Oulu

Maanpuolustus toimii myös pyörillä

Ohjaaja Tuomas Kansanniva pystytti yhdessä Ulla Kuljun kanssa puolijoukkuetelttaa Hiukkavaaran kasarmialueen pihaan. KUVA: Risto Rasila
Oulu 27.5.2007 0:00
Susanna Saari
Hiukkavaaran kasarmialueella touhuaa lauantaina pienimuotoinen pyörätuolien armeija. Meneillään on vaikeasti liikuntavammaisille tarkoitettu kaksipäiväinen maanpuolustusleiri, joka järjestetään nyt Oulussa toista kertaa.

20-vuotias Ulla Kulju on tullut leirille Kemistä. 15-vuotiaana lumilautailuonnettomuudessa halvaantuneille Kuljulle leiri on näytön paikka.

"6-vuotiaana sanoin ensimmäisen kerran, että menen armeijaan, mutta se haave jäi sitten toteutumatta. Täältä haetaan samankaltaisia kokemuksia kuin armeijasta. Odotan sellaista kokonaiselämystä telttaöineen ja kipinävuoroineen", omassa maastopuvussaan leirille saapunut Kulju kuvailee.

Kahdeksan aseen kantoluvan omistava Kulju on harrastanut ammuntaa 6-vuotiaasta saakka, joten suurimmat odotukset lankesivat leirin ampumaharjoituksille. "Nyt saan ensimmäistä kertaa ampua rynnäkkökiväärillä. Vielä kun pääsisi ampumaan kevyellä tai raskaalla kertasingolla", Kulju haaveilee.

Puolijoukkueteltat nousevat ketterästi ylös leiriläisten ja ohjaajien yhteistyönä. Lounaan jälkeen siirrytään maastoon miinakenttää raivaamaan ja kadonneita etsimään. Kulju pääsee kokeilemaan myös nelivetoista sähköpyörätuolia, jonka avulla hän toimii miinanraivaajana. Illalla jaetaan kipinävuorot, sillä koko leiri yöpyy maastossa kamiinoiden lämmittämissä teltoissa.

Leiriläisiä on yhteensä 17, joista kymmenen liikkuu pyörätuolilla. Ohjaajat mukaan lukien osallistujia on yhteensä kolmisenkymmentä.

Puuhamiehenä toimii Invalidiliiton Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflander. Miestä ilahduttaa erityisesti se, että leirillä on monta viime vuodelta tuttua kasvoa. Myös Kulju aikoo tehdä leiristä perinteen, jos se vain järjestetään ensi vuonna.

"Vielä parempi olisi, jos tällaisia järjestettäisiin useamman kerran vuodessa."

Qveflander sai idean leiristä ollessaan itse kertausharjoituksissa, ja on suunnitellut leirin vapaaehtoistyönä päivätyönsä ohella.

"Tarkoituksena on tarjota myös liikuntavammaisille mahdollisuus armeijan kaltaisiin kokemuksiin fyysisistä rajoitteista piittaamatta. Nuoret ja vähän vanhemmatkin ovat kertoneet haluavansa antaa oman panoksensa maanpuolustukselle."
Leiri toteutetaan pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Puolustusvoimat tukee leiriä tarjoamalla varusteet sekä kuljetusvälineet.

Qveflanderin mukaan viime vuoden leiri oli ensimmäinen laatuaan. "Liikuntavammaisille ei ole tässä mittakaavassa Suomessa ennen järjestetty leiriä. Täällä mennään ihan armeijan tyylien mukaan, kun ohjelmassa on esimerkiksi ammuntaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

137
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
112
Muiden uskontojen läsnäolo voi olla hyväksi Suomen kristityille, sanoo Oulun hiippakunnan seuraava piispa
65
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
39
Median lokaaminen riitti - yli 200 sanomalehteä liittyi Trumpin hyökkäyksiä vastustavaan kampanjaan
32
Loppukesä tuo maatalouskoneet teille, autoilijan tila voi huveta yllättäen – näillä neljällä vinkillä ohitat traktorin turvallisesti
31
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
29
Vapautuksen asepalveluksesta saa joissain maakunnissa toisia helpommin – yleisin syy on mielenterveys- tai käytöshäiriö

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image