Oulu

Lumijoen uusi hirsikoulu vihittiin virallisin menoin – uudisrakennus toi ratkaisun si­säil­maon­gel­miin

Uusi hirsiosa on 1.-4.-luokkien käytössä. KUVA: Pekka Peura
Oulu 16.5.2018 20:50
Henriikka Uusitalo

Koululaiset leikkivät helteisenä päivänä koulun piha-alueella, kun Lumijoen uuden hirsikoulun vihkiäisten vieraat kokoontuivat sisätiloihin helteisenä iltapäivänä. Käytävällä tuoksui tuore puu ja vaaleat puuseinät tekivät tilasta valoisan.

Hirsirakennus toimii lisäosana Lumijoen peruskoululle. Se otettiin käyttöön huhtikuussa, ja oppilaat sekä opettajat ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihin. Koulu on tällä hetkellä 1–4-luokkien käytössä, mutta luokkatiloissa on ollut myös yläkoulun oppitunteja. Lisäksi rakennuksesta löytyy erityisopetuksen luokka.

Vihkiäisnauhan leikkauksessa kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaana Ollakkaa avusti rakennustoimikunta. Siihen kuuluivat kehitysjohtaja Janne Jokelainen (vas.), kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen, rehtori Kari Satamo sekä kehitys- ja elinvoima lautakunnan puheenjohtaja Risto Prokkola. KUVA: Pekka Peura

Koulu oli kaivattu ratkaisu edellisen koulurakennuksen sisäilmaongelmille. Vanhassa koulussa tutkittiin sisäilmaongelmia kahdesti vuonna 2016. Ensimmäisellä kerralla rakenteista ei löytynyt poikkeavaa, vaikka homekoirakin kävi paikalla. Toisella tutkimuskerralla ongelmat löytyivät sellaisista rakenteista, joiden ei pitäisi olla alttiita kosteusvaurioille.

– Kunnalle tämä oli tietoinen riski, koska silloin oli todella huono taloudellinen tilanne. Mutta opettajien ja oppilaiden terveyteen haluttiin panostaa, kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen toteaa.

Vihkiäistilaisuudessa pidetyissä puheissa sisäilmaongelmat nousivat useasti esiin. Puheista huokui yhteinen halu saada aikaan muutos. Ripeän yhteistyön seurauksena hirsikoulun rakentaminen kesti kokonaisuudessaan alle kaksi vuotta.

Lue lisää 17.05.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Miksi lapsille on pitänyt rakentaa noin ruma koulu? Jokin pirteämpi väritys voisi vielä auttaa. Muistan kuinka lapsena vihasin oman kouluni ulkonäköä, sinne oli inhottava mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väliosa kohta vuotaa kun on noin tasainen.Iv hirsirakennukseen haasteellinen.Saumat vuotaa.Jos liimahirttä niin tosi kovia liimoja käytetty.Mikä vaikutus niillä .pitäisi tutkia ennen kuin tiloihin päästetään väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että saivat noin pian koulurakennuksen tehtyä..
Mutta sitä ihmettelen suuresti, miksi piti homekoulusta kantaa kaappeja tarvikkeineen ja pulpetteja tuon uuden koulun sisäilmaa pilaamaan. Joissain luokissa sen voi ihan haistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten hyvä ratkaisu, siis hirsirakennus on tervellinen. Mutta ulkonaisesti ruman näköinen, tosin ei niin ruma ja kammottava kuten on Pudasjärven hirsikampus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kaksi harjakatto on yhdistetty siten, että kaikki kumi ja vesi valuu rakennusliikkeiden keskelle? Vielä hullumpi rakenne kuin tasakatto. Syksyisin, kun vesi jäätyy katolla ja väliin sulaa osittain, vesi vuotoja on. odotettavissa. Missä kunnon räystäät? Arkkitehtiviisaus vastakohta maalaisjärjellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ethän ole kuullut vielä. Kyseisessä koulussa vuotaa katto ja sisälle tulee vesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen vahvasti, että kyseessä on liimapuu eikä hirsi. Näillä on aika suuri ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä jo haukutaan etukäteen kaikki rakennusratkaisut. Onnea uudelle koululle <3 Puu on aina kodikas vaihtoehto. Toivottavasti kaikki menee hyvin ilman harmillisia ongelmia. Eipä mollata ennen aikojaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo... ihan hyvä, että rakennetaan puusta. Mutta miksi mahollisimman rumaa? Elekää yrittäkö keksiä uutta ruutia, ku se entinen on kuiteski parempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ne tietäjät vasta nyt suunsa aukasevat? Olisitte menneet paikan päälle neuvomaan, kun koulu oli vielä rakennusvaiheessa. Nyt joutuu purkamaan ja korjaamaan koko koulun kun ei ollut oikeita asiantuntijoita neuvomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei neuvojilla ole tietoa millainen susi siitä tulee ennekuin se on valmis. Piirustukset, suunnitelmat ja kaikki muu on vain projektissa mukana olevilla, ei sivullisilla. Ja heille jos menet jotain ehdottamaan, on vastaus että ole sinä poika hiljaa, kyllä ME tiedämme mitä teemme. Ja niin tietävätkin, mittavat remontit jo tulossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääty räystäät 10cm pitkät tai siis oikeastaan pitäisi sanoa lyhyet. Pitää päädyt aina märkänä ja homehtuu varmasti. Tyhmyyden huippu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotahan kokeiltiin Loviisassakin uuteen vanhainkotiin, taisi olla Ulriikakoti. Sitten ihmeteltiin huuli pyöreänä, mistä se vesi välikatolle tuli. Ei ole tietoa mitä asialle tehtiin vai tehtiinkö mitään, koska muutin paikkakunnalta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätyräystään pitäisi olla pari metriä pitkä, että pitäisi päädyt kuivana, jos silloinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Lumijoki panostaa asukkaiden hyvinvointiin.
Eikä kyllä ole tasakattoa vaikka joku niin luulikin.
Suunnittelussa lähtökohtana on ollut kestävät ratkaisut.
Vähintään 100v. on tämänkin rakennuksen ikäodotus koulun käytössä. Toivottavasti näin onnistuupi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä,liima hirsi ei hengitä tavallaan muovikalvo välissä ja muistakaa tuloilman riittävyys tässä älyttömästä ilman vaihdossa niin ei rakenteiden läpi revi ilmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
12:35
Nuori kärppävahti Justus Annunen jahtaa illalla liigaennätystä Pelicans-ottelussa – Kärppien sairastuvalla jälleen tungosta, Pesonen sivussa marraskuulle
12:21
Palokunta hälytettiin sammuttamaan savuavaa vanhaa nuotiota Kuivaniemellä
12:10
Lidlin uusi toimitusjohtaja haluaa kasvua – uudet myymälät Suomessa pääosin kaupunkeihin
30
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
24
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.&#10;Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image