Oulu

Merimies puki punanutun ylleen

Toimitusjohtaja Harry Hammar (vas.) ja tytär, myymäläpäällikkö Satu Hammar-Hutri vanhojen kuva-albumien äärellä. KUVA: Jaana Skyttä
Oulu 7.12.2009 0:00
Jaana Skyttä

Hammarin Sähkö Oy:n perustaja, sähköinsinööri Gunnar Hammar teki 1920-luvulla elämänsä kaupan. Helsingin reissullaan Hammar nimittäin hoksasi eräässä konttorikoneliikkeessä saksalaistekoisen mainosnuken, reklaamiäijän, ja äkkäsi ostaa sen kiireesti pois.

Mekaanisesti itseään liikutteleva nukke herättikin Ouluun saavuttuaan ihmetystä. Eihän moista kapistusta ollut ennen nähty.

Ensi alkuun reklaamiäijä asetettiin esille Hammarin Sähkön näyteikkunaan alkuperäisessä, muodikkaassa merimiesasussaan.

"Muistitiedon mukaan nukke olisi ollut ikkunassa jo vuonna 1924, mutta varmaa on, että samaisen vuosikymmen lopulla se siellä seisoi", yrityksen toimitusjohtaja Harry Hammar kertoo.

Sotien aikana reklaamiäijän merimieselämä kuitenkin jäi kun Hammarien tuttavaperheeseen kuulunut, rouva Paula Lagerbohm pisti nuken täydelliseen muodonmuutosleikkiin. Lagerbohmin taitavissa käsissä merimiehestä muotoutui kaikille tuttu Hammarin joulupukki.

Ensiesiintyminen uudessa roolissa, lyhyessä punaisessa takissa ja housuissa tapahtui joulun alla 1944. Vasta myöhemmin joulupukin ylle ommeltiin pitkä takki. Tätä nykyä vanhuksen ikään ehättäneellä pukilla on jo kolmas Korvatunturin asu yllään.

Ikkunassa kädellään pyörähtävää mainoslamppua osoittava, silmiään ja kulmakarvojaan liikutteleva sekä päätään nyökyttelevä ja kengänkärkeään kopsutteleva nukke on saanut lasten mielikuvituksen liikkeelle vuosikymmenestä toiseen. Moni aikuinen muistelee, kuinka lapsena joulupukki tuntui miltei elävältä ja sen liikkeitä jaksoi ruudun takaa ihmetellä pitkään.

Ennen vanhaan puutalojen ikkunat olivat korkealla ja niinpä Kirkkokadulla, Hammarin kulmassa sijainneen liikkeen näyteikkunan eteen rakennettiin porrasaskelmat, jotta pukin katselu helpottui. Usein ikkunan eteen muodostui jono innokkaista katselijoista.

Joulukuun alussa 1950 järjestettiin Saariston- ja Kirkkokatujen risteyksessä ensimmäistä kertaa nykyisen joulukadun esiäidin, Tiernaristin avajaiset.

"Ilmassa oli jännitystä, sillä tuohon aikaan näyteikkunat peitettiin yleisöltä joulusomistusten ajaksi. Viimein avajaisillan koittaessa, tasan kello18, näyteikkunat paljastettiin ja joulupukkikin oli ilmestynyt koputtelemaan kenkäänsä Hammarin ikkunaan", Harry Hammar kertoo.

Liikkeiden sulkeuduttua joulupyhien ajaksi lähti pukkikin odottelemaan seuraavaa joulun tuloa.

"On hauska huomata, että vielä nykyäänkin ilmaantuu liikkeeseemme asiakkaita, jotka ovat asuneet lapsuutensa Oulussa ja haluavat täällä käydessään nähdä joulupukin. Myös isovanhemmat tuovat usein lastenlapsiaan pukkiveteraania katsomaan. Jokaisella muistelijalla on kokemuksistaan ihan oma tarinansa kerrottavanaan", myymäläpäällikkö Satu Hammar-Hutri kertoo.

Kun Hammarin Sähkö muutti 1988 keskustasta Limingantulliin joulupukki pysyi Kirkkokadulla, uudessa Hammarinkulman valaisinmyymälässä vuoteen 2004 saakka. Muutaman viime joulun pukki on esiintynyt Rotuaarilla, Sunkorun ikkunassa.

Hammarin Sähkö täyttää 9. joulukuuta sata vuotta ja juhlavuosi tuo muutoksia pukinkin elämään.

"Päätimme, että iäkäs pukki saa jättää reissaamiset sikseen ja päästämme hänet viettämään ansaittuja eläkepäiviään kunniapaikalle vitriiniin Ilmarinkadulle", Harry Hammar sanoo.

Ikäänsä nähden pukki voi hyvin, mitä nyt silmät pakkaavat vähän reistailemaan. Tiedossa onkin visiitti silmälääkärin pakeille.

Suomen vanhin sähköliike,
Hammarin Sähkö Oy täyttää
keskiviikkona 9. joulukuuta
sata vuotta. Pukki koputtaa
jalkaansa 7.-23.12. Hammarin
Sähkössä, Ilmarinkatu 7.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olisipa kiva ollut nähdäkin tämä kyseinen yli 40 vuoden takaiseen lapsuuteen liittyvä pukki. Hämärä muistikuva että kyseinen pukki oli nähtävä aina joulun alusaikaan jos sattui kaupunkiin, Ouluun maalta pääsemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hammarin pukki on kuten kaikki ihanat joulutarinat, niitä kestää toistaa. Ainahan on uusiakin lukijoita. Omat aikuiset tyttäreni eivät olleet ko. pukista kuulletkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kiva juttu, paitsi että tämä sama on joka ikinen joulu.... Voisi jo lopettaa tämän ilmaisen Hammarin mainostuksen. Eihän se nyt voi olla ettei Oulun kokoisen kaupungin jouluhistoriasta ole muuta kerrottavaa kuin yhden liikkeen mainos nukke???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image