Oulu

Matti Pennanen Oulun johtoon

Uuden kaupunginjohtajan Matti Pennasen puhelin pirisi heti kun äänetystulos oli selvä. KUVA: Ala-aho Pekka
Oulu 13.11.2006 17:22 | Päivitetty 13.11.2006 18:55
Kaleva
Diplomi-insinööri Matti Pennanen (kok.) on uusi Oulun kaupunginjohtaja. Pennanen valittiin maanantai-iltana kaupunginvaltuustossa suljetussa lippuäänestyksessä virkaansa heti ensimmäisellä kierroksella.

Matti Pennanen sai 35 ääntä, kun suoraan valintaan riitti 34 ääntä. Pennanen on toiminut Oulun apulaiskaupunginjohtajana toukokuusta 2001 ja viimeisen kuukauden ajan hän on hoitanut ykkösjohtajan tehtäviä väliaikaisena.

Vaalissa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen (sd.) sai 22 ääntä ja Lapin maaherra Hannele Pokka (kesk.) 10 ääntä. Koko valintaprosessi vei valtuustossa vain 13 minuuttia. Yhtään puhetta ehdokkaiden tueksi ei pidetty.

Pennasen taakse asettuivat heti ensimmäisellä kierroksella 15 kokoomuksen, 16 keskustan, 2 kristillisdemokraattien ja 2 vihreiden valtuutettua.

Vaalissa sosiaalidemokraatit järjestivät Pokan taakse 10 ääntä, kun vasemmistoliiton 12 valtuutettua ja 8 vihreää sekä loput neljä sosiaalidemokraattia asettuvat Luukkosen taakse. SDP:n tavoite oli saada aikaan toinen äänestyskierros, jolla vastakkain olisivat olleet Pokka ja Luukkonen.

Tilanteeseen ajoi se, että kaksi vihreää ei suostunut äänestämään Luukkosta, jonka valintaan olisivat riittäneet SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden äänet. Vihreistä Leena Kuhan ja Henry Viheriävaaran menneen Pennasen taakse. Kyseinen tilanne oli vallinnut jo kesästä, joten ainoa kysymysmerkki vaalissa olikin, pitääkö kokoomuksen ja keskustan liitto.

Neuvotteluissa kokoomus onnistui taivuttamaan keskustan ryhmän puolelleen sen jälkeen, kun kokoomus oli saanut varmuuden kristillisdemokraattien tuesta Pennaselle.

Apulaiskaupunginjohtaja Matti Pennanen oli yllättynyt valinnan nopeudesta ja suorasta tuesta heti ensimmäisellä kierroksella. Tieto Pennaselle äänestyksen kiemuroista tuli puhelimitse. "Siinäpä sitä on miettimistä", tuore kaupunginjohtaja tokaisi uudessa asunnossaan Rautatienkadun varressa.

Yli neljä vuosikymmentä Oulun ykkösvirkaa hallussaan pitäneestä sosiaalidemokraattien leiristä valtuustoryhmän puheenjohtaja Heikki Keränen toivotti vilpittömästi onnea Matti Pennaselle.

"Tiedot ja taidot hänellä on menestyksekkääseen viran hoitoon. Siinä mielessä valinta ei ollut huono", totesi Luukkosen ja SDP:n puolesta pettynyt Keränen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
48
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
30
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image