Oulu

"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijoiden kuvissa

Lukijan lähettämässä kuvassa on Marko Mutasen mukaan ristihämähäkkilajin edustaja. - Näiden liikkuminen hangella on vähemmän tavallista, eikä tuo varmaan mielellään hangella kulje. KUVA: viipuri / Lukijan kuva
Oulu 18.11.2019 11:44
Taina Virolainen

Lauhtunut sää on saanut monenlaiset pikku ötökät liikkeelle, lukijat ovat lähettäneet Kalevaan kuvia lumihangen päältä löytyneistä hyönteisistä.

Hyönteistutkija, yli-intendentti Marko Mutanen Oulun yliopistosta kertoo, että lumihangella on yllättävän paljon elämää, kun lämpötila nousee suojan puolelle.

– Hämähäkit ovat uskomattoman kylmänkestäviä. Ne voivat liikkua -5 asteen pakkasessa lumen päällä.

Lukijan Kempeleessä kuvaama karvamato on ruostesiiven toukka, kertoo Marko Mutanen. KUVA: Maaria H. / Lukijan kuva

Hämähäkkejä on puissa suuria määriä, talvimyrskyt saattavat ravistaa niitä puun suojasta hangelle.

Mutanen arvio, että yhdessä kuusessa voi olla tuhansia hämähäkkejä. Esimerkiksi talvehtiva puukiipijälintu syö pakkaspäivänä oman painonsa verran hämähäkkejä eli tuhansia hyönteisiä päivässä. 

Hangella möyrivä karvamato on yleensä Mutasen mukaan ruostesiipi-perhoslajin toukka. Se lähtee liikkeelle tavallisesti varhain keväällä, jolloin luonnossa liikkuja voi bongata niitä lumen päältä.

– Hyönteisten toukkien näkyminen hangella ei yleensä ole tavoiteltu juttu. Toukalla on saattanut olla joku ongelma talvehtimispaikassa. Horroksessa ollut toukka lähtee köpöttelemään ja etsimään parempaa paikka lämpötilan noustessa.

Myös talvisääsket lentävät suojasäällä. Ne ovat myöhään syksyllä kuoriutuneita sääskiä, jotka talvehtivat aikuisina. Ne surraavat etsien paria.

– Myös talvi voi olla hyvä aika lisääntyä hyönteisille. 

Mutanen kertoo lumikorennoista, jotka kävelevät hangella ja etsivät parittelukumppania. Myös lumikirput lisääntyvät talvisin.

Mutasen mukaan lumipeitteen allakin on aktiivista elämää. Esimerkiksi jotkut kovakuoriaislajit lisääntyvät talviaikaan lumen alla.

Lumikorento on lentokyvytön hyönteislaji, joka liikkuu ja lisääntyy nimenomaan talvella. KUVA: viipuri / Lukijan kuva

Hyönteiselämä saattaa tulla lähelle joulun pyhinä, kun joulukuusi kannetaan metsästä kotiin.

– Facebookin hyönteisryhmään lähetetään kuvia ja postauksia, mitä kaikkea kuusesta onkaan löytynyt.

Jos joulukuusessa on käpyjä, niissä saattaa olla käpykääriäisen pieniä toukkia. Kun kuusi on sisällä pari viikkoa, voi toukista kehittyä pieniä perhosia, jotka lehahtavat lentoon joulupuusta.

MAINOS

Kommentoi

Olen nähnyt hämähäkkejä halkopinossa kovallakin pakkasella. Silloin ne liikkuu niin kuin hidastetussa elokuvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image