitse erikseen kurssittaa.Sen jälkeen sitten luonto on täynnä sitä muoviroskaa josta meitä moititaan vaikkei yhtään sinne jätetäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image