Oulu

Mehiläinen yllättyi ministeriön kannasta, ettei Siikalatvan Oulun terveysasema ole lain mukainen - toiminta aloitetaan silti

Mehiläisen toimipiste Oulun Kauppurienkadulla. Kuva vuodelta 2016. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 2.12.2017 17:24 | Päivitetty 2.12.2017 17:53
STT, Kaleva

Mehiläisellä yllätyttiin sosiaali- ja terveysministeriön tulkinnasta, jonka mukaan Siikalatvan kunnan päätös perustaa terveysasema Oulun Mehiläisen yhteyteen ei ole nykylain mukainen.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää sanoo STT:lle, että yhtiössä tutkitaan nyt rauhassa ministeriön kannanottoa ja ollaan ensi viikolla yhteydessä sekä ministeriöön että Oulun kaupunkiin. Järvenpään mukaan terveysaseman toiminta käynnistyy suunnitellusti torstaina.

Järvenpää kommentoi lauantai-iltana Kalevalle tilannetta sähköpostitse.

– Kaikista tärkein asia on jälleen unohtumassa, eli potilaiden etu. Oululaisten edun mukaista on se, että valinnanvapaus jo nykyisen lain puitteissa toimisi aidosti. Oululaisten edun mukaista on päästä hyvään hoitoon nopeasti. Siikalatvan terveysasemalle Oulun Mehiläiseen on listautunut jo yli sata asiakasta. Siksi olisi toivottavaa, että toiminta käynnistyy suunnitellusti 7.12.2017, Järvenpää kirjoittaa.

Ministeriöt tyrmäävät Siikalatvan idean

Nykylaki ei salli terveyskeskuksen perustamista toisen kunnan alueelle, katsovat sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö.

Ministeriöt ottavat kantaa Siikalatvan kunnan päätökseen perustaa terveysasema Ouluun yksityisen Oulun Mehiläisen yhteyteen.

- Kunta on toimivaltainen omalla alueellaan ja varsinkin terveydenhuoltopalveluissa. Kunta järjestää terveydenhuoltopalveluita kuntalaisilleen. Mikäli ajatellaan, että kunta tekee terveyspalvelupisteen toisen kunnan alueelle, silloin sen pitää tapahtua toisen kunnan kanssa yhteistyössä, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila.

Varhilan mukaan pitäisi olla erityisen vahvat perusteet, jos näin toimitaan. Terveydenhuoltolaki sallii ihmisille, että terveyskeskuksen voi valita ja vaihtaa toisen kunnan alueelta, mutta tilanteessa, jossa he asuvat väliaikaisesti toisella paikkakunnalla.

Siikalatva ja Mehiläinen ovat perustelleet sopimusta sillä, että järjestelyllä helpotetaan Oulussa töissä käyvien siikalatvalaisten tilannetta. Myös oululaiset voisivat käyttää terveysasemaa, jolloin Siikalatva laskuttaisi palveluista Oulua.

Ministeriöiden mukaan Siikalatvan kunnan päätöksestä ei käy ilmi, kuinka monella Siikalatvan asukkaalla olisi tarve käyttää Oulussa sijaitsevia palveluja.

- Tarkemmat luvut ja analyysit puuttuvat Siikalatvan päätöksenteosta, Varhila sanoo.

Ministeriö ei ole ollut suoraan Siikalatvaan yhteydessä, vaan käynyt päätösasiakirjoja läpi. Mehiläiseen ei ole oltu ministeriöstä yhteydessä.

Arviota järjestelyn lainmukaisuudesta pyysi hallituksen reformiministerityöryhmä.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää toteaa Kalevalle pitävänsä sosiaali- ja terveysministeriön nyt tekemää tulkintaa yllättävänä. Hänen mukaansa se on myös ristiriidassa ministeriön aikaisemman linjan kanssa. 

– Ministeriö ei ole aikaisemmin nähnyt estettä sille, että toinen kunta tuottaa terveydenhoidon palveluita 1.1.2014 voimaan tulleen terveydenhuoltolain valinnanvapauden puitteissa toisen kunnan alueella.

– Esimerkiksi Helsingin Sydänsairaala Oy, jossa on myös yksityistä omistusta, tuottaa yhtiömuotoisesti julkisesti rahoitettuja erikoissairaanhoidon palveluita Helsingissä. Järjestämisvastuullinen kunta tässä tapauksessa on Tampereen kaupunki ja pääomistaja yhteisyrityksessä on Tays. Potilaiden hoidon osalta laskun maksaa kuitenkin asiakkaan kotikunta, esimerkiksi Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki tai Oulun kaupunki, Järvenpää toteaa Kalevalle.

– Jos Tays voi avata Sydänsairaalansa Ouluun yksityisen osakeyhtiön tuottamana, miksi Siikalatva ei voisi avata terveysasemaansa Ouluun Mehiläisen tuottamana? hän kysyy.

Oulun kaupunki riitauttaa

Oman lisänsä soppaan tuo se, että Oulun kaupunki on ilmoittanut, että se riitauttaa Siikalatvan Oulussa järjestämät terveyspalvelut.

Kaupunki ei hyväksy kustannuksia, jotka aiheutuvat oululaisten palveluista Mehiläisen yksikössä. Kaupungin mukaan Siikalatva ja Mehiläinen eivät ole olleet suunnitelmista yhteydessä heihin.

- Kaupunki ei tule hyväksymään ja maksamaan kustannuksia, jotka aiheutuvat oululaisten palveluista Mehiläisen yksikössä, kaupunki tiedotti perjantaina.

Ministeriöiden mukaan valtiolla ei ole käytännössä mahdollisuutta hakea päätökseen muutosta. Valitusoikeus on Oulun kaupungilla, joka voi aikanaan riitauttaa Siikalatvan laskun.

Ministeriöissä käydään nyt lakeja läpi.

- Terveydenhuoltolakiin pitää tehdä selkeä pykälä siitä, että näin ei voi menetellä, Varhila sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (133)

Mielenterveysongelmaiset laitapuolenkulkijoina. Sote-toiminnat nähty ja koettu kymmeniä vuosia tässä perheessä.Tulkaahan esiin yksityiset ja pankaa töpinäksi,että meikäläisetkin pääsisi ihmisten kirjoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääasia terveyspalveluissa;että palvelu pelaa. Tasokas asiakkaan hoito,huolenpito,kohteliaisuus,ystävällisyys. Jotka niitä valttiässiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi olla mitään estettä Siikalatvan kunnan perustaa terveys Ouluun.
Siikalatvan kunta muodostuu lukuisista aika laajalla alueella olevista kunnista, joten Oulu olisi heidän kannaltaan hyväkin sijoituspaikka terveyskeskukselle.
Mehiläisen/Siikalatvan julkinen terveyskeskus tarjoaa myös Oululaisille mahdollisuuden vaihtaa terveysasemansa sinne, näin tulkitsen tilanteen.
Nykyään osa Oululaisista on vaihtanut Kempeleen terveyskeskuksen hoitopaikakseen ja tämäkin on ollut täysin sallittua.
Miten nyt Oulun kaupunki ajattelee Siikalavalaiseten suunnitelman olevan jotenkin lain vastainen, kun ennakkopäätöksiä ja käytäntöä on erilaisista versioista vaikka kuinka paljon.
Potilaat haluavat hyvää hoitoa ja valinnan vapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kuntalaisena maksanut terveydenhuoltoni. Oulun tulee maksaa lasku! Missä sitten terveyttäni hoidan. Minulle asiakkaana tulee käynnin olla sujuvaa, hoitakaa laskutus koukerot ja kiemurat. Riitauttaminen on muuten paluu vanhaan SoTeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö kaikkien kuntien laittaa terveysasema stadiin...siellä kun noita työpäiviä tulee itse kullekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Oulun keskusta on logistisesti järkevin ja keskeisin paikka Siikalatvan terveyskeskukselle niin olisikohan kuntaliitos paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti tämä episodi laittaa ajattelemaan uusiksi sitä mitä järkeä on, että keskustassa ei ole kunnan terveysasemaa. Keskusta on ainoa paikka Oulussa mihin pääsee julkisilla kulkupeleillä joka suunnasta edes jotenkuten. Palveluiden tulisi olla ihmislähtöisempiä muuten valinnanvapauden tullessa ei pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä sote-kouhotus piti parantaa ja selkeyttää terveydenhuoltoon pääsyä. Valinnanvapaus,palveluseteli. Just joo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö oululaisillakin pitänyt olla oikeus valita ihan mikä terveysasema hyvänsä, kun tulee se Sote ja valinnanvapaus? Eihän meidän tarvitse mennä Siikalatvan terveyskeskukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen perustuslain mukaan Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Mikäli kunnat ovat velvollisia maksamaan Taysin Helsingin yksikön laskut niin Oulu on myös velvollinen maksamaan Siikalatvan terveysaseman maksut.

En tiedä miten kukaan oikeusoppinut tai ministeriön lakia valmisteleva virkamies voisi muuttaa tätä perustuslaillista oikeutta. Ministeriö ei voi antaa asiasta tuomiota tai edes tulkinnallista ratkaisua koska perustuslain mukaan tuomiovalta kuuluu oikeuslaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yhtään pidemmälle ajattelee, että oulu perustaisi terveysasemia vaikka siikalatvan kuntaan, iihin, utsjoelle, lahteen ja kaskisiin ja muutkin kunnat tekisi samoin niin tuskin tuossa olisi paljoa järkeä kustannusmielessäkään. Oulussakin voisi olla vaikka 50 kunnan terveysasemat joista valita. Hintojen kohtuullisuuden kannalta sopiva määrä asiakkaita per palkattu henkilö on tärkeää ja jos tämä suunnittelu pettää käy huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos niissä on sama taso kuin nykyisissä, niin ole pelkoa, että kukaan siirtyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolehtisivat vain miten kunnan sivukyliltä autottomat vanhukset pääsevät esimerkiksi laboratoriokokeisiin. Piippolassa voisi olla edes kerran viikossa labrapäivä vaikka Vaarintalolla. Kyllä siinä hiilijalanjälki kasvaa, kun kansa ajelee ympäri läänin. Ja jos tällaisella tienhoidolla vielä elävänä pääsee perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän niitä uhkakuvia on luotu jo kuukausien ajan eli on pelätty, että Sipilän hallituksen sote-sekoilulla Suomen terveyspalveluja ja terveyspalvelujen veroin kerättyjä miljardeja ollaan siirtämässä yksityisille jättifirmoille. Mehiläisen pääomistajina toimivat kansainväliset pääomasijoittajat kahden rahaston kautta ja näiden rahastojen kotipaikkana on Luxemburg. Suomi on saamassa sitä mitä se hallituksensa myötävaikutuksella tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostaisi tietää hoidon kustannuksista - nyt niistä ei ole puhuttu mitään. Jos kunnalta perittävät oululaisten hoitokustannukset eivät ylitä kunnan omien terveyspalveluiden tasoa, en näe mitään syytä, miksei toiminta olisi hyväksyttävissä. Jotenkin pitäisi myös arvioida hyödyt potilasruuhkien helpottuessa. Mielivaltaisten hoitokulujen perintä vieraalta kunnalta tuntuisi ongelmalta, mutta muuten näkisin tämän positiivisena asiana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikeaa ymmärtää mitä haet mutta se on selvää ettei lakien mukaan olla menossa! Hoitokulut on oikeasti ainakin 10 -20 kertaiset, asiakkaan maksamaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinkuin kirjoitin, potilasjonojen helpottaminen on hyvä juttu. Onko sinulla jotain tietoa noista "10-20 -kertaisista" hoitokuluista? Jos lakia rikotaan, koko homma varmasti vielä vesittyy. Muuten en edelleenkään näe mahdollisten kustannusten lisäksi projektissa mitään haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa ne ainakaan ylittävät Oulun omaa kustannustasoa. Siikalatvakin säästi yksityistäessään terveyspalvelunsa. Kilpaileva toimija paljastaisi karuudessaan kuinka huonoa ja kallista kaupungin oma terveydenhoito on, ja siksi sitä ei tänne missään nimessä haluta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (133)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image