Oulu

Luoto Company kasvaa huimaa vauhtia – ou­lu­lais­läh­töis­ten veljesten it-konsulttifirmassa osaamista arvostetaan ja päätökset tehdään yhdessä

Luoto Companyn toimitusjohtaja Tuomas Nousiainen. KUVA: Marissa Tammisalo
Oulu 19.6.2019 8:10
Raimo Pirttikoski

Oululaislähtöisten veljesten vasta toissa vuonna perustama sovelluskehityksen konsultointiyritys Luoto Company kasvaa vauhdilla. Viime vuonna helsinkiläisyritys lähes kymmenkertaisti liikevaihtonsa yli 3,5 miljoonaan euroon.

– Tänä vuonna arvioimme liikevaihtomme kasvavan edelleen yli sata prosenttia noin kahdeksaan miljoonaan euroon. Meitä on itseämmekin vähän yllättänyt se, kuinka hyvin meidät on otettu vastaan, toimitusjohtaja Tuomas Nousiainen, 42, sanoo.

– Emme ole kasvun palvojia, mutta sen verran meidän kannattaa kasvaa, että voimme palvella isojakin yhtiöitä riittävällä volyymillä.

Firman asiakkaina on jo melkoinen liuta eri alojen yrityksiä startupeista isoihin pörssiyhtiöihin. Mukaan mahtuu myös julkisen sektorin toimijoita.

– Monet asiakkaistamme ovat Suomen 500 suurimman yrityksen joukossa. On aika harvinaista, että kohtuullisen kilpaillussa markkinassa näin pieni yhtiö otetaan niin hyvin vastaan isoissa yhtiöissä, Nousiainen sanoo.

Kaikki työntekijätmyös osakkaita

Tuomas ja Lauri Nousiaisen, 37, perustama, tällä hetkellä 33 ihmistä työllistävä Luoto Company on herättänyt kiinnostusta myös siksi, että kaikki sen työntekijät ovat yrityksen osakkaita. Veljekset ja teknologiajohtaja Tuukka Murto omistavat yhtiöstä yhdessä vain 20 prosenttia.

– Olemme päättäneet, että tänä vuonna meille tulee 20 osakasta lisää. Ja tulevaisuudessa myös meidän kolmen osuuksille voi ihan hyvin tulla muitakin jakajia. Emme ole omistamisten perään, näemme yrityksen enemmän jakamisen alustana, Tuomas Nousiainen sanoo.

Luoto Companyssa esimerkiksi palkat ja yrityksen taloustiedot ovat avoimesti kaikkien tiedossa. Tuloslaskelma ja tase tulevat joka kuukausi koko porukan nähtäväksi.

Työntekijöillä on osakkaina päätösvalta siitä, mihin ja miten yrityksen rahat käytetään. Tilikauden päätteeksi kaikki ovat oikeutettuja mahdollisen voiton jakamiseen tasa-arvoisin osuuksin.

– Meillä on tästä tosi hyvät kokemukset. Täysi avoimuus ja yhteinen päätösvalta motivoivat kaikkia, Nousiainen sanoo.

"Osaamista pitäisi arvostaa enemmän"

Nousiaisten tavoitteena olikin luoda nimenomaan huippuosaajien muodostama asiantuntijayritys, jossa työntekijät ovat tyytyväisiä, sitoutuneita ja motivoituneita. Veljekset haastattelivat yli 350 ihmistä selvittääkseen, mitä lahjakkaat ohjelmistokehittäjät työltään ja työpaikaltaan haluavat.

– He arvostavat oikeudenmukaista tulonjakoa, liiketoiminnan läpinäkyvyyttä ja osallistumista päätöksentekoon. Tärkeinä pidetään myös merkityksellisiä projekteja, oman osaamisen kehittämistä ja vapautta tehdä parhaansa asiakkaan eduksi, Nousiainen kertoo.

Hänen mielestään muidenkin yritysten olisi syytä satsata enemmän työntekijöidensä osaamiseen ja työhyvinvointiin.

– Yritysrakenteiden pitäisi muuttua sillä tavalla, että osaamispääomaa arvostettaisiin enemmän. Se varmasti parantaisi myös yritysten tuottavuutta ja globaalia kilpailukykyä, Nousiainen sanoo.

– Osaaminen on yrityksen arvokkainta pääomaa. Haluaisimme saada suomalaisen it-toimialan ja sitä kautta muutkin työnantajat miettimään, kuinka osaamispääomaa hoidetaan tulevaisuudessa.

"Uskomme, että osaamispääomalla on enemmän arvoa kuin millään muulla omistamisen muodolla."

Luoto Companyn perustajat Tuomas ja Lauri Nousiainen syntyivät ja kävivät koulunsa Oulussa. Molemmat myös opiskelivat Oulun yliopistossa.

– Minulla on tutkinnot kauppatieteistä ja tietojenkäsittelystä, Laurilla taas on kauppatieteiden tutkinto. Itse lähdin Oulusta kesällä 2000 töihin Nokia-ympäristöön Espooseen. Siellä alkoi sitten kertyä verkostoja ja uusia töitä, Tuomas Nousiainen kertoo.

Nousiaiset muistelevat lämmöllä entistä opinahjoaan.

– Oulun yliopiston koulutus on erittäin laadukasta. Opiskeluajoista muistamme erityisesti digiliiketoiminnan innoittajana professori Timo Koivumäen kurssit, Lauri Nousiainen sanoo.

"Otimme oppia Piilaaksosta"

Tuomas Nousiainen on ehtinyt työskennellä myös sijoittajana ja startup-yritysten hallituksissa.

– Sitä kautta olen ollut paljonkin tekemisissä Yhdysvaltojen Piilaakson kanssa. Sieltä otimme oppia myös omaan yritykseemme, koska Piilaaksossa osaamista todella arvostetaan ja kunnioitetaan.

Luoto Company asiakkaineen toimii tällä hetkellä pääosin pääkaupunkiseudulla, mutta tulevaisuudessa Oulu-ulottuvuuskin saattaa yritystä kiinnostaa.

– On se ihan mahdollista, että tulisimme Luodon konseptilla jossain vaiheessa myös Ouluun. Mitään päätöksiä asiasta ei vielä ole tehty, Nousiainen sanoo.

Veljekset vierailevat yhä Oulussa vähintään joka kesä.

– Iäkkäät vanhempamme muuttivat äskettäin Helsinkiin lähemmäksi meitä ja lastenlapsia, mutta meillä on vielä paljon hyviä kavereita Oulussa, Tuomas Nousiainen kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Minkä ihmeen vuoksi mesivät Ouluun? - Ainakaan työasioissa. Oulussa aivan muiden alojen henkilöt sotkevat tiedonhallinan eri sektoreilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan täältä on kelvattu lähtemään, hyvä mainos Helsingin seudulle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi tietysti ollut kiva saada tietää, mitä kehittävät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsulttiputka, eli eivät varsinaisesti kehitä mitään, vaan lähinnä heiluttelevat käsiä ja puhua pärisyttelevät.

Sekä päälle tietysti laskuttavat julmetusti, kuten konsulttiputkat yleensäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja loppupeleissä taitaa sen laskun suorittaa TYÖTÄ tekevä veronmaksaja? Näin tämä maailma pyörii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisella puolella kyllä.

Esimerkiksi kuntapäättäjän on helppo ulkoistaa vastuu päätöksistä kallispalkkaiselle konsultille niin ei tule itse tehtyä virkavirheitä. Eipä sillä että virkavirheistä olisi Suomessa koskaan ketään tuomittu.

Ja koska julkisella puolella ollaan, niin tottakai se konsultin lähettämä poskettoman suuri lasku kuitataan verovaroista.

Siksi konsulttiyritykset (ihan yleisestikin ottaen) ovat erittäin hyvin kannattavia; kyllä ne ovat erittäin tietoisia että julkiselta puolelta voi laskuttaa melkein mitä vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä täällä Nuottasaaressa elellään 1970-lukua, alihankintaa tekevä lafka ja kaikki viisaus asuu valkoisen kypärän alla, muita mielipiteitä ei yhtiössä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta lähtöisin. Sekö oli tämän jutun ydin? Muuten aika pintapuolista nuoresta firmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IT on aika venyvä käsite, voi olla mitä vaan. Hieman tarkkuutta olisin siltä osin kaivannut tähän juttuun.
Nyt jutun pääidea oli vain kehua Oulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsulttifirmoja tulee ja konsulttifirmoja menee. Pohjois-Suomesta löytyy helppo asiakas eräästä kaupungista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahkeraa, osavaa ja positiivisesti asioihin suhtautuvaa työvoimaa voi kysellä vaikka tämän Kalevan kommenttipalstan kautta :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuuden menestyvien yritysten johtamismalli. Nykyiset ruoskaa ja kikyä ja aktiivimallia ja pimeää työvoimaa soveltvat yrittäjät ovat entistä enemmän häviäjiä kilpailtaessa näin johdettujen yritysten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä yritys toimii kuvaamallasi tavalla? Siis ruoskaa ja aktiivimallia? Ei kai aktiivimalli liity yrityksiin mitenkään.

Kaikki avoimilla markkinoilla toimivat yritykset harjoittavat jatkuvaa kikyä eli toiminnan tehostamista joka ikinen päivä, sehän on selviytymisen edellytys. Ja se on täysin ok - silloin on niitä töitä jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli päätösvalta jaetaan ja tulot on läpinäkyviä. Harvinaista ja hienoa. Tällainen ei todellakaan sovi AHKERAN JOHTAJAN toimintatavaksi. Koska sellaiseen kuuluu nöyrä ilmainen (yhteiskunta maksaa) työntekijä joka ei kyseenalaista mitään, ei kuulu ammattiliittoon ja uhraa elämänsä Johtajan yrityksen eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän veikkaan että tämänkään yhtiön työntekijöistä iso osa ei kuulu liittoon. Ei se liitto firman asioita hoida vaan firman henkilöstö yhdessä. Nimim. samanlaisesta firmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekeekö Luoto Company salassapitosopimuksen, jos heitä pyytää viemään omaa asian eteenpäin? Kaikki konsultit/konsulttiyritykset eivät sitä ala tekemään ja siitä on huonoja kokemuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image