Oulu

Ma­sen­nus­lääk­keet usein kipulääkkeitä tehokkaampia kivun hoidossa

Oulu 21.2.2002 13:51
STT
Masennuslääkkeet ovat usein tulehduskipulääkkeitä tehokkaampia tiettyjen kipujen hoidossa. Masennuslääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksesta johtuvan neuropaattisen (hermoperäisen) kivun hoidossa.

"Tällaiseen neuropaattiseen kipuun eivät tulehduskipulääkkeet auta. Neuropaattinen kipu on kaiken kaikkiaan aika hankalasti hoidettava kipu", selittää erikoislääkäri Kari Raaska kliinisen farmakologian laitokselta Helsingin yliopistosta.

Raaska puhui Pohjolan lääkäripäivillä Oulussa torstaina.

Masennuslääkkeitä on käytetty kivun hoidossa menestyksellisesti viime vuosikymmeninä. Niillä on hoidettu diabeteskipujen lisäksi myös muun muassa kroonista alaselkäkipua ja kroonista päänsärkyä. Myös reumakivut saattavat lievittyä.

Masennuslääke saattaa lisäksi helpottaa niin sanottua psykogeenista kipua, joka on psyykkisperäistä. Neuropaattista kipua saattaa helpottaa myös epilepsialääke.

Kivun hoidossa käytetään pääasiassa niin sanottuja vanhoja masennuslääkkeitä, trisyklisiä lääkkeitä. Eniten on käytetty amitriptyliiniä.

"Tutkimukset ovat osoittaneet, että masennuslääkkeet lievittävät kokeilla tuotettua kipua myös terveillä ihmisillä ja eläimillä. Uusien masennuslääkkeiden vaikutusta kipuun sen sijaan vasta tutkitaan", Raaska kertoo.

Lääkeannos ei ole yhtä suuri kivun ja masennuksen hoidossa. Kipuun riittävät usein varsin pienet masennuslääkeannokset. Nämä annokset eivät vielä juuri vaikuta mielialaan.

"Masennuksen hoitoon saatetaan tarvita jopa kymmenkertaista annosta kivunhoitoon verrattuna", Raaska selittää.

Kivun hoidossa kipu myös lievittyy melko nopeasti lääkityksen aloittamisen jälkeen – muutamassa päivässä –, kun taas masennuksessa lääkkeen vaikutusta joutuu odottamaan yleensä vähintään kaksi viikkoa.

Masennuksen hoidossa kaikki masennuslääkkeet ovat Raaskan mukaan keskimäärin yhtä hyviä. Kivun hoidossa lääkkeet eivät ole kuitenkaan samanvertaisia.

"Kivun hoidossa masennuslääkkeen olisi vaikutettava sekä serotoniinijärjestelmään että noradrenaliinijärjestelmään eikä vain serotoniinijärjestelmään", hän valaisee.

Masennuslääkkeen vaikutus kipuun ei ole Raaskan mukaan yllättävää tai tuulesta temmattua, koska edellä mainitut järjestelmät säätelevät myös kipua.

Kipupotilaalle saattaa usein olla suuri kynnys ruveta käyttämään masennuslääkettä tai epilepsialääkettä kipuunsa.

"Saattaa käydä, että kun potilaat lukevat kotona lääkeselostetta, he soittavat ja sanovat, että ’enhän minä hullu ole’", diabeetikkoja hoitava lääkäri Liisa Hiltunen kertoo.

Kipupotilaan ei tarvitse olla masentunut, jotta masennuslääkkeet helpottaisivat hänen kipuaan. Raaska kuitenkin huomauttaa, että yli puolet kroonisesta kivusta kärsivistä ovat myös masentuneita. Joka neljäs kipupotilaista saa myös varsinaisen masennusdiagnoosin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image