Oulu

Maanpuolustus toimii myös pyörillä

Ohjaaja Tuomas Kansanniva pystytti yhdessä Ulla Kuljun kanssa puolijoukkuetelttaa Hiukkavaaran kasarmialueen pihaan. KUVA: Risto Rasila
Oulu 27.5.2007 0:00
Susanna Saari
Hiukkavaaran kasarmialueella touhuaa lauantaina pienimuotoinen pyörätuolien armeija. Meneillään on vaikeasti liikuntavammaisille tarkoitettu kaksipäiväinen maanpuolustusleiri, joka järjestetään nyt Oulussa toista kertaa.

20-vuotias Ulla Kulju on tullut leirille Kemistä. 15-vuotiaana lumilautailuonnettomuudessa halvaantuneille Kuljulle leiri on näytön paikka.

"6-vuotiaana sanoin ensimmäisen kerran, että menen armeijaan, mutta se haave jäi sitten toteutumatta. Täältä haetaan samankaltaisia kokemuksia kuin armeijasta. Odotan sellaista kokonaiselämystä telttaöineen ja kipinävuoroineen", omassa maastopuvussaan leirille saapunut Kulju kuvailee.

Kahdeksan aseen kantoluvan omistava Kulju on harrastanut ammuntaa 6-vuotiaasta saakka, joten suurimmat odotukset lankesivat leirin ampumaharjoituksille. "Nyt saan ensimmäistä kertaa ampua rynnäkkökiväärillä. Vielä kun pääsisi ampumaan kevyellä tai raskaalla kertasingolla", Kulju haaveilee.

Puolijoukkueteltat nousevat ketterästi ylös leiriläisten ja ohjaajien yhteistyönä. Lounaan jälkeen siirrytään maastoon miinakenttää raivaamaan ja kadonneita etsimään. Kulju pääsee kokeilemaan myös nelivetoista sähköpyörätuolia, jonka avulla hän toimii miinanraivaajana. Illalla jaetaan kipinävuorot, sillä koko leiri yöpyy maastossa kamiinoiden lämmittämissä teltoissa.

Leiriläisiä on yhteensä 17, joista kymmenen liikkuu pyörätuolilla. Ohjaajat mukaan lukien osallistujia on yhteensä kolmisenkymmentä.

Puuhamiehenä toimii Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflander. Miestä ilahduttaa erityisesti se, että leirillä on monta viime vuodelta tuttua kasvoa. Myös Kulju aikoo tehdä leiristä perinteen, jos se vain järjestetään ensi vuonna.

"Vielä parempi olisi, jos tällaisia järjestettäisiin useamman kerran vuodessa."

Qveflander sai idean leiristä ollessaan itse kertausharjoituksissa, ja on suunnitellut leirin vapaaehtoistyönä päivätyönsä ohella.

"Tarkoituksena on tarjota myös liikuntavammaisille mahdollisuus armeijan kaltaisiin kokemuksiin fyysisistä rajoitteista piittaamatta. Nuoret ja vähän vanhemmatkin ovat kertoneet haluavansa antaa oman panoksensa maanpuolustukselle."
Leiri toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Puolustusvoimat tukee leiriä tarjoamalla varusteet sekä kuljetusvälineet.

Qveflanderin mukaan viime vuoden leiri oli ensimmäinen laatuaan. "Liikuntavammaisille ei ole tässä mittakaavassa Suomessa ennen järjestetty leiriä. Täällä mennään ihan armeijan tyylien mukaan, kun ohjelmassa on esimerkiksi ammuntaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

70
Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista
54
Suomalaiset ajavat vähemmän arvokkailla autoilla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset – veromuutoksilla vähän vaikutusta autokantaan
46
Oulu ei tarvitse pilvenpiirtäjiä, mutta ei siitä tuppukylääkään saa tehdä Lukijalta
33
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
22
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
18
YK:n siirtolaissopimusta vastustava mielenosoitus keräsi tuhansia Brysselin kaduille
11
Strategia johdatti Oulun liikuntakisan finaaliin – Oulu aikoo profiloitua terveysliikunnan kärkikaupunkina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinivalkoinen kenraalimme

Arvostettu entinen puolustusvoimain komentaja kenraali Gustav Hägglund ei kannata Suomen liittymistä Natoon. Lue lisää...
Rohkeasti Natoon lii...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.12.

Fingerpori

17.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image