Oulu

Maailman älykkäin sairaala sai peruskiven – OYSin miljardihanke rakentuu pala palalta vuoteen 2030 mennessä

Pääministeri Antti Rinne heitti lastallisen sementtiä peruskiven muuraustilaisuudessa. Tilaisuus järjestettiin poikkeuksellisesti sisätiloissa Medipoliksessa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 30.11.2019 16:35
Markku Rättilä

Peruskivi muurattiin poikkeuksellisesti sisätiloissa Medipoliksessa arvaamattomien sääolosuhteiden varalta.

Juhlapuheissa nousi esiin uuden sairaalan tärkeä merkitys Oululle ja koko Pohjois-Suomelle.

OYSin tulevaisuuden sairaalaksi nimettyä hanketta juhlittiin ensimmäistä kertaa lauantaina, kun sairaalalle muurattiin peruskivi. Valtakunnallisesti ja jopa kansainvälisesti tärkeän miljardihankkeen arvon mukaisesti peruskiveä oli muuraamassa myös pääministeri Antti Rinne (sd.).

Peruskivi muurattiin poikkeuksellisesti sisätiloissa Medipoliksessa arvaamattomien sääolosuhteiden varalta. Muuraushetkellä kuitenkin aurinko pilkisti pilvien lomasta ja soi valoaan muurauspaikalle kokoontuneelle satapäiselle kutsuvierasjoukolle suurten ikkunoiden takaa.

Historialliseksi luonnehdittuun tilaisuuteen osallistuivat myös muun muassa oululainen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sekä Oulun piispa Jukka Keskitalo.

Uuden ajan sairaalan merkittävyys ei jäänyt epäselväksi juhlapuheissa.

Pääministeri Rinne korosti, että OYSin sairaalahanke on osoitus siitä, mihin suuntaan sote-palveluja on Suomessa vietävä.

Hän vitsaili olevansa kovassa seurassa, sillä vanhan OYSin sairaalan peruskiven muuraustilaisuuteen osallistui myös presidentti Urho Kekkonen.

Rinne nosti esiin Oulussa tehtävän kansainvälisesti korkeatasoisen tutkimuksen ja yliopiston merkityksen osaajien kouluttamisessa.

Rinne korosti, että poliitikkojen tehtävä on luoda mahdollisuudet huipputasoisen terveydenhuollon toiminnalle, mutta että todellisen työn tekee henkilöstö.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma muistutti, että OYSin tulevaisuuden sairaalan tärkein tehtävä on turvata vaativan erikoissairaanhoidon vaativimmat palvelut Pohjois-Suomessa.

Luoma muistutti, että sairaala palvelee 740 000 ihmistä. Yliopiston sairaaloineen kouluttaa myös valtaosan pohjoisen sote-palvelujen huippuosaajista.

Luoma totesi, että vaikka uudesta sairaalasta tulee bruttoalaltaan 20 prosenttia vanhaa pienempi, se kykenee merkittävästi tehokkaampana tuottamaan huomattavasti sitä enemmän palveluja.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Anne Huotari latasi peruskiveen sijoitettavaan lieriöön tietoa tuleville sukupolville yhdessä ohjelmajohtaja Kari-Pekka Tampion kanssa. KUVA: Jukka Leinonen

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala totesi, että Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on monessa asiassa edelläkävijä Suomessa. Myös uuteen sairaalaan kohdistuu paljon odotuksia.

Laajala korosti, että sairaalalla on iso rooli sote-integraation kehittämisessä. Siltä odotetaan myös kustannustehokkuutta, jonka ansiosta taloutensa kanssa kamppailevien omistajakuntien erikoissairaanhoidon kulut jopa laskisivat pitkässä juoksussa.

Laajala näkee uuden sairaalan myös Oulun alueen osaamista lisäävänä ja elinvoimaa kasvattavana investointina.

Oulu sai sairaalahankkeen parissa työskenteleviltä kovasti kehuja siitä, että valtavan hankkeen luvitus sujui neljässä kuukaudessa.

Kiitoksia sateli myös valtion suuntaan, joka myönsi sairaalan rakentamiselle poikkeusluvan.

Uuden OYSin on määrä olla maailman älykkäin sairaala. Siihen päästään muuttamalla toimintatapoja nykyiseen verrattuna merkittävästi. Se edellyttää teknologian tarjoamien mahdollisuuksien maksimaalista hyödyntämistä sekä muunneltavien tilojen rakentamista kustannustehokkaasti.

Sairaalan resurssit pitää saada joustavasti yhteiskäyttöön, ammatillinen työnjako pitää uudistaa.

Rakennettavien tilojen tulee vastata tarpeita, logistiikan pitää toimia ja tilojen pitää olla energiatehokkaita.

Maailman älykkäin sairaala

Tavoitteena on hyödyntää teknologiaa maksimaalisesti, muuttaa toimintatapoja merkittävästi ja rakentaa tilat, joita voidaan muuntaa joustavasti tarpeen mukaan.

Alunperin hanke alkoi 2012, mutta suunnitelmia muutettiin kun kävi ilmi, että vanhan sairaalan rakennukset ovat oletettua huonommassa kunnossa.

Uusi yleissuunnitelma hyväksyttiin kesällä 2018.

Rakentaminen alkoi keväällä 2019. Kokonaan sairaala on käytössä vuoteen 2030 mennessä.

Hanke koostuu useista rakennuksista, jotka valmistuvat vaiheittain.

Ensin rakennetaan ydinsairaala, johon tuleva tilat päivystykselle, teho-osastoille, leikkaussaleille, synnytyspalveluille sekä tarvittaville tukipalveluille.

Alueelle tulee myös tilaa pysäköinnille. Ensimmäinen vaihe valmistuu jo ensi keväänä.

Entisen sairaalan alueelle voi myöhemmin nousta vielä esimerkiksi koulutusta ja tutkimusta palveleva keskus.

Koko hankkeen kustannukset nousevat pitkästi yli miljardiin euroon.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Nyt ymmärtää miksi oys rakentaminen paisuu kuin pullakakku rahoituksen suhteen, kun katsoo kuka tilaisuudessa heittänyt sementtiä muuraustilaisuudessa. Kumma homma, että on aikaa tälläisiä muuraus hommia tehdä kun pitäisi olla oikeita töitä tekemässä. Nyt hanke paisuu kun pullakakku ja siitähän työntekijät joutuu vyötä kiristämään että työnsä saavat pitää. Nähdäänköhän pian oys työntekijöiden irtisanomisia ja osastojen yhdistämisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman älykkäimmän sairaalan peruskiveä muuraamassa ei kyllä ole maailman älykkäin pääministeri!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako sairaanhoitajaa oli kutsuttu
tuohon tilaisuuteen ? Luulempa et -
tei yhtään, eller hur ? Herroille kyl -
lä riittää näitä kissanristiäisjuhlia, joissa tarjoilutkin ovat kuin Linnan
juhlissa 6. 12. Maistuis ne voileipäka-
kut sairaanhoitajienkin suussa. No
onneksi sairaanhoitajatkin on OYS : ssa huomioitu. Mehän saamme jat -
kuvasti kuulla säästämisen välttämät
tömyydestä ja siitä kuinka henkilös -
tökulut ovat aivan liian suuret. Että
näin --- kahdenkerroksen väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa Osataan jankutus on saavuttanut nyt hedelmällisyyden uuden huipun ihka uudella käsitteellä jossa on Mailman älykkäinsairaala jossa on tietysti mailman älykkäinkansa. Pohjatie on sitten mailman älykkäintie (Älytie) missä ajaa mailman terävä-älyiset paikalliset älyniekat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistettiinko tähän budjettiin nyt tilata portaat... muinoin unohtui ja tais olla ongelmia ruokakeittiön remontissakin kun ruoan myynti keskeytettiin henkilökunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko väistötilat suunniteltu valamiiksi kun tuo kolossi on homeessa toisesta päästä, ennenkuin toinen pää on valamis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti ja puolue ovat jo niin kaukana tavallisesta raksa-miehestä , että peruskivikin pitää symbolisesti muurata sisällä. Toista oli Kekkosen aikana, nikita päähän ja paikanpäälle muuraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herrat muurailee sisätiloissa kraka kaulassa salamavalojen räpsyessä, koska ulkona huono ilma. Duunarilla ei ole varaa valita, muuraako ulkona vai ei. Se on mentävä silloin kun työaika alkaa, oli keli mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeen negatiivista kommentointia täällä, kannattaa joskus keskittyä positiivisinkin asioihin. Jokainen tarvitsee elämänsä aikana yleensä sairaalahoitoa, sitäkin kannattaa miettiä. Itsekin muutamaan otteeseen oysissa potilaana olleena voin sanoa, että siellä sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa on kamala olla edes se muutama päivä, puhumattakaan työntekijöistä. Mahtava kun saadaan uusi sairaala! Hyvää työtä suunnittelijat ja rakentajat, hyvä siitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän me sairaalaa kannatetaan, mutta ei tuota Rinnettä. Ei uskaltautunut edes ulkoilmaan "muurauspuuhiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saikohan rakentaminen tukea rinteen hallitukselta, kun rakentamisen budjetti kasvanut suuremmaksi mihin varat laskettu. Etelänpäässä sairaalat sai tukea, mutta pohjoisessa varmaan mennään palkansaajan taskulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osui oikeaan. Hallitus on irtisanoutunut ja pääministeri eronnut. Hallitusneuvottelut edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riippuu suunnasta onko vasempaan vai oikeaan menossa. Mut näytti, että bussissa muutenkin meni ilman ohjauspyörää, että seilas miten sattuu. Uskon, että on niin kallis bussi ettei hajoavaan bussiin kovin monta menijää ole. Kaikista parhain olisi uuden äänestyksen tekeminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se tuleva sairaala olla älykäs, mutta tämän hetken johto ja päättäjät aivan ulkona todellisuudesta. Nytkin siellä ammattitaitoisten, työnsä osaavien sihteerien työt siirretään hoitopuolen ja lääkäreiden esimiehille. Näillä esimiehillä ei ole nytkään luppoaikaa, joten uusien tehtävien takia tarvivat lisää "apukäsiä" lääkäreistä ja hoitajista. Samalla valitetaan lääkäri- ja hoitajapulasta ja hoitotakuujonot paukkuvat. Nämä toimistoalan ammattilaiset ovat tehneet vaativat työnsä pienellä palkalla ja nyt ne tehtävät siirretään isompi palkkaisille esimiehille, ja samaan aikaan henkilökunnalta vaaditaan säästötoimenpiteitä. Tämmöseen on vissiin vara kuntien ja valtion verorahoilla ja sairaitten ihmisten sairaalamaksuilla ylläpitävällä OYS:lla. Kannattaisko kuntien raha-asioista päättävien paneutua ko. rahan tuhlaukseen. Parempi olisi, että pyrittäisiin lääkäreiltä ja hoitajilta siirtämään kaikki mahdolinen toimistotyö koulutetuille ja osaaville sihteereille, joita on vielä tässävaiheessa saatavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eli valmistuu joskus 2060 ja maksaa triplasti ? piikki auki rakentajille.
sitte aletaanki korjaan ja kysymään työntekijöiltä että mitne tilat suunnitellaan uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että lopultakin vajavaisuuksia korjataan PPSHPssä. Tekoäly paikkaa puutteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

10:41
Huumekuski ajoi taksi eteen Kemissä – törmäyksessä loukkaantui lievästi useita ihmisiä
9:32
Ministeri Matti Ahde siunataan haudan lepoon, eduskunnassa ja valtioneuvostossa suruliputus
8:59
Mies jäi kiinni rattijuopumuksesta kaksi kertaa puolentoista tunnin sisällä Oulussa – poliisi pysäytti myös muita päihtyneitä kuljettajia viikonloppuyönä
8:10
Kiinassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 40, tartunnan saaneita lähes 1300 – Wuhaniin lennätetty 450 Kiinan armeijan lääkintähenkilöä
8:00
Kokoomus hakee nyt pehmeämpää imagoa – puoluesihteeri on kypäräpäinen pappi vain, koska harrastaa ratsastusta Tilaajille
8:00
Vihreiden puoluesihteeri sai tulikasteensa lakkauttaessaan Vihreän Langan: "Lehdestä säästyneitä varoja ei laiteta someen" Tilaajille
8:00
Vasemmistoliiton uusi puoluesihteeri luuli pääsevänsä vetämään henkeä – joutuikin heti tositoimiin hallituskriisin takia Tilaajille
15
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
14
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
6
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maaliskuussa
4
Koronaepidemian lähde löytyy kiinalaistorien "tautihautomosta" – ympäristöjärjestöt ovat varoittaneet villieläinkaupan riskeistä pitkään
4
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
4
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
3
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Koivut talvella
lukija

Uusin lukijakuva

Makuja

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Puhutko avoimesti raha-asioistasi?

Vähävaraiset ja pienituloiset eivät halua keskustella rahaan liittyvistä asioista. Lue lisää...
TOSI ON

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image