Oulu

"Mä en haluu nuolla tänä yönä" – Mitä tunnetumpi biisi, sitä varmemmin ihmiset nauravat koomikko Ville Saarenkedon väännöksille

Musiikista tuli osa Ville Saarenkedon komiikkaa jo uran alkuvaiheessa. Ensimmäinen keikka kitaran kanssa meni mönkään, mutta pian hän asteli lavalle basson ja kitaran kanssa. KUVA: Ville Vauhkonen
Oulu 16.1.2020 21:16 | Päivitetty 17.1.2020 9:24
Anssi Juntto

Stand up -muusikko Ville Saarenketo esiintyy entisessä kotikaupungissaan Oulussa lauantaina.

Ville Saarenketo tekee stand up -komiikkaa persoonallisesti yhdistämällä komiikkaa ja musiikkia. Saarenkedon esitysten rakennuspalikoina ovat tunnetut popkappaleet, jotka ovat sanoja vääntelemällä saaneet aivan eri näkökulmia.

– Vaikka se Jenni Vartiaisen ”mä en haluu nuolla tänä yönä”, jota olen tv:ssäkin esittänyt. Siinä ei tarvinnut muuttaa kuin yksi kirjain kertosäkeestä, niin se sai ihan uuden merkityksen, hän toteaa.

– Tai joskus vain tulee aihe, jota kautta haluan tehdä biisiä. Sitten alan miettiä, mikä biisi voisi sopia aiheeseen.

Saarenkedon käsittelyyn ottamat kappaleet ovat pääasiassa tunnetuilta, etenkin Vain elämää -ohjelmasta tutuilta, suomalaisilta artisteilta. Mitä tunnetumpi artisti, sitä varmemmin ihmiset tunnistavat biisin ja nauravat.

Musiikki tuli Saarenkedon komiikkaan jo uran alkuvaiheessa. Ensimmäinen keikka kitaran kanssa tosin meni pahemman kerran mönkään.

– Esitin oman tekemäni biisin, jonka oli tarkoitus olla hauska. Opin aika nopeasti, että kertosäkeessä ei kannata vain toistaa samaa niin kuin yleensä popissa, koska ensisijainen tehtävä on naurattaa. Jos tekee pitemmän biisin, kannattaa vähän muuttaa niitä sanoja, että tulee yllätyksellisyyttä.

Saarenketo ei luovuttanut vaan otti opikseen. Eipä aikaakaan, kun hän jo asteli basson ja kitaran kanssa open stage -tapahtumaan Tampereen ylioppilasteatterille.

– Minulla oli uusi visio siitä, miten komediaa voisi tehdä. Se oli varmaan yksi urani parhaita keikkoja, hän sanoo.

Ville Saarenketo opiskeli geologiaa Oulun yliopistossa, mutta opinnot jäivät kun stand up vei mukanaan. KUVA: Anssi Kaunismäki

Kun Saarenkedolta kysyy, kumpi tuli aikanaan ensin, musiikki vai komiikka, hän nimeä musiikin. Kitaransoitto alkoi 12-vuotiaana, basso tuli mukaan 15-vuotiaana, ja ensimmäisen stand up -keikan vuoro oli vasta 27-vuotiaana.

Toisaalta vastaus voisi yhtä hyvin olla komiikkakin.

– Kiinnostus musiikkiin lähti c-kasettiaikana, kun serkun kanssa äänitimme Tiku ja Taku -ääntä laittamalla high speed dubbingin päälle, jolloin kaikki kuulosti kaksi kertaa nopeammalta. Se oli tosi hauskaa. Siinä mielessä komedia tuli ihan ekana, Saarenketo selvittää.

– Lukiossa tein abiradioon sketsihahmoja opettajista pienillä nimi- ja sanamuunnoksilla ja imitoin heitä painajaisessa, jota joku näkee hakiessaan Korkalovaaran lukioon. Abiradio oli tosi hitti, ja se oli tavallaan minun ensimmäinen komediatuotokseni.

Saarenketo on kotoisin Rovaniemeltä, mutta hän on asettunut vaimonsa kotiseudulle Ilmajoelle. Sieltä on kohtalainen matka Etelä-Suomeen, jossa suurin osa keikoista on. Rovaniemikin on lähempänä kuin esimerkiksi aiemmassa kotikaupungissa Tampereella asuessa.

Oulussa Saarenketo keikkailee aina erityisen mielellään, onhan Oulu hänen entinen opiskelukaupunkinsa. Geologian opinnot tosin jäivät stand upin vietyä miehen.

Nyt kun koomikoiden vuoden kiireisin aika, pikkujoulukausi, on onnellisesti takana, Saarenketokin ehtii ottaa rennommin ja kirjoittaa uutta materiaalia. Komedian ohessa hän on pitkästä aikaa innostunut tekemään myös omaa musiikkia – siis kappaleita, joiden tarkoitus ei ole naurattaa.

– Olen vuodesta 2013 asti elättänyt itseni komiikalla. Viime vuoden lopulla tuli sellainen hetki, että pitää alkaa avata taas tätäkin puolta. Kirjoittelen biisejä, katsoo sitten, mitä siitä tulee.

Juttua korjattu 17.1.2020 kello 9.24: Alkuperäisessä kuvatekstissä puhuttiin tilaustyönä valmistetusta 7-kielisestä bassokitarasta, kun kuvassa Saarenkedolla on käytössä 6-kielinen basso.

Ville Saarenketo

Stand up -muusikko.

Kotoisin Rovaniemeltä, asuu Ilmajoella.

Opiskellut geologiaa Oulun yliopistossa 2010-luvun alussa.

Bassosoolon SM -kisojen voittaja vuodelta 2006.

Viihdeohjelmien Suomen mestari vuodelta 2014.

Soolokeikalla Remakka stand up -klubilla 45 Specialissa Oulussa lauantaina 18. tammikuuta.

MAINOS

Kommentoi

Mitähän vanhemmat ihmiset mahtavat ajatella tällaisista laulunsanoista? Ei tippa tapa ja ämpäriin ei huku-renkutus sai jo kohun aikaan ilmestyessään. Tämä moukkamaisuus puree siihen kansanosaan, joka ei ymmärrä olevansa moukkamaista. Huumorilla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa, sillä hyvä huumori ei loukkaa ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nää ns. stand up-koomikot ovat jääneet ihan tuonne teiniasteelle. Eivät kasva aikuisiksi. Huumori on onnetonta ja hyvin keskenkasvuista. Mutta, jos kuuntelijatkin ovat velä lapsenkengissä, niin miten he voisivat aikuistuakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Itse en pysty noita katsomaan jo pelkästään järkyttävän myötähäpeän vuoksi. Stand up on taitolaji, ja hyviä on vain kourallinen - koko maailmassa. Yksikään niistä ei ole suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meitä on joka lähtöön ja ei ole syytä liikaa karsinoida ihmisiä, varmaan kaikille löytyy se oma huumorilajinsa ikään katsomatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Huomisella Club 45.sen keikalla on se "oikea" 7-kielinen basso lavalla. Tervetuloa katsomaan. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitenkään vakuuttavan originelli juttu tämä nuoleminen. Aika monelta kuullut saman ympäri Suomea. Ismolla sentään on homma hanskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua herraan, toi oli vain yksi esimerkki, jonka toi esille. Erittäin viihdyttävä ja miellyttävä esiintyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Märät Säpikkäät lauloivat "mä en haluu nuolla tänä yönä" jo varmaan viisi vuotta sitten.... Löytyy YouTubesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeästi saarenketo kuunnellut huumoriryhmä märkiä säpikkäitä, tuo laini "en haluu nuolla tänä yönä" on löytyypi youtubestakin julkaistuna vuodelta 2013 - Märät Säpikkäät: Dán ija (Mä en haluu nuolla tänä yönä)

Eli koko vitsi on vanha kuin taivas ja biisi-ideanakin plagiaatti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vitsi on varman eri mutta sanat ovat kuitenkin samat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos vinkistä. En ollut tietoinen tästä märät säpikkäät -versiosta kun aikoinaan tämän esitin, tuskin olisin tehnyt koko versiotakaan jos olisin tiennyt siitä. Mutta kiva että konteksti on eri, ja todellakin toi otsikossa oleva Jenni Vartiasen biisistä tehty väännös on vain yksi monista muunnelmistani, mitä harvemmin edes esitän millään keikalla.
-Ville

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image